tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα περί γλυκών σήμερα . Κι αν ναι , αλλάξτε σχεδια γιατί σήμερα θα φτιάξουμε ένα ρολό με γέμιση πραλίνας. Αφήστε το γλυκάκι που πιθανόν να  προετοιμάζατε για μια άλλη φορά…Εδώ που τα λέμε ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι γλυκό με αφράτο παντεσπάνι με άρωμα βανίλιας που κλείνει μέσα του μια γενναία στρώση πραλίνας και άλλη μια γενναία στρώση κρέμας αναμεμιγμένη με πραλίνα…”Της πραλίνας” έγινε εδώ πέρα σήμερα , όπως καταλάβατε και δε μας χαλάει καθόλου γιατί αυτή την φουντουκένια κρέμα την αγαπάμε όλοι μας από μικρά παιδιά και για να είμαστε ειλικρινείς τη θεωρούμε όλοι μας κάτι σα γιατρικό , σαν τη μαγική κρέμα που συνοδεύει όλες τις στιγμές μας.

rolo me krema pralinas1

Υλικά:

Η συνταγή που χρησιμοποιώ κάθε χρόνο είναι παλιά , κλασική και παραδοσιακή . Έτσι κι αλλιώς το μελομακάρονο  είναι ένα με την παράδοση! Αν δε μυρίσει το σπίτι μπαχαρικά κι αν δεν κολλήσουν τα χέρια μας από το μελωμένο σιρόπι , αν δε γεμίσει το στόμα από το καταπληκτικό και μοναδικό ψιλοτριμμένο καρύδι…Χριστούγεννα δεν είναι…Όμως επειδή η μαγειρική και η αναζήτηση νέων προτάσεων πάνε μαζί ήθελα να δοκιμάσω και κάποια συνταγή διαφορετική , κάτι πέρα απ’ αυτό που φτιάχνω χρόνια τώρα…Απευθύνθηκα λοιπόν στον κατάλληλο (πολυαγαπημένο) άνθρωπο ... Η πρόταση ήταν λίγο “extrem” , ομολογώ , καθώς περιέχει λίγο λιωμένο βούτυρο μέσα , αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε…Τα μελομακάρονα έγιναν υπέροχα , κρουστά και μελωμένα που προστέθηκαν στη λίστα με τα αγαπημένα χωρίς δεύτερη κουβέντα….

melomakarona aretis1

Υλικά για το σιρόπι :

Είναι μερικές φορές που στέκεται κανείς μπροστά σε ένα γλύκισμα όπου η όραση χαίρεται πιο πολύ από τη γεύση κι αυτά συμβαίνουν μόνο στην κουζίνα. Εκεί όπου το πάθος “παντρεύεται” με το μεράκι , με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες , με την αγάπη και τη δημιουργικότητα , εκεί όπου η διάθεση για πειραματισμούς και για νεωτερισμούς  χτυπάει κόκκινο και φαντάζουν όλα εύκολα  και προσιτά. Το επόμενο βήμα είναι να μπει κανείς στη διαδικασία να αρχίσει τους πειραματισμούς , τις προσπάθειες , έστω κι αν αυτές κάποιες φορές είναι αποτυχημένες. Γιατί όταν αγαπάς κάτι η επιτυχία σε πεισμώνει , σε δυναμώνει σε κάνει να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ. Παλιότερα χαρακτήριζα κάποιες συνταγές δύσκολες ή ακατόρθωτες. Τώρα ξέρω πολύ καλά πως τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί το εγχείρημα να συνοδεύεται από πολλή όρεξη και μεγάλο κέφι. Η συγκεκριμένη τάρτα προέκυψε από αυτοσχεδιασμό μόνο και μόνο επειδή μια φωτογραφία που έπεσε στην αντίληψή ήταν κάπως έτσι….

tartaamygdala mhlo1

Υλικά για τη βάση:

Το περίμενα με πολλή λαχτάρα το φετινό φθινόπωρο. Ήθελα τη δροσιά του , την ηρεμία και τη γλύκα του . Ήθελα τον χαλαρό ρυθμό του και τις ομορφιές του , ήθελα τα χρώματά του και τα “καλούδια” του. Ναι , αυτά τα υπέροχα “καλούδια” , τα δώρα που γενναιόδωρα χαρίζει η φύση αυτή την εποχή. Πρώτα έρχονται τα σύκα και τα σταφύλια , μετά οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα…Κάπου εκεί ξεφυτρώνουν και τα κυκλάμινα , τα ρόδια , τα κυδώνια και τα μήλα….ΩΩΩ ναι , τα μήλα που για μένα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους καρπούς της γης και δε χορταίνω να τα βλέπω , να τα μαγειρεύω και να τα γεύομαι. Η κουζίνα μου χωρίς τα λατρεμένα μου μήλα θα ήταν πιο φτωχή και πιο αδιάφορη…Μια λιτή μα υπέροχη τάρτα μήλου με απλή βάση , βουτυρένια βάση και μια αγκαλιά ομορφοστιβαγμένα , καραμελωμένα μήλα στο εσωτερικό της είναι ό,τι χρειάζομαι για να απολαύσω ένα ήρεμο απογευματινό τσάι με άρωμα μήλου και κανέλας.

galette mhloy1

Υλικά:

Αυτό που μερικοί καρποί της φύσης είναι τόσο όμορφοι , τόσο ιδιαίτεροι , με τόσο ξεχωριστό σχήμα και χρώμα με τρελαίνει , στ’ αλήθεια. Νιώθω ευγνωμοσύνη , ευτυχία , ευεξία όταν κρατώ στα χέρια μου μια χούφτα φράουλες ή μια χούφτα σμέουρα ή μια χούφτα μύρτιλα…Ένα μικρό…ή μεγάλο θαύμα κλεισμένο σε ένα τόσο δα ολοστρόγγυλο μωβ μπαλάκι γεμάτο χυμό , βιταμίνες και ένα χρώμα που δεν το βάζω με όλη τη χρωματική γκάμα του εμπορίου. Ένα θαύμα της φύσης αμίμητο , μοναδικό και αξεπέραστο. Και μια τάρτα που παίρνει “άριστα” με την απλότητά της , με το βούτυρο σαν βασικό συστατικό για τη βάση και τα μύρτιλα στη γέμισή της….Μια τάρτα σκέτη απόλαυση!

bloymperopita19

Υλικά για τη βάση:

Όταν η ζωή σου δίνει ροδάκινα , κοίτα να τα απολαύσεις φρέσκα και ζουμερά και τα υπόλοιπα κάνε τα τάρτα με κρέμα και ροδάκινα…Χαριτολογώ βεβαίως , βεβαίως αλλά η τάρτα αυτή είναι καταπληκτική και αξίζει για χάρη της να θυσιάσουμε μερικά ροδάκινα και τα φτιάξουμε γλυκό. Και το αναφέρω αυτό γιατί θεωρώ ότι τα φρούτα πρέπει κατά κύριο λόγο να τα καταναλώνουμε φρέσκα και δροσερά επωφελούμενοι όλα όσα μπορεί να χαρίσει ο πλούσιος καρπός τους…Μα η γλύκα και η νοστιμιά αυτής της τάρτας με ξεπερνά. Η βουτυρένια βάση της είναι μοναδική και η κρέμα που αγκαλιάζει τα ροδάκινα είναι βελούδινη και μοσχοβολά βανίλια…Αγαπημένη τάρτα που όποιος δε τη δοκιμάσει..απλά “θα χάσει”…

tarta krema rodakino1

Υλικά για τη βάση:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...