Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 20396
Πολλοί την ονομάζουν πουτίγκα Τυρνάβου γιατί συνηθίζεται εκεί και αποτελεί παραδοσιακό , γιορτινό γλύκισμα της περιοχής , άλλοι πάλι την ονομάζουν μελαχρινή με κρέμα για ευνόητους λόγους , λίγο πιο πέρα στην περιοχή της Καρδίτσας την ονομάζουν “κοφτή” Καρδιτσιώτικη….Μα τι αξιολάτρευτο γλυκό είναι αυτό! Τολμώ να πω ότι δεν το αγαπώ απλώς μα το λατρεύω και οι αντιστάσεις μου απέναντί του είναι μηδενικές. Στην καρυδένια βάση δεν προσθέτω καθόλου αλεύρι ή σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ μόνο τριμμένη φρυγανιά και χοντροτριμμένα καρύδια με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αίσθηση αφράτου παντεσπανιού και να κυριαρχεί η μεστή , βαριά σιροπιαστή υφή. Αυτό ακριβώς είναι που με τρελαίνει σε αυτό το γλυκό το οποίο έρχεται να ισορροπήσει με την απόλυτη , τη μοναδική βελούδινη κρέμα….Με πολλή χαρά μοιράζομαι μαζί σας ένα απο τα κορυφαία μου γλυκά…
Υλικά:
- Details
- Hits: 4661
Αυτή τη γνωστή μέθοδο που ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας και το χρησιμοποιούμε σαν “σώμα” για να ψήσουμε κάθε λογής πίτα τη μάθαμε , την καθιερώσαμε , τη δοκιμάσαμε σε ένα σωρό παραλλαγές…Φτιάξαμε πορτοκαλόπιτα , φτιάξαμε λεμονόπιτα , ενίοτε προσθέσαμε και αρώματα από μανταρίνι και περγαμόντο και την ονομάσαμε εσπεριδοειδόπιτα , φτιάξαμε “πατσαβουρόπιτα” , φτιάξαμε πλισέ τυρόπιτα σε αλμυρή εκδοχή….Σοκολατόπιτα λοιπόν , ήταν δυνατόν να μη φτιάξουμε; Πειραματίστηκα λιγάκι με τα υλικά , βασίστηκα στην επιτυχημένη συνταγή της πορτοκαλόπιτας , πρόσθεσα μπόλικη σοκολάτα στο μίγμα και κακάο στο σιρόπι και το αποτέλεσμα , απλά με ενθουσίασε. Η σοκολατόπιτα με φύλλο κρούστας ήρθε για να μείνει και για να μας βασανίσει “γλυκά” όπως όλοι οι σοκολατένιοι "πειρασμοί"...
Υλικά:
- Details
- Hits: 1915
Μια φορά το χρόνο κάνει την εμφάνισή του αυτός ο μικρός καρπός που τον φτιάχνουμε τουρσί και γίνεται απίθανο αλλά το φτιάχνουμε και γλυκό του κουταλιού κι εκεί απογειώνεται. Το έντονο άρωμα του γαρύφαλλου και το καλοδεμένο σιρόπι , μαζί με το καρύδι ή το αμύγδαλο σερβιρισμένο στο αρχοντικό πιατέλο μεταμορφώνουν το μελιτζανάκι σε ένα μικρό θαύμα που μας θυμίζει ότι η παράδοση , αυτή που παραλάβαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας ομορφαίνει τις στιγμές μας και μας ταξιδεύει στα όμορφα μονοπάτια του παρελθόντος , της νοσταλγίας και του ρομαντισμού….Μια βόλτα στη λαική , τέλη Σεπτέμβρη είναι ό,τι χρειάζεται αφού στους πάγκους των παραγωγών , τουλάχιστον στην περιοχή μας , συναντά κανείς σε βουναλάκια το μικρό , πολύχρωμο καρπό…ακόμα χρειάζεται το κέφι , η αγάπη για τα γλυκά του κουταλιού….και μπόλικη ζάχαρη…
Υλικά:
- Details
- Hits: 2194
Ας αρχίσω επαινώντας τα κεράσια , αυτό το μικρό - μεγάλο θαύμα της φύσης που φαντάζει “ζωγραφιά”. Τόσο όμορφο με δυνατό χρώμα , ζουμερό , γευστικό , υγιεινό , “παιχνιδιάρικο”….Δε νομίζω ότι υπάρχει κοριτσάκι που να μην έχει κρεμάσει ένα ζευγαράκι κεράσια στ’ αυτιά του για σκουλαρίκια όταν πρωτοαντίκρυσε αυτό το λαμπερό θέαμα…Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος να μην έχει παραδεχτεί την ομορφιά του αντικρύζοντας ένα μπωλ με φρεσκοπλυμένα , ελκυστικά κεράσια. Δε νομίζω ότι υπάρχει “ζαχαροπλάστης” που να μην έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τέλος το υπέροχο αυτό φρούτο του καλοκαιριού…Κι εδώ θα περάσω στο “κόλλημα” που έχω φάει τώρα τελευταία με τις “ρουστίκ” , χωριάτικες τάρτες…Όταν βλέπω το πανέρι μου με μια ποικιλία φρούτων ή λαχανικών και μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής , θέλω να τα κλείσω μέσα σε μια βάση τάρτας σα να τα βάλω σε κορνίζα και να αποθανατίσω την ομορφιά τους. Σήμερα αποθανάτισα ένα “καλάθι” με κεράσια…
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 6409
Μάλιστα , με δυο κρέμες! Γιατί η μία δε μας φτάνει όταν μας πιάνει αυτή η απληστία της γεύσης και θέλουμε ένα πληθωρικό γλυκό που να τα έχει όλα! Κι όταν λέω όλα , το εννοώ : Να έχει ένα πλούσιο , αφράτο ρεβανί για βάση σιροπιασμένο με ένα εξίσου πλούσιο σιρόπι και αυτό να το σκεπάζουμε με μια βελούδινη , παχιά και πλούσια κρέμα πατισερί και να μη σταματάμε εκεί αλλά να διπλοσκεπάζουμε το γλυκό με μια ακόμα κρέμα , πιο αέρινη και πιο ανάλαφρη για να κρατάει (και καλά) την ισορροπία στα υλικά..Σιγά μην είναι αυτό! Είναι που το γλυκό αυτό το σκάρωσα ένα απόγευμα που είχα κρίση υπογλυκαιμίας και αυτή η κρίση με οδήγησε στην υπερπαραγωγή…Φυσικά δεν αφήνουμε το γλυκό αυτό αγαρνίριστο αλλά το πασπαλίζουμε με μπόλικη τρούφα σοκολάτας και με τριμμένους ξηρούς καρπούς , έτσι για τη συνέχεια της υπερβολής....Ιδού τα αποτελέσματα….
Υλικά: (για ένα πυρέξ 20x28)
- Details
- Hits: 5860
Λαδοραβανί
Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό το συναντάμε στην περιοχή μας πολύ συχνά. Ομολογώ πως στην οικογένειά μου δεν συνηθιζόταν αλλά όπου κι αν πήγαινα το συναντούσα μπροστά μου κι έτσι δεν το στερήθηκα ποτέ. Μου αρέσει αυτό το γλυκό, έτσι λαδένιο , στεγνό και ξεροψημένο που είναι , γαρνιρισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα και μπόλικο άρωμα βανίλιας (κάποιοι το συνηθίζουν με ξύσμα λεμονιού) και το έβαλα στόχο να βρω τη συνταγή για να το απολαμβάνω όσο συχνά θέλω. Μια εξαιρετική μου φίλη και συμπολίτισσα , η Γιάννα και μια εξίσου εξαιρετική διαδικτυακή μου φίλη , pastry chef η Μαρκέλα Παππά μου εμπιστέυτηκαν τη συνταγή τους η οποία ήταν σχεδόν ίδια…