Πλισέ γαλατόπιτα με μύρτιλα
- Hits: 369
Γαλατόπιτα του ονείρου θα έλεγα, δελεαστικά νόστιμη και αφοπλιστικά εύκολη! Και κάπως έτσι τα φύλλα κρούστας τοποθετημένα με χάρη το ένα δίπλα στο άλλο, ροδοψημένα με βουτυράκι μυρωδάτο και περιλουσμένα με πλούσια γαλατένια κρέμα, μεταμορφώνονται σε ένα υπέροχο γλυκό κέρασμα που αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους…η παρουσία των μύρτιλων δεν είναι διακοσμητική αλλά καταλυτική που προσθέτει μια δροσερή νότα σε κάθε μπουκιά…
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ. βούτυρο
5 αυγά
1 βανίλια
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό(επιλέγουμε κάποιο με ήπια, γλυκιά γεύση)
330 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα γάλα
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κούπα μύρτιλα
Άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32εκ. Ζαρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κατά μήκος και τα τοποθετούμε κυκλικά στο ταψί σχηματίζοντας σαλίγκαρο και φροντίζοντας να γεμίσει όλη η επιφάνεια του ταψιού. Λιώνουμε τότε το βούτυρο και περιλούζουμε με αυτό τα φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο περίπου για μισή ώρα μέχρι να ροδοψηθούν τα φύλλα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γαλατένιο μίγμα:
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε την άχνη, μετά το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη βανίλια και το ξύσμα και τα χτυπάμε καλά. Όταν είναι έτοιμα τα φύλλα, τα περιλούζουμε με αυτό το μίγμα, σκορπίζουμε στην επιφάνεια και τα μύρτιλα και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα μέχρι να σφίξει η κρέμα. Περιμένουμε μέχρι να γίνει χλιαρό το γλυκό, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!