tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με πορτοκάλι και μπαχαρικά

Είναι αλήθεια πως όλα τα συστατικά που συνθέτουν το Χριστουγεννιάτικο τοπίο είναι μαγικά…δώρα (μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία) , φώτα και λαμπιόνια , γλυκά , ζεστασιά και αγάπη (κυρίως αυτά) , οικογενειακή θαλπωρή και αρώματα…δεκάδες αρώματα που μας γοητεύουν και μας κάνουν να ταξιδέψουμε λιγάκι , να ονειρευτούμε , να ξεφύγουμε από τα καθημερινά…Το “μαγικό” αυτό κέικ  με τα κομμάτια του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το μίγμα μπαχαρικών μπορεί να μη μας βοηθήσει να …φτάσουμε μέχρι το χωριό του …Αη - Βασίλη , σίγουρα όμως θα μας προσφέρει ένα πολύ ζεστό απόγευμα με τσάι και αγαπημένα πρόσωπα….
Δείτε το :

xrist keik1
Υλικά :


70 γρ. ηλιέλαιο
70 γρ. βούτυρο
210 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
300 γρ. φαρίνα κοκ.
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
4 κ.σ. ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι (καλύτερα αυτό με την ψίχα)
Μίγμα μπαχαρικών (1 κ.γλ. κανέλα , 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο , 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο , 1 κ.γλ. γλυκάνισο , 1 αστεροειδή γλυκάνισο , 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο , 2-3 κόκκους κάρδαμο και δυο βανίλιες)
Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

xrist keik2xrist keik3xrist keik4xrist keik5xrist keik6xrist keik7xrist keik8xrist keik9xrist keik10xrist keik11xrist keik12xrist keik13

Εκτέλεση :
-Πρώτα ετοιμάζουμε το μίγμα μπαχαρικών , χτυπώντας όλα τα μπαχαρικά μαζί στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη .
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν .
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το κέικ : Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με το βούτυρο και τη ζάχαρη για δύο λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά . Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μίγμα μπαχαρικών . Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το γιαούρτι λίγο-λίγο και εναλλάξ . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , μόνο να ενωθούν καλά τα υλικά . Τέλος σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε τα κομμάτια από το γλυκό πορτοκάλι και ενσωματώνουμε στο μίγμα με σπάτουλα . Αδειάζουμε το μίγμα  σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ , μέτριου μεγέθους  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 45-50 λεπτά (εξαρτάται από το σχήμα της φόρμας , αν είναι στενή και βαθιά θέλει πιο πολύ ψήσιμο , αν είναι απλωτή και ρηχή εννοείται πως θέλει λιγότερο ψήσιμο) . Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι . Όταν ψηθεί περιμένουμε 5 λεπτά , ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει . Μεταφέρουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη .
Την επόμενη μέρα το κέικ έχει “ωριμάσει" και είναι ακόμα καλύτερο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Σημείωση : Συνταγή για γλυκό πορτοκάλι θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ . Αν βιάζεστε ή δεν έχετε έτοιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόντιτα πορτοκαλιού που υπάρχει σε σούπερ-μάρκετ ή σε μαγαζιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς . Η αγαπημένη μου ωστόσο πρόταση είναι να ψιλοκόψετε το πορτοκάλι που χρησιμοποιήσαμε στο σιρόπι για την παρασκευή των μελομακάρονων . Δείτε τη συνταγή εδώ . Γίνεται θεϊκό , γιατί είναι τόσο αφράτο , τόσο  γλασερό , τόσο γλυκό και ζωντανό , όσο ακριβώς πρέπει…

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...