tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτά τα γλυκάκια με το περίεργο όνομα , την υπέροχη γέμιση και την άχνη να τα περιβάλλει  τα αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι  οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα της κανέλας  που δίνει το παρόν  σε κάθε μπουκιά  καθώς και οι πολύτιμες γεύσεις των αποξηραμένων φρούτων , του καρυδιού και του κονιάκ , που με κάνουν να καταλήγω σε αυτά τα υπέροχα , κλασικά , παραδοσιακά , κεράσματα κάθε φορά που έρχεται  το ερώτημα  "Τι γλυκό να φτιάξω σε περίοδο νηστείας σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει γλυκό"; Η απάντηση είναι αυτά εδώ τα μικρά θαύματα που ξεσήκωσα από το τετράδιο της γιαγιάς... Η γοητεία τους οφείλεται στην απλότητά τους , στην αρχοντιά και στη θύμηση  μιας άλλης εποχής…

skaltsoynia1

Υλικά:

Επιτέλους τα κατάφερα! Θα μπορούσα να πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο πολυδοκιμασμένη κι η πιο πολυπειραματισμένη μου. Τι εννοώ; Παρόλο που η συνταγή αυτή με την πρώτη ματιά φαίνεται (και είναι όντως) εύκολη , πιο πολλά πειράματα για πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω δεν έχω κάνει για  γλυκό…Κι αυτό γιατί τη μία φορά δεν είχε την απαραίτητη συνοχή η βάση , την άλλη γιατί δεν με ικανοποίησε η γεύση της γέμισης αφού πότε ήταν περισσότερο όξινη και πότε υπερβολικά γλυκιά. Τέλος με βασάνισε το γεγονός ότι συχνά η γέμιση υγρή καθώς είναι , τρύπωνε κάτω από τη βάση ώστε να ψήνεται “ανάποδα" με αποτέλεσμα οπτικά να είναι... όχι για φωτογράφιση αλλά για κρυφή δοκιμή στο σκοτάδι μην την "πάρει κανένα μάτι". Τώρα όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μετά από τόσα πειράματα , πέτυχα την τέλεια συνταγή και οι μπάρες λεμονιού μου είναι απλά ακατμάχητες!

lemon bars1

Υλικά:

Άργησα , πολύ άργησα να το φτιάξω αυτό το υπέροχο , μοναδικό , ανεπανάληπτο γλυκό! Υπήρχε στις σημειώσεις μου εδώ και χρόνια , ένα γλυκό που όπου κι αν πας στην κυριολεξία “πέφτεις πάνω του”. Πολλοί το έχουν φτιάξει , πολλοί το έχουν παραλλάξει , το έχουν ονοματίσει κάπως διαφορετικά μα όπως και να’χει , αυτό το απλό σιροπιαστό κέικ με την τρούφα να θυμίζει μυρμηγκοφωλιά και την πλούσια μοναδική επικάλυψη κακάο να το μεταφέρει σε άλλο επίπεδο είναι και θα είναι ταυτισμένο με τη Γκόλφω Νικολού από την Πρέβεζα που το μοιράστηκε μαζί μας εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις διαδικτυακές “συνταγές της παρέας”. Η επιτυχία του είναι απόλυτη και δεδομένη και το αποτέλεσμα απλά σαγηνευτικό…Αν δεν το έχεις δοκιμάσεις ακόμα , απλά βιάσου…

myrmhgkato1

Υλικά:

Όχι δε συμφωνώ καθόλου με αυτό  το τρελό πάρτυ που γίνεται το Νοέμβριο μήνα με την κολοκύθα…Όπου κι αν πας , όπου κι αν γύρεις το βλέμμα , όπου κι αν ψάξεις για γλυκές ή αλμυρές προτάσεις συνταγών θα σκοντάψεις πάνω σε μια μεγάλη και στρουμπουλή κολοκύθα. Άσε τις δημοσιεύσεις και τα ποσταρίσματα στα social media που περιστρέφονται γύρω της μετά μανίας. Τώρα κάποιος που διαβάζει το άρθρο μου θα αναρωτιέται γιατί δε συμφωνώ κι αφού δε συμφωνώ γιατί να φτιάχνω ένα γλυκό που περιέχει κολοκύθα. 

Δε συμφωνώ λοιπόν με το πάρτυ που γίνεται ΜΟΝΟ το Νοέμβριο αφού την κολοκύθα τη λατρεύω και θα ήθελα να τη συναντώ μπροστά μου όλο το χρόνο…γίνεται; Το γλυκό αυτό είναι εξόχως υπέροχο και δεν υπερβάλω καθόλου! Όποιος δεν το δοκιμάσει , απλά θα χάσει!

pumpkinroll1

Υλικά για το παντεσπάνι:

Την παραδοσιακή αυτή αμερικάνικη τάρτα με πουρέ κολοκύθας τη γνωρίζουμε όλοι από την περίφημη γιορτή των ευχαριστιστιών , γνωστή ως thanksgiving. Πρόκειται για την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου όπου οι οικογένειες κάνουν απολογισμό της χρονιάς που σε λίγο φεύγει κι ευχαριστούν το Θεό για ό,τι τους χάρισε…Ουσιαστικά είναι η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς! Το τραπέζι τους περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων , απαραίτητα γαλοπούλα και αυτή την υπέροχη τάρτα με καλοκύθα. Εγώ προσωπικά την έφτιαξα μόνο και μόνο από ενδιαφέρον για τα έθιμα στις γειτονιές του κόσμου. Όμως τη λάτρεψα!!! Από  το χρώμα της και τις φθινοπωρινές της νότες , από τη διαδικασία παρασκευής του πουρέ μέχρι και τη στιγμή που δοκίμασα την υπέροχη γεύση της κι απόλαυσα την ιδιαίτερη , βελούδινη υφή της. Είναι πολύ ξεχωριστή και θα τη φτιάξω πολλές , πολλές φορές με κάθε ευκαιρία.

pumkin pie1

Υλικά (για ταρτιέρα 24εκ.): 

Σαλάμι γλυκό με φυστίκια Αιγίνης και σοκολάτα

Μάλιστα , μάλιστα! Αυτό το γλυκό σαλάμι είναι τόσο αγαπημένο και τόσο υπέροχο , τόσο μαμαδίστικο και μοναδικό που ξυπνάει όλες τις παιδικές μνήμες…Ακόμα και το μπισκότο πτι-μπερ που περιέχει μέσα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο υλικό , παρόλο που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα άλλο  μπισκότο ίσως πιο δελεαστικό και με πιο πλούσια γεύση. Ακόμα κι αυτή η ελαφρά γεύση που παίρνει από το ποτό με το οποίο ραντίζουμε τα μπισκότα είναι κλασικό χαρακτηριστικό αυτού του γλυκού. Κλείνοντας θα αναφέρω το μαγικό κι αξεπέραστο , το αρχοντικό και πανέμορφο φυστίκι Αιγίνης που με το σπάνιο μωβ-πράσινο χρώμα του ξεδιπλώνει έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο κεντημένο καμβά σε κάθε τομή που θα κάνει το μαχαίρι…

salami aiginhs1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...