Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 3023
Σε μια διαδικτυακή αναζήτηση γύρω από την Άννα Πάβλοβα , τη ρωσίδα χορεύτρια που έδωσε το όνομά της στο περίφημο γλύκισμα διάβασα τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: “στριφογυρνούσε στη σκηνή σαν οπτασία, τυλιγμένη με τούλια και δαντέλες…” Ανάλαφρη , αέρινη , σαν ένα σύννεφο , σα να μην υπόκειται στους νόμους της βαρύτητας , σαν τα πόδια της Ρωσίδας μπαλαρίνας Άννας Πάβλοβα στη οποία χρωστάει και το όνομά της , αυτή η γλυκιά οπτασία είναι ένα όνειρο. Ένα γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα και πλαισιωμένη με αφράτη σαντιγύ , φρούτα κι αρώματα…Η παραδοσιακή πάβλοβα αποτελείται από μαρέγκα , σαντιγύ και φράουλες…Σήμερα θα την πλαισιώσουμε με υπέροχη lemon curd και σαντιγύ και θα την περιλούσουμε με μια ολόδροση σάλτσα από μύρτιλα…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1381
Φράουλες κι άλλες φράουλες , μόνο φράουλες!…Πρόκειται για μια αγάπη από τις λίγες που κρατάει χρόνια μιας και τη φράουλα την αγαπώ από παιδί και πάντα είχα την αίσθηση πως ομορφαίνει τη ζωή μας όπως ακριβώς και τα λουλούδια. Τη θεωρούσα πάντα ταυτόσημη με την Άνοιξη , την ομορφιά , την πολυτέλεια και τη νοστιμιά. Κάθε μπουκιά προκαλεί ευεξία και κάθε εγχείρημα με το λατρεμένο καρπό φαντάζει έργο τέχνης..Υπερβολική; Δε νομίζω αφού η φράουλα έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του πιο όμορφου και πολυσυζητημένου φρούτου την καρδιά μας και μας χαρίζει απλόχερα την ωφέλεια , τη γεύση κα τη ομορφιά της. Η σημερινή ρουστίκ τάτρτα μας με φράουλες είναι απλά η επιβεβαιωση όλων των παραπάνω.
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 1158
Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι να περισσεύουν κουλούρια ή μελομακάρονα και να τα μετατρέπουμε σε βάση για τσηζ κέικ , να περισσεύουν κουραμπιέδες και να τους κάνουμε trifle λεμονιού , να περισσεύει κέικ και να το μετατρέπουμε σε καριόκες ή τρουφάκια , να περισσεύει τσουρέκι και να το μετατρέπουμε σε εκμέκ…Εγώ λοιπόν σας προτρέπω να μην περιμένετε πότε θα προκύψει αυτό το περιβόητο περίσσευμα για να δοκιμάσετε το εκμέκ με βάση από τσουρέκι γιατί θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Διαλέξτε ένα αφράτο , πολύ αρωματικό τσουρέκι και φτιάξτε το…Πρόκειται για εξαιρετικό γλύκισμα που η γεύση του και η υφή του είναι ασυναγώνιστες και αξίζει να το φτιάξουμε ξανά και ξανά.
Υλικά:
- Details
- Hits: 2446
Πάει αρκετός καιρός που δε δοκίμασα κάτι νέο στην κουζίνα μου και που δεν έγραψα για να το μοιραστώ με όσους με παρακολουθούν και παίρνουν καμμιά ιδέα…Ήρθε όμως το πανέρι με τις φράουλες , ήρθε και η καλή κουβέντα μιας συμπολίτιτσσας που μου παραπονέθηκε για την απουσία μου (Μαρία εσύ ξέρεις , σ’ ευχαριστώ) , ήρθε κι αυτή η έμπνευση-φλασιά που με ξεσήκωσε. Έκανα ένα πείραμα που στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και με ενθουσίασε τόσο πολύ ώστε παραμέρισα όλες τις υποχρεώσεις , όλη την ακεφιά και την απροθυμία του τελευταίου καιρού κι έπεσα με τα μούτρα στο κομπίουτερ για να καταγράψω ό,τι γεύτηκα…Η φωτογραφική έμπνευση ομολογώ πως μου έλειψε αλλά το γευστικό αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό , το ορκίζομαι…
Υλικά για την τάρτα-crumble:
- Details
- Hits: 1313
Εδώ και πολύ καιρό είχα προγραμματίσει να δοκιμάσω κάποια συνταγή που ανακάλυψα σε ένα παλιό βιβλιαράκι “Gourmet” της Ελευθεροτυπίας , τεύχος Απριλίου του 2008. Τα υλικά και η ιδέα με δελέασαν πολύ. Ονομαζόταν “παστιέρα Ναπολιτάνα” και πρόκειται για ένα παραδοσιακό Ιταλικό γλύκισμα που συνηθίζεται το Πάσχα. Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι η συγκεκριμένη πρόταση απέχει αρκετά από την αυθεντική Ιταλική συνταγή αφού η αυθεντική περιέχει βρασμένο σιτάρι , κόντιτα φρούτων και τυρί ρικότα. Εγώ ωστόσο , βασισμένη στην έμπνευση που πήρα , έφερα τη συνταγή στα μέτρα μου , έκανα τις δικές μου μετατροπές και έφτιαξα μια υπέροχη γλυκιά τάρτα με ανθότυρο , σταφίδες και μια αρωματική κρέμα που με έκανε πραγματικά περήφανη.
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 851
Πολλά διάσημα , αριστουργηματικά πιάτα , με διεθνή φήμη οφείλουν την υπάρξή τους σε ένα λάθος . Δεν ξεχνάμε το καζαν ντιπί με τον καμένο πάτο της κατσαρόλας , δεν ξεχνάμε τη sacher torte με την έλειψη κρέμας πατισερί και την αντικατάστασή της από μαρμελάδα βερύκοκο κ.λ.π.
Παρόμοια είναι και η ιστορία της περίφημης γαλλικής tarte tatin που κάνει την εμφάνισή της “κατά λάθος” , το 19ο αι. όταν η Caroline Tatin ιδιοκτήτρια πανδοχείου , ξέχασε τα μήλα στο τηγάνι της με αποτέλεσμα να καραμελώσουν κι αυτή τα σκέπασε με μια pate brisee (βάση τάρτας) , τα έψησε κανονικά και δημιούργησε μια εξαίσια , ανάποδη τάρτα που έγραψε ιστορία…
Υλικά: