Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 2656
Μια διασκεδαστική παραπομπή στην πασίγνωστη κινηματογραφική σκηνή του Γ. Κωνσταντίνου από τα ¨Χτυποκάρδια στο θρανίο” , στο ζαχαροπλαστείο που προσπαθεί να περιγράψει το γλύκισμα στο γυάλινο μπωλ που είναι όλο σαντιγύ και σοκολάτα (και κάνει 7 δρχ.) θα ήταν μια καλή ίδέα…Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αναφερθώ στην ιστορία του προφιτερόλ που ξεκινάει στις αρχές του 16ου αι. και είναι γεμιστά choux με παγωτό βανίλια και λουσμένα με ζεστή σοκολάτα…Όλα τα υπόλοιπα είναι παραλλαγές και εμπορικές προσαρμογές με κυριότερη αυτή με τη γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής και την πλούσια ganache σοκλάτας…Ωστόσο θα σας παραπέμψω στη φωτογραφία και μόνο και θα σας προτρέψω να το δοκιμάσετε χωρίς χρονοτριβή…..
Υλικά :
- Details
- Hits: 5407
Γλυκιά και υπέροχη , με κρέμα που λιώνει απαλά στο στόμα και πασπαλισμένη με μια γενναία δόση άχνης και κανέλας , αποτελεί ένα αγαπημένο γλύκισμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Την κρέμα την συναντάμε με πολλές παραλλαγές , άλλοτε με σιμιγδάλι , άλλοτε με κορν φλάουρ , άλλοτε με συνδυασμό περισσότερων υλικών και όλες οι έκδοχές έχουν τη χάρη τους . Εγώ σήμερα θα φτιάξω την πρώτη μπουγάτσα που έμαθα πριν χρόνια και φυσικά οι πειραματισμοί…έπονται.
- Details
- Hits: 1319
Αυτά τα γλυκάκια με το περίεργο όνομα , την υπέροχη γέμιση και την άχνη να τα περιβάλλει τα αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα της κανέλας που δίνει το παρόν σε κάθε μπουκιά καθώς και οι πολύτιμες γεύσεις των αποξηραμένων φρούτων , του καρυδιού και του κονιάκ , που με κάνουν να καταλήγω σε αυτά τα υπέροχα , κλασικά , παραδοσιακά , κεράσματα κάθε φορά που έρχεται το ερώτημα "Τι γλυκό να φτιάξω σε περίοδο νηστείας σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει γλυκό"; Η απάντηση είναι αυτά εδώ τα μικρά θαύματα που ξεσήκωσα από το τετράδιο της γιαγιάς... Η γοητεία τους οφείλεται στην απλότητά τους , στην αρχοντιά και στη θύμηση μιας άλλης εποχής…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1491
Επιτέλους τα κατάφερα! Θα μπορούσα να πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο πολυδοκιμασμένη κι η πιο πολυπειραματισμένη μου. Τι εννοώ; Παρόλο που η συνταγή αυτή με την πρώτη ματιά φαίνεται (και είναι όντως) εύκολη , πιο πολλά πειράματα για πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω δεν έχω κάνει για γλυκό…Κι αυτό γιατί τη μία φορά δεν είχε την απαραίτητη συνοχή η βάση , την άλλη γιατί δεν με ικανοποίησε η γεύση της γέμισης αφού πότε ήταν περισσότερο όξινη και πότε υπερβολικά γλυκιά. Τέλος με βασάνισε το γεγονός ότι συχνά η γέμιση υγρή καθώς είναι , τρύπωνε κάτω από τη βάση ώστε να ψήνεται “ανάποδα" με αποτέλεσμα οπτικά να είναι... όχι για φωτογράφιση αλλά για κρυφή δοκιμή στο σκοτάδι μην την "πάρει κανένα μάτι". Τώρα όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μετά από τόσα πειράματα , πέτυχα την τέλεια συνταγή και οι μπάρες λεμονιού μου είναι απλά ακατμάχητες!
Υλικά:
- Details
- Hits: 2973
Άργησα , πολύ άργησα να το φτιάξω αυτό το υπέροχο , μοναδικό , ανεπανάληπτο γλυκό! Υπήρχε στις σημειώσεις μου εδώ και χρόνια , ένα γλυκό που όπου κι αν πας στην κυριολεξία “πέφτεις πάνω του”. Πολλοί το έχουν φτιάξει , πολλοί το έχουν παραλλάξει , το έχουν ονοματίσει κάπως διαφορετικά μα όπως και να’χει , αυτό το απλό σιροπιαστό κέικ με την τρούφα να θυμίζει μυρμηγκοφωλιά και την πλούσια μοναδική επικάλυψη κακάο να το μεταφέρει σε άλλο επίπεδο είναι και θα είναι ταυτισμένο με τη Γκόλφω Νικολού από την Πρέβεζα που το μοιράστηκε μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις διαδικτυακές “συνταγές της παρέας”. Η επιτυχία του είναι απόλυτη και δεδομένη και το αποτέλεσμα απλά σαγηνευτικό…Αν δεν το έχεις δοκιμάσεις ακόμα , απλά βιάσου…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1052
Όχι δε συμφωνώ καθόλου με αυτό το τρελό πάρτυ που γίνεται το Νοέμβριο μήνα με την κολοκύθα…Όπου κι αν πας , όπου κι αν γύρεις το βλέμμα , όπου κι αν ψάξεις για γλυκές ή αλμυρές προτάσεις συνταγών θα σκοντάψεις πάνω σε μια μεγάλη και στρουμπουλή κολοκύθα. Άσε τις δημοσιεύσεις και τα ποσταρίσματα στα social media που περιστρέφονται γύρω της μετά μανίας. Τώρα κάποιος που διαβάζει το άρθρο μου θα αναρωτιέται γιατί δε συμφωνώ κι αφού δε συμφωνώ γιατί να φτιάχνω ένα γλυκό που περιέχει κολοκύθα.
Δε συμφωνώ λοιπόν με το πάρτυ που γίνεται ΜΟΝΟ το Νοέμβριο αφού την κολοκύθα τη λατρεύω και θα ήθελα να τη συναντώ μπροστά μου όλο το χρόνο…γίνεται; Το γλυκό αυτό είναι εξόχως υπέροχο και δεν υπερβάλω καθόλου! Όποιος δεν το δοκιμάσει , απλά θα χάσει!
Υλικά για το παντεσπάνι: