Κέικ σιροπιαστό με καρύδα
- Hits: 6497
Το τονίζω αυτό : Σήμερα θα φτιάξουμε κέικ όχι ρεβανί , το οποίο ρεβανί βέβαια λατρεύω αλλά αυτό το γλυκό είναι κάτι διαφορετικό : χωρίς σιμιγδάλι και πολύ μπέικιν , ένα ανάλαφρο και αφράτο κέικ που χάνεται στο στόμα και αφήνει μια δροσερή , ελαφρώς γλυκιά αίσθηση και βέβαια με το αξεπέραστο άρωμα της καρύδας . Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ ή ένα ελαφρύ επιδόρπιο που μπορεί μαζί με μια μπάλα παγωτό να κλείσει ένα γεύμα χωρίς να μας λιγώσει και να μας βαρύνει…
Δείτε το :
Για το κέικ:
160 γρ. μαργαρίνη (διαλέγουμε κάποια με χαμηλά λιπαρά , αν θέλουμε)
200 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. μπέικιν
150 γρ. τριμμένη , αποξηραμένη καρύδα
Για το σιρόπι :
350 γρ. ζάχαρη
420 ml νερό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :
Πρώτα ετοιμάζουμε το κέικ : Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά . Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζοντας να χτυπάμε στην πιο χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το γιαούρτι και το αλεύρι με το μπέικιν εναλλάξ (καλό είναι να έχουμε κοσκινίσει από πριν αλεύρι και μπέικιν) . Εδώ σταματάμε το μίξερ… Προσθέτουμε στο μίγμα την τριμμένη καρύδα και την ενσωματώνουμε απαλά με μια μαρίζ ή σπάτουλα . Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι 26 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 45 λεπτά περίπου . Όταν βάλουμε το κέικ στο φούρνο , αμέως ετοιμάζουμε το σιρόπι : Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8 λεπτά . Όταν το κέικ ψηθεί , το βγάζουμε από το φούρνο , το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά και το σιροπιάζουμε με προσοχή με το χλιαρό πλέον σιρόπι . Περιμένουμε να πιει το σιρόπι και να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι της αρεσκείας μας! (προτείνω παγωτό με γεύση λεμόνι ή καϊμάκι) .
Τοποθετήστε το στο ψυγείο , δροσερό είναι ακόμα πιο απολαυστικό…
Καλή επιτυχία!