tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Εδώ μιλάμε για αγάπη μεγάλη , μιλάμε για λατρεία…Σιροπιαστό , βουτυρένιο , με βελούδινη , υπέροχη και ανάλαφρη κρέμα και το φύλλο καταΐφι στα καλύτερά του. Καλοψημένο , τραγανό και παιχνιδιάρικο , θα κλείσει μέσα την κρέμα και αφού καλοψηθεί θα σιροπιαστεί και θα μελώσει τόσο δελεαστικά που θα παρασύρει στην “αμαρτία” και τους πιο συγκρατημένους. Τη συγκεκριμένη κρέμα τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και την αγαπώ ιδιαιτέρως. Βασικό υλικό της είναι το τριμμένο ρύζι και αυτό είναι που την κάνει τόσο ανάλαφρη και τόσο ξεχωριστή. Δεν “πετρώνει” καθόλου ακόμα κι αν περάσουν μέρες αν και με το συγκεκριμένο γλυκό δε μετράμε μέρες αλλά ώρες μέχρι να καταναλωθεί…Το δε καταΐφι έχει το προνόμιο να μη μαλακώνει όπως το φύλλο αρκεί να καλοψηθεί ώστε να είναι τραγανό….

kataifi galaktompoyreko1

Υλικά :

Το γλυκό αυτό είναι από τα δυνατά μου σημεία κι αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή του έχω ''αδυναμία''…είναι κλασικό κι αγαπημένο…..Δε θυμάμαι καμιά ξεχωριστή στιγμή της ζωής μου που να μην έχει τη γεύση του και το άρωμά του. Η αγάπη μου γι' αυτό με έκανε να το ψάξω πολύ και να πειραματιστώ πάνω σ'αυτό…… Μια φίλη μου, πριν χρόνια  μου εμπιστεύτηκε ένα μυστικό , το οποίο από την στιγμή που το δοκίμασα , το καθιέρωσα και δεν το έχω αλλάξει ποτέ ……κι αυτό δεν είναι άλλο από το ρύζι!!!! (στη θέση του σιμιγδαλιού) , μάλιστα , το ρύζι!!! Κάνει την κρέμα τοσο ανάλαφρη και τόσο βελούδινη…..που λιώνει ηδονικά μέσα στο στόμα ενώ διατηρείται αφράτο και αέρινο ακόμα κια την επόμενη μέρα αν και σπάνια γλιτώνει για την επόμενη.....

Δείτε το:

galaktompoyreko neo

Yλικά:

Αυτό το μικρό θαύμα που λέγεται σύκο εκτός από τη μελένια γεύση του με συνεπαίρνει ακόμα κι όταν το παρατηρώ…Τόσα πολλά μικρά σπόρια , ένα ζουμερό περιεγχόμενο , κλεισμένο μέσα σε μια μαλακή σάρκα που άλλοτε είναι λευκοπράσινη κι άλλοτε είναι μωβ. Το σύκο σηματοδοτεί με τον πιο γλυκό τρόπο το τέλος του καλοκαιριού και είναι τόσο μοναδικό , όπως μαναδική είναι κι η απόλαυση που χαρίζει…Το γεύομαι , όταν είναι η εποχή του , δίχως όρια και το απολαμβάνω πάντα σα μικρό παιδί. Ακόμα και η διαδικασία του ξεφλουδίσματός του έχει κάτι μαγικό. Μαγική λοιπόν είναι και η μαρμελάδα που έφτιαξα φέτος με κέφι , φροντίδα και αγάπη….

marmelada syko1

Υλικά :

Είναι Νοέμβρης , είναι τέλος φθινοπώρου , είναι η εποχή που οι κολοκύθες δίνουν και παίρνουν…Τις συναντάς παντού , σχεδόν πέφτεις πάνω τους ό,τι και να κάνεις , όπου και να πας…Πόσο μου αρέσουν τέτοια εποχή τα κιόσκια στους δρόμους που εμπορεύονται εποχιακά είδη , με τις άφθονες κολοκύθες να χαρίζουν ένα καταπληκτικό χρώμα , να διαμορφώνουν ένα πανέμορφο σκηνικό σαν παραμυθένιο…Χτες η γειτονιά, μοσχοβολούσε κανέλα και γαρύφαλλο! Η γειτόνισσα , σκέφτηκα, θα ψήνει κολοκυθόπιτα και πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη σκέψη μου , το κουδούνι χτύπησε και  έφεραν πεσκέσι και σε μένα μια μεγάλη κολοκύθα. Την επόμενη μέρα ήταν η σειρά μου να γεμίσω τη γειτονιά με αρώματα ενώ ο ουρανίσκος μας απόλαυσε μια ζουμερή , χωριάτικη , ολόγλυκη πίτα!

kolokythopita xoriatikh1

Υλικά για το φύλλο:

Ναι ακριβώς! Αυτές τις περίφημες καριόκες θα φτιάξουμε σήμερα που τις θυμόμαστε όλοι από παιδιά. Αυτά τα “πλακέ”  γλυκίσματα που ήταν περιλουσμένα με σοκολάτα και όταν κόβαμε την πρώτη μπουκιά , έκανε την εμφάνισή του το πλούσιο και δελεαστικό , ζουμερό και λαχταριστό εσωτερικό του. Η γεύση του κονιάκ έντονη , όπως και η παρουσία του χοντροτριμμένου καρυδιού ενώ το clou της υπόθεσης ήταν το χρωματιστό , γυαλιστερό περιτύλιγμα που μας θάμπωνε και μας κέντριζε την περιέργεια για το πολύτιμο περιεγχόμενο. Η βάση της γέμισης είναι το κέικ , το οποιοδήποτε κέικ διαθέτουμε στο σπίτι μας. Εγώ ωστόσο θα σας δώσω μια συμβουλή: Μην περιμένετε να ξεμείνει μισό κέικ στον πάγκο της κουζίνας για να δοκιμάσετε τις καριόκες…Φτιάξτε ένα κέικ και εκμεταλλευτείτε το άμεσα , αξίζει πραγματικά!

kariokes1

Υλικά: 

Ομολογώ πως με αυτό το κομμάτι της παράδοσης και μ’ αυτή τη συνταγή δεν είχε ασχοληθεί ποτέ. Έβλεπα αναρτήσεις φίλων, έβλεπα βιντεάκια και προτάσεις με τα περίφημα λαζαράκια που αναπαριστούν τον αναστημένο Λάζαρο και ουσιαστικά είναι ένα νηστίσιμο σταφιδόψωμο με ξεχωριστό σχήμα που το κάνει συμπαθητικό και τρελαίνει τα πιτσιρίκια. Το γλυκό μου “βασανάκι” λοιπόν, ο εγγονός μου που πλέον αισίως πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, διδάχτηκε από τη δάσκάλα του την παράδοση αυτή…σε μένα δεν έμενε παρά να σηκώσω τα μανίκια και να πλάσω μαζί του λαζαράκια…

Για τη συνταγή δεν είχα πρόβλημα, ανέτρεξα αμέσως στα αρχεία της ομάδας της φίλης Ελευθερίας Μπούτζα!

lazarakia1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...