tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λουκουμάδες

Οταν ετοιμαζόμουν να γράψω δυο λόγια για το έξοχο αυτό γλύκισμα έγραψα λίγες λέξεις αναφοράς στις σημειώσεις μου για να ξεκινήσω : αφράτη ζύμη , τραγανό εξωτερικό περίβλημα , μπόλικο φρέσκο λάδι για το τηγάνισμα , καβουρδισμένο σουσάμι , χοντροτριμμένο καρύδι , μελωμένη μπουκιά που λιώνει στο στόμα , χειμωνιάτικες βραδιές των παιδικών μας χρόνων , νηστίσιμο επιδόρπιο , απολαυστικές μπουκιές , σιροπιαστό θαύμα , παραδοσιακό κέρασμα , ατέλειωτη γλύκα , μυρωδάτη κανέλα…Ήταν τόσο γλαφυρές και ζωντανές οι εκφράσεις αυτές από μόνες τους που , νομίζω , πως αρκούν για να σχηματίζουν έναν πρόλογο που μας προϊδεάζει για το απολαυστικό αποτέλεσμα…

loykoymades1
Υλικά :


250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γρ. φαρίνα κοκ.
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
550 ml. χλιαρό νερό
1 κ.σ. (κοφτή) ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα (μισό ελαιόλαδο , μισό ηλιέλαιο)
Για το σερβίρισμα :
Μέλι
1 χούφτα χοντροτριμμένα καρύδια
2 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
Μπόλικη κανέλα

loykoymades2loykoymades3loykoymades5loykoymades6loykoymades7IMG 3543loykoymades8loykoymades9

Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα δυο φακελάκια μαγιά . Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι ώστε να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , ρευστό χιλό . Αν δούμε ότι είναι σφιχτός  προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό επιπλέον . Τέλος προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε άλλο λίγο . Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου . Όταν δούμε τη ζύμη να έχει φουσκώσει και να έχει ανέβει στα τοιχώματα της λεκάνης , ξεκινάμε το τηγάνισμα . Τοποθετούμε στη φωτιά (στο δυαντό) μια μέτρια κατσαρόλα με  μπόλικο λάδι (ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μαζί) και περιμένουμε να κάψει . Όταν κάψει για τα καλά βουτάμε ένα κουτάλι μέσα στο καυτό λάδι (για να ξεκολλάει η ζύμη) και παίρνουμε μια κουταλιά ζύμης τη φορά ενώ με τη βοήθεια του δεύτερου κουταλιού τη ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τόσους λουκουμάδες ώστε να χωρούν άνετα μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να είναι στριμωγμένοι . Με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας γυρίζουμε τους λουκουμάδες να πάρουν χρώμα γύρω-γύρω και αμέσως τους αφαιρούμε από το λάδι και τους τοποθετούμε σε σκεύος που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” ένα μέρος από το λάδι . Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη . Στην πορεία αν δούμε ότι το λάδι έχει ανεβάσει πολλή μεγάλη θερμοκρασία , χαμηλώνουμε λιγάκι και συνεχίζουμε το τηγάνισμα . Επίσης , κάπου-κάπου σκουπίζουμε το κουτάλι με χαρτί κουζίνας γιατί κρατάει υπολείμματα ζύμης , το ξαναβουτάμε στο λάδι και συνεχίζουμε κανονικά .  Όταν είναι έτοιμοι τους αραδιάζουμε σε μια πιατέλα , και τους περιλούζουμε με μέλι το οποίο έχουμε ζεστάνει σε ένα μπρίκι ώστε να υγροποιηθεί (ή στα μικροκύματα για ένα λεπτό) , τους πασπαλίζουμε με τα χοντροτριμμένα καρύδια , το καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα και τους απολαμβάνουμε αφράτους , ζεστούς , μελένιους και υπέροχους !

Δυο λόγια ακόμα : - Αν θέλουμε μπορούμε να γαρνίρουμε κάποιους από τους λουκουμάδες με πραλίνα φουντουκιού ή με σως σοκολάτας ή να τους πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα ή να φτιάξουμε μια μικρή δόση σιροπιού από τη συνταγή για μελομακάρονα (δείτε τη συνταγή έδω)…όπως κι αν τους προτιμήσουμε είναι κορυφαίοι!
-Όλοι ξέρουμε τη μέθοδο με το κουτάλι που το βουτάμε στο νερό για να σχηματίσουμε τους λουκουμάδες . Η μέθοδος αυτή είναι πολύ καλή με τη διαφορά ότι πολύ συχνά σταγόνες νερού πέφτουν μέσα στο καυτό λάδι και το “πιτσίλισμα” που ακολουθεί δεν είναι καθόλου ευχάριστο !
Τη μέθοδο με το καυτό λάδι μου έμαθε μια φίλη η οποία γενικότερα μου έκανε σεμινάριο για επιτυχημένους λουκουμάδες στην κουζίνα της κι από τότε ακολουθώ πιστά τις οδηγίες της .
Ευχαριστώ πολύ , λοιπόν , την εξαιρετική , καρδιακή μου φίλη , συμπολίτισσα , παλιά μου συμμαθήτρια και νυν καθηγήτρια φιλόλογο  , Βούλα Σώκκα για την υπέροχη συνταγή της.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...