Torta caprese (κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα)
- Hits: 495
Πρόκειται για το διάσημο γλύκισμα με καταγωγή το Κάπρι της Ιταλίας. Είναι εθιστικό, είναι σούπερ σοκολατένιο, σούπερ ζουμερό και χωρίς γλουτένη. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα κι η πρώτη ύλη του είναι το τριμμένο αμύγδαλο κι αυτό είναι που κάνει το γλυκό αυτό τόσο λαχταριστό, τόσο ενδιαφέρον και βέβαια gluten free. Δεν περιέχει πολλά υλικά, είναι απλό και ξεχωριστό κι αυτή η απλότητά του είναι που το κάνει να ξεχωρίζει! Θα έπρεπε να υπάρχει στο site μου εδώ και καιρό αλλά “κάλλιο αργά παρά ποτέ” όπως λέει κι η παροιμία.
Υλικά:
200 γρ. αμυγδαλόψυχα
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
Άχνη για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Πρώτα πρώτα τρίβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα.
Στη συνέχεια λιώνουμε σε μπαίν Μαρί το βούτυρο με την κουβερτούρα, τα ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να πετύχουμε μια βελούδινη σοκολατένια κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει αρκετά.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα 50 γρ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την αφήνουμε κι αυτή στην άκρη!
Στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα άλλο μπωλ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (100 γρ.) και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την σοκολατένια κρέμα και μετά τα αμύγδαλα χτυπώντας διαρκώς με το μίξερ. Τέλος προσθέτουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τη βοήθεια σπάτουλας (στην αρχή το μίγμα είναι σφιχτό, δε μας ανησυχεί αλλά καθώς προσθέτουμε τη μαρέγκα γίνεται αφράτο και ζουμερό).
Αδειάζουμε το μίγμα σε στρογγυλή φόρμα 20 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 40 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε με προσοχή, πασπαλίζουμε με άχνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!