tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Τώρα είναι η εποχή τους , τώρα θα τα απολαύσουμε , τώρα θα ομορφύνουμε με τα χρώματα και τα αρώματά τους αλλά κυρίως με τη γεύση τους στις στιγμές μας. Φτιάξαμε μαρμελάδα που μοσχοβολάει , φτιάχνουμε καθημερινά smoothies που το άρωμά τους βάζει τη σφραγίδα του , φτιάξαμε κέικς , τα απολαμβάνουμε φρέσκα και ζουμερά όλη την ώρα , φτιάξαμε τάρτα με κρέμα και ροδάκινα , ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κι αυτή την υπέροχη ροαδκινόπιτα , με τη γνωστή μέθοδο της τριφτής ζύμης. Η συνταγή που συμβουλεύτηκα προτείνει κανέλα και μοσχοκάρυδο…Σε αυτό το σημείο δεν ακολούθησα τις οδηγίες της , προσθέτοντας μόνο βανίλια που μαζί με το αρωματικό βούτυρο δε σκεπάζει το αξεπέραστο άρωμά τους αλλά το υπογραμμίζει και το αναδεικνύει με τον πιο υπέροχο τρόπο!

trifti rodakinopita100

Υλικά:

Από τη μια είναι τα κεράσια , αυτά τα ζουμερά , υπέροχα , κατακόκκινα φρουτάκια που περιμένουμε πώς και πώς να κάνουν την εμφάνισή τους και να τα απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μιας και η εποχή που ευδοκιμούν  είναι σχετικά περιορισμένη κι από την άλλη είναι αυτή η υπέροχη , παραδοσιακή , γαλλική συνταγή που θυμίζει κάτι από γαλατόπιτα με φρούτα . Πρόκειται για μια παραδοσιακή κατασκευή , κάτι σαν ψητή κρέμα η οποία παίρνει χρώμα και άρωμα , γλύκα και χυμούς από τα ζουμερά , φρέσκα κεράσια που ξεφυτρώνουν ομοιόμορφα και φανταχτερά από μέσα της…Κατά τ’ άλλα , είναι τόσο απλή που γίνεται λατρεία…Φυσικά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα (φράουλες , βερύκοκα , βατόμουρα , δαμάσκηνα κλπ.) αλλά η αυθεντική πρόταση είναι αυτή με τα λατρεμένα μας κεράσια…

clafoutis26

Υλικά :

Κοιτάζω πάνω στο τραπέζι…Δυο μεγάλες αγάπες είναι εκεί: Ενα καλάθι με τραγανά , ολόφρεσκα , κόκκινα μήλα που  είναι η πρώτη μεγάλη αγάπη και το δοχείο με το αλεύρι , η δεύτερη αγάπη , που είναι η βάση για τα ζυμώματα. Αυτή η αγχολυτική και δημιουργική ενασχόληση με συναρπάζει κυριολεκτικά. Τρελαίνομαι να κλείνω στις χούφτες μου αυτό το εύπλαστο , μαγικό μπαλάκι που παίρνει τη μορφή , το σχήμα και τη διάσταση που θα του δώσω μετά από το πλάσιμο….Μετά από λίγες ώρες , μόλις έκοψα το πρώτο ζεστό κομμάτι στρούντελ και ξεχύθηκαν πλούσια τα αρώματά του , ως δια μαγείας διακτινίζομαι μαζί με την καλύτερή μου φίλη στη Βιέννη , σε ένα ατμοσφαιρικό caffe bistro όπου απολαμβάνομε μαζί με τον καφέ μας το υπέροχο , αυθεντικό , κορυφαίο γλυκό , σήμα κατατεθέν της Αυστρίας , ένα κομμάτι στρούντελ με τραγανό φύλλο βυθισμένο μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα βανίλιας…Γιατί ο νους κάπου-κάπου έχει την ανάγκη να δραπετεύει και να ζει το όνειρο...

stroundel fyllo1

Υλικά:

Μηλαράκια ζουμερά και αγαπημένα , μπερδεύονται γλυκά με την καστανή ζάχαρη και την αρωματική κανέλα , και τυλίγονται μέσα σε ρολό σφολιάτας , ροδοψήνονται και είναι έτοιμα να χορτάσουν και το πιο “δύσκολο” παιδάκι που δε θέλει να ακούει για φρούτα. Βασίζεται στην κορυφαία , παραδοσιακή συνταγή του στρούντελ. Πολλοί , αυτό το ρολό που φτιάχνουμε σήμερα το ονομάζουν “στρούντελ” , ωστόσο για μένα το αυθεντικό “στρούντελ” είναι απαραίτητα φτιαγμένο με χειροποίητο φύλλο και ενίοτε σερβιρισμένο με κρέμα βανίλας…Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή του στο μέλλον...Προς το παρόν θα φτιάξουμε αυτή την απλή και “ταπεινή” μηλόπιτα , θα την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα και θα την απολαύσουμε με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι…

mhlopita sfoliata1
Υλικά :

Είναι γεγονός ότι στη ζωή μας πολλές φορές βλέπουμε πράγματα μπροστά μας που φαντάζουν στα μάτια μας ακατόρθωτα ή πολύ δύσκολα . Πρέπει όμως πρώτα να ερευνούμε καλά κάτι , να το προσπαθούμε και μετά έχουμε το δικαίωμα να πούμε “σηκώνω τα χέρια ψηλά , δεν μπορώ” , αν και με μαθηματική ακρίβεια , όταν εγκύψουμε πάνω σε κάτι με αγάπη και ενδιαφέρον στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Θα μου πείτε γιατί τα λες όλα αυτά ; Γιατί η ζωή καμιά φορά μας διδάσκει μέσα από μικροπράγματα…έτσι έλεγα κάποτε για αυτό το γλυκάκι : εγώ να το καταφέρω; είναι πολύ δύσκολο …έλα όμως που είναι πανεύκολο , σχεδόν διασκεδαστικό , αρκεί να το ψάξει κανείς….

Δείτε το :

folitses1

Υλικά :

Αυτό το γλύκισμα το επινόησα από τη μεγάλη μου αγάπη για τα καραμελωμένα μήλα με κανέλα σε συνδυασμό με μια άλλη μεγάλη αγάπη , την πάστα φλώρα.... Τα καραμελωμένα μήλα με κονιάκ , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη είναι η αδυναμία μου. Σκέφτηκα λοιπόν να τα βάλω μέσα σε μια πίτα - τάρτα - πάστα φλώρα αντικαθιστώντας έτσι τη μαρμελάδα και πλατιάζοντας τις λωρίδες που τη σκεπάζουν για να καλύψω τα μήλα ώστε  να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και μετά το ψήσιμο….

tarta milopita1
Ας δούμε τη συνταγή αναλυτικά.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...