tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτό το απλό κι ωραίο γλυκάκι είναι από τα αγαπημένα μου . Τα υλικά του υπάρχουν σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μας και ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ….είναι νόστιμο και εμφανίσιμο και εμένα τουλάχιστον με ταξιδεύει σε παλιότερα χρόνια , τότε που ήταν της …μόδας και το έφτιαχνε η μητέρα μου και όλες της οι συνομίλικες φίλες της…κι επειδή …το γλυκό….ηλικία δεν έχει ας το φτιάξουμε σήμερα κι εμείς κι ας το απολαύσουμε :

rolo marmelada fraoula1

Καθώς διάγουμε τις μέρες της νηστείας είπα κι εγώ να φτιάξω ένα νηστίσιμο κέικ να έχουμε για κολατσιό . Φυσικά το κέικ αυτό δε μπορεί να περιέχει αυγά κι έτσι η συνοχή του κρέμεται από μια κλωστή . Αν μάλιστα η νοικοκυρά (η αφεντιά μου εν προκειμένω) προβεί σε …απανωτές απερισκεψίες και το ψήσει σε μαλακή φόρμα σιλικόνης και προσπαθήσει να το ξεφορμάρει γρήγορα-γρήγορα… τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον τραγικά…έλα όμως που τα συντρίμια αυτού του κέικ είναι πεντανόστιμα , δε διανοούμαστε να τα πετάξουμε….και οδηγούν σε ένα υπέροχο , νηστίσιμο , γλυκό αποτέλεσμα αρκεί να δουλέψει λίγο η φαντασία….

mpalakia nistisima1

Δείτε και θα καταλάβετε:

Εμείς στην οικογένειά μας τις μαρμελάδες τις τρώμε αρκετά, όχι απαραίτητα με τον κλασικό τρόπο (ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα) αλλά και σε γλυκά ή  με μπισκότα ή στο γιαούτι ή σε άλλες κρέμες πιάτου και ακόμα , στην ώρα της υπογλυκαιμίας σκέτες με το κουταλάκι. Αρχικά έφτιαχνα τις πιο εύκολες και απλές συνταγές όπως βερύκοκο και ροδάκινο αλλά στη συνέχεια ήρθαν και οι πειραματισμοί και τα επιπρόσθετα αρώματα και αυτές τις μέρες κατέληξα σε μια μαρμελάδα πραγματική απόλαυση όπου το άρωμα του πορτοκαλιού την πηγαίνει σε άλλο επίπεδο….δείτε την:

marmelada portokali milo1
Υλικά :

Αυτό που κάποιες οικογένειες ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό και το απολαμβάνουν σιγοκουβεντιάζοντας , αργοπίνοντας το ρόφημά τους , το χυμό τους , απολαμβάνοντας το ζαμπόν και τα scrambled eggs  , το ψωμί με τη μαρμελάδα και τις κρέπες με τις φράουλες  πολύ το ζηλεύω…Μα πού συμβαίνει αυτό; Εκεί που οι άνθρωποι δεν ξεκινούν τη μέρα τους πανικόβλητοι και τρεχάτοι για να προλάβουν ένα σωρό υποχρεώσεις , εκεί που τα έχουν όλα τακτοποιημένα και υπό έλεγχο; Μάλλον σε κινηματογραφικές ταινίες ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Τώρα από όλο αυτό το σκηνικό που περιέγραψα πού νομίζετε ότι θα μείνω; Μα φυσικά στις κρέπες! Γιατί δεν είναι ακατόρθωτο να τις ετοιμάσουμε , να τις παραγεμίσουμε και να αφεθούμε για λίγο στη ζουμερή , θεϊκή…..απόλαυσή τους  κάποιο πρωινό , κάποιας Κυριακής , κάποιας γιορτής , κάποιας αγαπημένης οικογενειακής στιγμής…

Προτείνω δυο ειδών γλυκές κρέπες: Μια "μελαχρινή" και μια "λευκή"…Γιατί η απόλαυση είναι θέμα γούστου.

krepes glykies1

Υλικά:

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην αγαπάει αυτό το γλύκισμα...τόσο ωφέλιμο , τόσο αρωματικό...και η κρέμα του τόσο ανάλαφρη και βελούδινη. Σε άλλες χώρες του κόσμου το ονομάζουν "πουτίγκα ρυζιού" και το εμπλουτίζουν με αρώματα ανάλογα με το τί διαθέτει η κάθε περιοχή. Στο Βυζάντιο το ονόμαζαν "γλυκό των πλουσίων". Για μας όμως είναι το αγαπημένο "ρυζόγαλο" των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και είναι συνώνυμο του ωφέλιμου και δυναμωτικού για παιδιά και...όχι μόνο . Φτιάξτε το , αρωματίστε το με μπόλικη κανέλα και απολαύστε το!

ryzogalo1

Υλικά:

Η πρώτη μου επαφή με τα hot cross buns ήταν πριν περιπου 25 χρόνια όταν η μεγάλη μου κόρη  τραγουδούσε το ομώνυμο αγγλικό τραγουδάκι που είχε μάθει στο φροντηστήριο. Δεν πέρασε καιρός κι άρχισα να το ψάχνω…Ανακάλυψα λοιπόν την όμορφη παράδοση των Βρετανών οι οποίοι φτιάχνουν αυτά τα αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία περιέχουν απαταίτητα σταφίδες, ζαχαρωμένες, ψιλοκομμένες φλούδες φρούτων (σαν τα δικά μας φρουΐ γλασέ) αλλά και μπόλικη κανέλα και μοσχοκάρυδο. Το χαρακτηριστικό τους είναι η λευκή πάστα με την οποία περνούν την επιφανεια πριν το ψήσιμο και σχηματίζεται ένας σταυρός για το καθένα με τον οποίο υπενθυμίζεται η προσφορά του Χριστού πάνω στο Σταυρό. Με αυτά λοιπόν τα συμπαθητικά, πανέμορφα κι αφράτα ψωμάκια σηματοδοτείται το τέλος της νηστείας κι η αρχή της γιορτής του δικού τους Πάσχα. Σερβίρονται κομμένα στη μέση με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα κι είναι υπέροχα!

hotcrossbuns1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...