tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πάστα φλόρα , η κλασική

Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω για τις αναμνήσεις μου , τις εικόνες και τις γευστικές μου μνήμες , ακόμα και για το καλό σερβίτσιο “πάστας" της γιαγιάς  που μέσα η πάστα φλόρα φάνταζε σαν κόσμημα…όμως όχι! Σήμερα θα αναφερθώ στον προβληματισμό μου : πώς γράφεται επιτέλους αυτό το γλυκό ; πάστα φλΟρα ή πάστα φλΩρα; Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε από μικρή και η σκέψη μου πηγαινε πάντα σε κάποια κυρία Φλώρα η οποία προφανώς θα έφτιαχνε εξαιρετικά το συγκεκριμένο γλυκό. Ωστόσο η απάντηση βρίσκεται στη γειτονική μας χώρα , την Ιταλία όπου το φημισμένο αυτό γλυκό είναι η περίφημη pasta frola. Οπότε συμπερασματικά η ελληνική ονομασία είναι αποτέλεσμα αναγραμματισμού και σωστότερη θεωρώ την εκδοχή με όμικρον! Κατά τ' άλλα , λατρεύω αυτό το γλυκό και ομολογώ πως είναι το πιο πολυφτιαγμένο γλυκό στην κουζίνα μου. Λατρεύω την υπέροχη γεύση της και το συνδυασμό βουτυρένιου μπισκότου-μαρμελάδας. Ακόμα λατρεύω τη χειροτεχνία και το κέντημα που κάνουμε στην επιφάνειά της από τα κλασικά , σταυρωτά κορδονάκια μέχρι τα φυλλαράκια , τις καρδούλες και ό,τι άλλο επιβάλλει η έμπνευση της στιγμής!

pasta flora15

Υλικά :


420-450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (ανάλογα με το πόσο σφιχτή ή αφράτη τη θέλουμε)
1 κ.σ. μπέικιν
2 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
220 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. κονιάκ
2 βανίλιες
 400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας (προτείνω φράουλα ή ροδάκινο)

pasta flora3pasta flora4pasta flora5pasta flora6pasta flora11pasta flora12pasta flora14pasta flora1

Εκτέλεση :
Χτυπάμε στο μίξερ  το βούτυρο , προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά . Προσθέτουμε και τις βανίλιες και το κονιάκ . Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε  κι αυτά με προσοχή στο μίγμα που χτυπάμε στο μίξερ .
Δεν το χτυπάμε για πολύ ώρα…ίσα που να ενσωματωθεί το αλεύρι . Η ζύμη θα κολλάει αρκετά στα χέρια . Με τη βοήθεια σπάτουλας λοιπόν την  αδειάζουμε σε ένα μπωλ και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα . Παίρνουμε τότε μια ταρτιέρα 28-30 εκ. , τη βουτυρώνουμε και απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης . Την υπόλοιπη τη φυλάμε για να στολίσουμε την επιφάνεια με τα κλασικά , σταυρωτά κορδονάκια ή όποιο άλλο σχέδιο προτιμάμε. Απλώνουμε λοιπόν ομοιόμορφα τη ζύμη με τα χέρια μας , πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει ,  σε όλη την επιφάνεια της ταρτιέρας , φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματά της . Αδειάζουμε πάνω τη μαρμελάδα και την απλώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού . Τότε αλευρώνουμε  λίγο τον πάγκο εργασίας και πλάθουμε τα σχέδια με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε φυλάξει και τα τοποθετούμε  πάνω από τη μαρμελάδα . Προαιρετικά αλείφουμε τα σχέδια με λίγο γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 40-45 λεπτά . Περιμένουμε λίγο να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί η μαρμελάδα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...