Κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο (μαρμπρέ)
- Hits: 968
Δεν ξέρω γιατί αλλά ο παπαρουνόσπορος έχει συνδεθεί άμεσα με την ύπαρξή του στα κέικς και γενικότερα στα γλυκίσματα με άρωμα λεμονιού. Εγώ θα έλεγα ότι μια μικρή ποσότητα από αυτό το μαγικό , μικροσκοπικό σπόρο θα μπορούσε να τρυπώσει παντού. Η προσφορά του στον οργανισμό είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του και αριθμεί ένα σωρό ωφέλη σε πολλά επίπεδα…
Το προτείνω σε dressings για σαλάτες , σε όλων των ειδών τα κέικς και βέβαια στις ζύμες και στις πίτες όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε το σουσάμι. Σήμερα θα μείνουμε στην πιο δημοφιλή του εκδοχή και θα φτιάξουμε ένα κέικ λεμονιού με παπαρουνόσπορο με τη μέθοδο μαρμπρέ ενώ θα το περιλούσουμε και με ένα απλό γλάσο λεμονιού και θα απογειώσουμε τη γεύση του.
Υλικά:
2 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
1 κ.σ. μπέικιν
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο
1/2 κούπα ηλιέλαιο
Ξύσμα από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το μέγεθός του κι από τις προτιμήσεις μας)
1 βανίλια
3 μεγάλα αυγά
3-4 κ.σ. παπαρουνόσπορο
Για το γλάσο:
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και τη βανίλια και στη συνέχεια το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα με το λιωμένο βούτυρο και το λάδι. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα χτυπάμε πολύ λίγο ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε τα 2/3 του μείγματος σε φόρμα του κέικ καλά βουτυρωμένη ή με λαδόκολλα και στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε πάνω από το πρώτο μίγμα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να σχηματίσουμε σχέδια και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα περίπου (στην τελευταία σχάρα). Περιμένουμε να κρυώσει , και ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω πάνω σε σχάρα .
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλικά σε ένα μπωλ με ένα πιρούνι. Αν είναι πολύ αραιό , προσθέτουμε λίγη ακόμα άχνη ενώ αν είναι πολύ πυκνό προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Τοποθετούμε το κέικ στην πιατέλα , το περιλούζουμε με το γλάσο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!