Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 2771
Όχι δε συμφωνώ καθόλου με αυτό το τρελό πάρτυ που γίνεται το Νοέμβριο μήνα με την κολοκύθα…Όπου κι αν πας , όπου κι αν γύρεις το βλέμμα , όπου κι αν ψάξεις για γλυκές ή αλμυρές προτάσεις συνταγών θα σκοντάψεις πάνω σε μια μεγάλη και στρουμπουλή κολοκύθα. Άσε τις δημοσιεύσεις και τα ποσταρίσματα στα social media που περιστρέφονται γύρω της μετά μανίας. Τώρα κάποιος που διαβάζει το άρθρο μου θα αναρωτιέται γιατί δε συμφωνώ κι αφού δε συμφωνώ γιατί να φτιάχνω ένα γλυκό που περιέχει κολοκύθα.
Δε συμφωνώ λοιπόν με το πάρτυ που γίνεται ΜΟΝΟ το Νοέμβριο αφού την κολοκύθα τη λατρεύω και θα ήθελα να τη συναντώ μπροστά μου όλο το χρόνο…γίνεται; Το γλυκό αυτό είναι εξόχως υπέροχο και δεν υπερβάλω καθόλου! Όποιος δεν το δοκιμάσει , απλά θα χάσει!
Υλικά για το παντεσπάνι:
- Details
- Hits: 3259
Την παραδοσιακή αυτή αμερικάνικη τάρτα με πουρέ κολοκύθας τη γνωρίζουμε όλοι από την περίφημη γιορτή των ευχαριστιστιών , γνωστή ως thanksgiving. Πρόκειται για την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου όπου οι οικογένειες κάνουν απολογισμό της χρονιάς που σε λίγο φεύγει κι ευχαριστούν το Θεό για ό,τι τους χάρισε…Ουσιαστικά είναι η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς! Το τραπέζι τους περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων , απαραίτητα γαλοπούλα και αυτή την υπέροχη τάρτα με καλοκύθα. Εγώ προσωπικά την έφτιαξα μόνο και μόνο από ενδιαφέρον για τα έθιμα στις γειτονιές του κόσμου. Όμως τη λάτρεψα!!! Από το χρώμα της και τις φθινοπωρινές της νότες , από τη διαδικασία παρασκευής του πουρέ μέχρι και τη στιγμή που δοκίμασα την υπέροχη γεύση της κι απόλαυσα την ιδιαίτερη , βελούδινη υφή της. Είναι πολύ ξεχωριστή και θα τη φτιάξω πολλές , πολλές φορές με κάθε ευκαιρία.
Υλικά (για ταρτιέρα 24εκ.):
- Details
- Hits: 1729
Σαλάμι γλυκό με φυστίκια Αιγίνης και σοκολάτα
Μάλιστα , μάλιστα! Αυτό το γλυκό σαλάμι είναι τόσο αγαπημένο και τόσο υπέροχο , τόσο μαμαδίστικο και μοναδικό που ξυπνάει όλες τις παιδικές μνήμες…Ακόμα και το μπισκότο πτι-μπερ που περιέχει μέσα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο υλικό , παρόλο που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα άλλο μπισκότο ίσως πιο δελεαστικό και με πιο πλούσια γεύση. Ακόμα κι αυτή η ελαφρά γεύση που παίρνει από το ποτό με το οποίο ραντίζουμε τα μπισκότα είναι κλασικό χαρακτηριστικό αυτού του γλυκού. Κλείνοντας θα αναφέρω το μαγικό κι αξεπέραστο , το αρχοντικό και πανέμορφο φυστίκι Αιγίνης που με το σπάνιο μωβ-πράσινο χρώμα του ξεδιπλώνει έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο κεντημένο καμβά σε κάθε τομή που θα κάνει το μαχαίρι…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1204
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και απολαμβάνουμε όλες του τις χάρες…Τον καταγάλανο ουρανό και τη θάλασσα, τα δροσερά βραδάκια στην αυλή και το καρπούζι , τα ουζάκια με τους θαλασσινούς μεζέδες στην ακροθαλασσιά , τις βόλτες στις πλατείες και στα δρομάκια τις πόλης και του χωριού όπου σφύζουν από ζωή και τις παιδικές φωνές να χαλούν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ , τα ανοιχτά πορτοπαράθυρα και τις κουρτίνες να ανεμίζουν ανέμελα! Αν πάλι ζούμε σε μεγαλόπολη , απλά κλείνουμε τα μάτια κι ονειρεύομαστε….Αφησα για το τέλος τα ζουμερά , κατακόκκινα κεράσια που τα απολαμβάνουμε έτσι τραγανά και υπέροχα σα να δίνουν ακόμα πιο δυνατό χρώμα στο ήδη ολοζώντανο καλοκαίρι….Αυτό το μικρό θαύμα θα το κάνουμε μια υπέροχη πίτα σήμερα και θα το απολαύσουμε συνδυασμένο με το άρωμα του βουτύρου και μια τραγανή κρούστα που θυμίζει έντονα σπιτική σφολιάτα…
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 1346
Τάρτα με κρέμα σοκολάτας
Πολλές φορές οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις στην κουζίνα μας αποπροσανατολίζουν από τις απλές , κλασικές κι αγαπημένες συνταγές και από τις παραδοσιακές , γνώριμες γεύσεις.
Με αγάπη και σχεδόν νοσταλγική διάθεση , λοιπόν ένα πρωινό έφτιαξα αυτήν εδώ την τάρτα , ετοιμάζοντας πρώτα μια βουτυρένια , τραγανή και ξεροψημένη βάση. Ετοιμάσα μια πληθωρική , σοκολατένια γέμιση με απλά υλικά δένοντας την κρέμα σοκολάτας στην κατσαρόλα και τελικά τη γαρνίρισα με σαντιγύ σχηματίζοντας ροζέτες με το κορνέ…Η απλότητά της με γοήτευσε και την απόλαυσα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ετοιμάζω τα υλικά της μπισκοτένιας βάσης μέχρι τη στιγμή που γεύτηκα την τελευταία κουταλιά!
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 4491
Η πάστα φλόρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!