Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 10175
Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω για τις αναμνήσεις μου , τις εικόνες και τις γευστικές μου μνήμες , ακόμα και για το καλό σερβίτσιο “πάστας" της γιαγιάς που μέσα η πάστα φλόρα φάνταζε σαν κόσμημα…όμως όχι! Σήμερα θα αναφερθώ στον προβληματισμό μου : πώς γράφεται επιτέλους αυτό το γλυκό ; πάστα φλΟρα ή πάστα φλΩρα; Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε από μικρή και η σκέψη μου πηγαινε πάντα σε κάποια κυρία Φλώρα η οποία προφανώς θα έφτιαχνε εξαιρετικά το συγκεκριμένο γλυκό. Ωστόσο η απάντηση βρίσκεται στη γειτονική μας χώρα , την Ιταλία όπου το φημισμένο αυτό γλυκό είναι η περίφημη pasta frola. Οπότε συμπερασματικά η ελληνική ονομασία είναι αποτέλεσμα αναγραμματισμού και σωστότερη θεωρώ την εκδοχή με όμικρον! Κατά τ' άλλα , λατρεύω αυτό το γλυκό και ομολογώ πως είναι το πιο πολυφτιαγμένο γλυκό στην κουζίνα μου. Λατρεύω την υπέροχη γεύση της και το συνδυασμό βουτυρένιου μπισκότου-μαρμελάδας. Ακόμα λατρεύω τη χειροτεχνία και το κέντημα που κάνουμε στην επιφάνειά της από τα κλασικά , σταυρωτά κορδονάκια μέχρι τα φυλλαράκια , τις καρδούλες και ό,τι άλλο επιβάλλει η έμπνευση της στιγμής!
Υλικά :
- Details
- Hits: 25177
Αυτό το γλυκό το προτιμώ και το αγαπώ για πολλούς λόγους : Ο πρώτος και βασικός (συναισθηματικός) λόγος είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω πριν κάμποσα χρόνια και αισθανόμουν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα αυτό! ΚΑι άρεσε σε όλους τόσο πολύ ώστε η περηφάνεια μου μαζί με την αγάπη μου για γλυκιές δημιουργίες μπλέχτηκαν τόσο παραγωγικά , με πλάνεψαν και με οδήγησαν με μαεστρία στον υπέροχο και τόσο λατρεμένο κόσμο της ζαχαροπλαστικής...Πόσο πειράματα και πόσες εφευρέσεις , αλήθεια , ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα!...Τόσες που έχω χάσει το μέτρημα... Ένας δευτερος λόγος είναι ότι περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής αγνή κι αγαπημένη που με παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αγνά παραδοσιακά γλυκίσματα "της γιαγιάς". Επιπλέον η κανέλα και το σιρόπι χαρίζουν αυτό το διακριτικό και μαγικό άρωμα "ανατολής" που ασκεί , όπως και να το κάνουμε , μια γοητεία... Τέλος ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το ξεχωρίζω , είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό μοιάζει με έναν καμβά που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει ένα σωρό μορφές , αρώματα , χρώματα και γεύσεις.
Δείτε το :
Yλικά:
- Details
- Hits: 5635
Τα θυμάμαι αυτά τα γλυκάκια όταν ήμουν μικρή! Κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή στο εμπόριο και με είχαν τρελάνει. Ήταν στριφτάρια με φύλλο σφολιάτας και γεμιστά με κρέμα και σταφίδες…Τα κατανάλωνα μετά μανίας. Μέχρι που σταμάτησε να με ενθουσιάζει η “έτοιμη” σφολιάτα και να τη θεωρώ λύση ανάγκης. Άρχισα να υπολογίζω και τις θερμίδες , άρχισα να αποφεύγω και τα πολλά λιπαρά…για να μην τα πολυλογώ άρχισα να ψάχνω για αντικατάσταση τους με κάτι πιο ανάλαφρο και φυσικά “χειροποίητο” . Εδώ και καιρό έχω βρει την τέλεια συνταγή και απολαμβάνω το λατρεμένο μου γλύκισμα χωρίς τύψεις. Ήρθε η ώρα να τη μάθετε κι εσείς.
Υλικά:
- Details
- Hits: 5188
Είναι τελευταίες μέρες του Φλεβάρη. Σε λίγο μας αποχαιρετά τουλάχιστον τυπικά ο χειμώνας , ένας βαρύς και δύσκολος χειμώνας. Και σα να μη θέλει να τα παραδώσει μας αποχαιρετά με ένα ακόμα κύμα κακοκαιρίας , έναν σφοδρό χιονιά και άπειρο κρύο. Ωστόσο για μένα πάντα ο αποχωρισμός με το χειμώνα , την αγαπημένη μου εποχή είναι δύσκολος…Όσο κουραστικός κι αν ήταν πάντα μου αφήνει μια γλυκιά γεύση όμοια με τις ζεστές αγκαλιές που απολαμβάνουμε για να ζεσταθούμε και όμοια με τα γλυκά που τον συνοδεύουν , γλυκά γεμάτα αρώματα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών. Θα αποχαιρετήσω λοιπόν την αγαπημένη μου εποχή με μήλα βρασμένα σε σιρόπι από κόκκινο κρασί , μπαχαρικά και ροζ πιπέρι. Κι αν βρεθεί ανάμεσα στα δόντια σας κάποιος κόκκος ροζ πιπεριού μη διστάσετε να τον συντρίψετε…θα ξεχυθεί στον ουρανίσκο ένα εκρηκτικό , μεθυστικό άρωμα…
Υλικά :
- Details
- Hits: 919
Δεν το αγαπώ απλώς το συγκεκριμένο γλυκό , το λατρεύω και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο καιρό δεν έχω καταγράψει τη συνταγή μου στο site. Προφανώς η εξήγηση είναι απλή: Μου είναι τόσο οικείο και απλό , μου είναι τόσο δεδομένο , κάτι σαν τα τηγανιτά αυγά που θεωρείς ότι δεν υπάρχει λόγος να καταγράψεις τη συνταγή…γιατί ο καθένας τη γνωρίζει…Πόσο λάθος έκανα! Το κυδώνι , το γλυκό του κουταλιού είναι το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό , το απόλυτο κέρασμα , το αξεπέραστο φίλεμα , το κορυφαίο επιδόρπιο , το μοναδικό συνοδευτικό του γιαουρτιού , η παντοτινή μου αγάπη που έπρεπε να κοσμεί το site και να αποτελεί κορυφαία επιλογή στα παραδοσιακά γλυκά εδώ και καιρό…Ωστόσο “κάλλιο αργά παρά ποτέ”! Αποφάσισα να το ανεβάσω φέτος αφού ομολογουμένως μου έγινε υπέροχο…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1049
Αν ήμουν…βασίλισσα θα ήθελα τηγανίτες για πρωινό σε καθημερινή βάση…Δεν είναι μόνο η γεύση τους που απογειώνει καθώς μπερδεύεται γλυκά το αφράτο ζυμαράκι με τα φρούτα και το σιρόπι σε ένα μαγικό βουναλάκι απόλαυσης , μα είναι όλη η διαδικασία που αξίζει τον κόπο…Η κουζίνα ξεχειλίζει από το άρωμα της βανίλιας , το τηγάνι στη φωτιά στέλνει κι αυτό τα μηνύματά του καθώς λιώνει το βούτυρο και υποδέχεται τις κουταλιές του μαγικού χυλού και το τραπέζι μετατρέπεται σε χώρο γιορτής…Αφού δε μπορώ να ζήσω σα βασίλισσα και δεν έχω την πολυτέλεια να απολαμβάνω τις ζεστές μου τηγανίτες κάθε πρωί , τουλάχιστον φροντίζω να ζω αυτή τη γευστική μυσταγωγία κάποια πρωινά Κυριακής ή γιορτής και το εκτιμώ πολύ. Σήμερα οι τηγανίτες έχουν επιπλέον "χάρες" : Κρέμα τυρί που τους χαρίζει βελούδινη υφή και μεστή γεύση , ζουμερά μύρτιλα που τους χαρίζουν φρεσκάδα και φυσικά το απαραίτητο δίδυμο του μίρτυλου , το αρωματικό ξύσμα λεμονιού!
Υλικά: