Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 1847
Μια φορά το χρόνο κάνει την εμφάνισή του αυτός ο μικρός καρπός που τον φτιάχνουμε τουρσί και γίνεται απίθανο αλλά το φτιάχνουμε και γλυκό του κουταλιού κι εκεί απογειώνεται. Το έντονο άρωμα του γαρύφαλλου και το καλοδεμένο σιρόπι , μαζί με το καρύδι ή το αμύγδαλο σερβιρισμένο στο αρχοντικό πιατέλο μεταμορφώνουν το μελιτζανάκι σε ένα μικρό θαύμα που μας θυμίζει ότι η παράδοση , αυτή που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας ομορφαίνει τις στιγμές μας και μας ταξιδεύει στα όμορφα μονοπάτια του παρελθόντος , της νοσταλγίας και του ρομαντισμού….Μια βόλτα στη λαική , τέλη Σεπτέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται αφού στους πάγκους των παραγωγών , τουλάχιστον στην περιοχή μας , συναντά κανείς σε βουναλάκια το μικρό , πολύχρωμο καρπό…ακόμα χρειάζεται το κέφι , η αγάπη για τα γλυκά του κουταλιού….και μπόλικη ζάχαρη…
Υλικά:
- Details
- Hits: 2126
Ας αρχίσω επαινώντας τα κεράσια , αυτό το μικρό - μεγάλο θαύμα της φύσης που φαντάζει “ζωγραφιά”. Τόσο όμορφο με δυνατό χρώμα , ζουμερό , γευστικό , υγιεινό , “παιχνιδιάρικο”….Δε νομίζω ότι υπάρχει κοριτσάκι που να μην έχει κρεμάσει ένα ζευγαράκι κεράσια στ’ αυτιά του για σκουλαρίκια όταν πρωτοαντίκρυσε αυτό το λαμπερό θέαμα…Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος να μην έχει παραδεχτεί την ομορφιά του αντικρύζοντας ένα μπωλ με φρεσκοπλυμένα , ελκυστικά κεράσια. Δε νομίζω ότι υπάρχει “ζαχαροπλάστης” που να μην έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τέλος το υπέροχο αυτό φρούτο του καλοκαιριού…Κι εδώ θα περάσω στο “κόλλημα” που έχω φάει τώρα τελευταία με τις “ρουστίκ” , χωριάτικες τάρτες…Όταν βλέπω το πανέρι μου με μια ποικιλία φρούτων ή λαχανικών και μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής , θέλω να τα κλείσω μέσα σε μια βάση τάρτας σα να τα βάλω σε κορνίζα και να αποθανατίσω την ομορφιά τους. Σήμερα αποθανάτισα ένα “καλάθι” με κεράσια…
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 6261
Μάλιστα , με δυο κρέμες! Γιατί η μία δε μας φτάνει όταν μας πιάνει αυτή η απληστία της γεύσης και θέλουμε ένα πληθωρικό γλυκό που να τα έχει όλα! Κι όταν λέω όλα , το εννοώ : Να έχει ένα πλούσιο , αφράτο ρεβανί για βάση σιροπιασμένο με ένα εξίσου πλούσιο σιρόπι και αυτό να το σκεπάζουμε με μια βελούδινη , παχιά και πλούσια κρέμα πατισερί και να μη σταματάμε εκεί αλλά να διπλοσκεπάζουμε το γλυκό με μια ακόμα κρέμα , πιο αέρινη και πιο ανάλαφρη για να κρατάει (και καλά) την ισορροπία στα υλικά..Σιγά μην είναι αυτό! Είναι που το γλυκό αυτό το σκάρωσα ένα απόγευμα που είχα κρίση υπογλυκαιμίας και αυτή η κρίση με οδήγησε στην υπερπαραγωγή…Φυσικά δεν αφήνουμε το γλυκό αυτό αγαρνίριστο αλλά το πασπαλίζουμε με μπόλικη τρούφα σοκολάτας και με τριμμένους ξηρούς καρπούς , έτσι για τη συνέχεια της υπερβολής....Ιδού τα αποτελέσματα….
Υλικά: (για ένα πυρέξ 20x28)
- Details
- Hits: 5640
Λαδοραβανί
Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό το συναντάμε στην περιοχή μας πολύ συχνά. Ομολογώ πως στην οικογένειά μου δεν συνηθιζόταν αλλά όπου κι αν πήγαινα το συναντούσα μπροστά μου κι έτσι δεν το στερήθηκα ποτέ. Μου αρέσει αυτό το γλυκό, έτσι λαδένιο , στεγνό και ξεροψημένο που είναι , γαρνιρισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα και μπόλικο άρωμα βανίλιας (κάποιοι το συνηθίζουν με ξύσμα λεμονιού) και το έβαλα στόχο να βρω τη συνταγή για να το απολαμβάνω όσο συχνά θέλω. Μια εξαιρετική μου φίλη και συμπολίτισσα , η Γιάννα και μια εξίσου εξαιρετική διαδικτυακή μου φίλη , pastry chef η Μαρκέλα Παππά μου εμπιστέυτηκαν τη συνταγή τους η οποία ήταν σχεδόν ίδια…
- Details
- Hits: 25877
Το άρωμα του λεμονιού είναι γοητευτικό και απ' όσο ξέρω πολλοί το λατρεύουν…Τολμώ να πω πως για κάποιους είναι λατρεία , παρόμοια μ' αυτή της σοκολάτας…Μια απ' αυτούς τους λάτρεις , μανιακούς του λεμονιού είμαι κι εγώ , όχι μόνο του χυμού αλλά των αρωμάτων και των αιθέριων ελαίων του…Πόσο μου αρέσει να "ξύνω" τη σάρκα του και να μυρίζω τον καρπό του! Ακόμα και το άνθος του όταν μυρίζω…το απολαμβάνω και με συνεπαίρνει το μεθυστικό άρωμά του το οποίο θεωρώ αξεπέρστο . Όταν είναι η εποχή που βγαίνουν αυτά τα ωραία , χοντρόφλουδα , αρωματικά λεμόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα τιμήσω δεόντως . Θα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό του κουταλιού , με την αρχοντιά και την διακριτική γεύση το οποίο καταναλώνω με φειδώ σα να πρόκειται για κάτι βαρύτιμο που μια-δυο μικρές πιρουνιές αρκούν ….
- Details
- Hits: 5072
Μακάρι να μπορούσα να “κλείσω” στον τίτλο , στην περιγραφή και στις φωτογραφίες , όσο επιτυχημένες και ζωντανές και να είναι , τη νοστιμιά και την μοναδική ελαφριά γεύση αυτής της τάρτας. Εκτός από το αγαπημένο , δροσερό βερύκοκο που όλοι αγαπάμε , είναι αυτή η βουτυρένια , αρωματική βάση ΚΑΙ αυτή η αέρινη , ασυναγώνιστη κρέμα με μαρέγκα και πούδρα αμυγδάλου που κάνει αυτή την τάρτα ξεχωριστή. Την έχω ανακαλύψει εδώ και χρόνια σε ένα περιοδικό με συνταγές (real taste / style 8/04/2012) και την έχω αγαπήσει…Είναι αυτή η αμυγδαλόκρεμα που με δελέασε , μου έκλεισε το μάτι κι εγώ υπέκυψα χωρίς πολλή σκέψη..Το απότέλεσμα μιλάει από μόνο του….
Υλικά: