Μπάρες με κρέμα λεμονιού (lemon bars)
- Hits: 1908
Επιτέλους τα κατάφερα! Θα μπορούσα να πω ότι η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο πολυδοκιμασμένη κι η πιο πολυπειραματισμένη μου. Τι εννοώ; Παρόλο που η συνταγή αυτή με την πρώτη ματιά φαίνεται (και είναι όντως) εύκολη , πιο πολλά πειράματα για πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω δεν έχω κάνει για γλυκό…Κι αυτό γιατί τη μία φορά δεν είχε την απαραίτητη συνοχή η βάση , την άλλη γιατί δεν με ικανοποίησε η γεύση της γέμισης αφού πότε ήταν περισσότερο όξινη και πότε υπερβολικά γλυκιά. Τέλος με βασάνισε το γεγονός ότι συχνά η γέμιση υγρή καθώς είναι , τρύπωνε κάτω από τη βάση ώστε να ψήνεται “ανάποδα" με αποτέλεσμα οπτικά να είναι... όχι για φωτογράφιση αλλά για κρυφή δοκιμή στο σκοτάδι μην την "πάρει κανένα μάτι". Τώρα όμως μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μετά από τόσα πειράματα , πέτυχα την τέλεια συνταγή και οι μπάρες λεμονιού μου είναι απλά ακατμάχητες!
Υλικά:
Για τη βάση:
230 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. ζάχαρη
Μια τσιμπιά αλάτι
270 γρ. αλεύρι
Για την κρέμα λεμονιού:
380 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κόρν φλάουρ
6 αυγά
Λίγο κουρκουμά (ή 2-3 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής)
240 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Άχνη για την επιφάνεια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε επίμονα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Τότε προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη , σχετικά σφιχτή ζύμη. Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 22x32 cm και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Με την παλάμη μας και με τη βοήθεια μια δεύτερης λαδόκολλας απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και φροντίζουμε να ανέβει και στα τοιχώματα ώστε όταν προσθέσουμε μετά το υγρό μίγμα της γέμισης να κρατηθεί εκεί και να μην τρυπώσει κάτω από τη βάση. Ψήνουμε τη βάση μόνη της για 18-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρά.
Τότε ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη γέμιση και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο , ρευστό μίγμα. Με πολύ προσοχή αδειάζουμε σιγά σιγά το μίγμα αυτό πάνω στην προψημένη βάση και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα περίπου , μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια και να φαίνεται σταθεροποιημένο το μίγμα.
Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο δεν το πειράζουμε καθόλου μεχρι να κρυώσει εντελώς. Τότε με τη βοήθεια της λαδόκολλας βγάζουμε το γλυκό από το ταψί , το τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας , το κόβουμε σε κομμάτια με ένα μεγάλο μαχάιρι , το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Οι μπάρες λεμονιού είναι εξαιρετικές!
Καλή επιτυχία!!