tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο (μαρμπρέ)

Δεν ξέρω γιατί αλλά ο παπαρουνόσπορος έχει συνδεθεί άμεσα με την ύπαρξή του στα κέικς και γενικότερα στα γλυκίσματα με άρωμα λεμονιού. Εγώ θα έλεγα ότι μια μικρή ποσότητα από αυτό το μαγικό , μικροσκοπικό σπόρο θα μπορούσε να τρυπώσει παντού. Η προσφορά του στον οργανισμό είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του και αριθμεί ένα σωρό ωφέλη σε πολλά επίπεδα…

Το προτείνω σε dressings για σαλάτες , σε όλων των ειδών τα κέικς και βέβαια στις ζύμες και στις πίτες όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε το σουσάμι. Σήμερα θα μείνουμε στην πιο δημοφιλή του εκδοχή και θα φτιάξουμε ένα κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο με τη μέθοδο μαρμπρέ ενώ θα το περιλούσουμε και με ένα απλό γλάσο λεμονιού και θα απογειώσουμε τη γεύση του.

keik lemoni poppy1

Υλικά:

2 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό

1 κ.σ. μπέικιν

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο

1/2 κούπα ηλιέλαιο

Ξύσμα από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το μέγεθός του κι από τις προτιμήσεις μας)

1 βανίλια

3 μεγάλα αυγά

3-4 κ.σ. παπαρουνόσπορο

Για το γλάσο:

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 κ.σ. νερό

keik lemoni poppy2keik lemoni poppy3keik lemoni poppy4keik lemoni poppy5keik lemoni poppy6keik lemoni poppy7keik lemoni poppy8keik lemoni poppy9keik lemoni poppy10keik lemoni poppy11keik lemoni poppy12keik lemoni poppy13keik lemoni poppy14keik lemoni poppy15keik lemoni poppy16keik lemoni poppy17keik lemoni poppy18keik lemoni poppy19keik lemoni poppy21keik lemoni poppy22

Εκτέλεση:

Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και στη συνέχεια το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα χτυπάμε πολύ λίγο ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε τα 2/3 του μείγματος σε φόρμα του κέικ καλά βουτυρωμένη ή με λαδόκολλα και στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε πάνω από το πρώτο μίγμα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να σχηματίσουμε σχέδια και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα περίπου (στην τελευταία σχάρα). Περιμένουμε να κρυώσει , και ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω πάνω σε σχάρα .

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα μπωλ με ένα πιρούνι. Αν είναι πολύ αραιό , προσθέτουμε λίγη ακόμα άχνη ενώ αν είναι πολύ πυκνό προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.

Τοποθετούμε το κέικ στην πιατέλα , το περιλούζουμε με το γλάσο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...