tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Pavlova με κρέμα λεμονιού (lemon curd) και σάλτσα από μύρτιλα (blueberries)

Σε μια διαδικτυακή αναζήτηση γύρω από την Άννα Πάβλοβα , τη ρωσίδα χορεύτρια που έδωσε το όνομά της στο περίφημο γλύκισμα διάβασα τα εξής χαρακτηριστικά λόγια: “στριφογυρνούσε στη σκηνή σαν οπτασία, τυλιγμένη με τούλια και δαντέλες…” Ανάλαφρη , αέρινη , σαν ένα σύννεφο , σα να μην υπόκειται στους νόμους της βαρύτητας , σαν τα πόδια της Ρωσίδας  μπαλαρίνας Άννας Πάβλοβα στη  οποία χρωστάει και το όνομά της , αυτή η γλυκιά οπτασία είναι ένα όνειρο. Ένα γλύκισμα με βάση τη μαρέγκα και πλαισιωμένη με αφράτη σαντιγύ , φρούτα κι αρώματα…Η παραδοσιακή πάβλοβα αποτελείται από μαρέγκα , σαντιγύ και φράουλες…Σήμερα θα την πλαισιώσουμε με υπέροχη lemon curd και σαντιγύ και θα την περιλούσουμε με μια ολόδροση σάλτσα από μύρτιλα…

pavlova1

Υλικά:

Για τη μαρέγκα:

6 ασπράδια αυγών

1 κούπα ζάχαρη

2 κ.γλ. κορν φλάουρ

1 κ.σ χυμό λεμονιού

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την pavlova :

1 δόση lemon curd

2 δόσεις σαντιγύ με κρέμα γάλακτος

1 δόση σάλτσα με μύρτιλα.

Για το σερβίρισμα:

Μια χούφτα ψιλοκομμένα , καβουρδισμένα αμύγδαλα

Λίγη ζάχαρη άχνη

pavlova2pavlova3pavlova4pavlova5pavlova6pavlova7pavlova8pavlova9pavlova10pavlova11pavlova12pavlova13pavlova14pavlova15pavlova16pavlova17pavlova18pavlova19pavlova20pavlova21

Εκτέλεση:

Φέρνουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και ξεχωρίζουμε τα ασπράδια. Τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν αφρός. Τότε προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ενώ το μίξερ δουλεύει και όταν απορροφηθεί εντελώς , προσθέτουμε με τη σειρά το κορν φλάουρ , το λεμόνι και τη βανίλια. Όταν πετύχουμε έναν πηκτό , λείο αφρό η μαρέγκα είναι έτοιμη. Παίρνουμε τη σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε πάνω ένα φύλλο λαδόκολλας στο κέντρο του οποίου έχουμε υπολογίσει έναν κύκλο διαμέτρου 26 εκ. Αδειάζουμε πάνω τη μαρέγκα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την απλώνουμε ομοιόμορφα σχηματίζοντας κύματα και φροντίζοντας να ανασηκωθεί ελαφρά στις άκρες ώστε να σχηματιστεί περίγραμμα.

Ψήνουμε τη μαρέγκα σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα στους 120ο για 2 ώρες. Όταν περάσουν οι δύο ώρες , σβήνουμε τη θερμοκρασία αλλά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα την ψημένη μαρέγκα για ώρες ώστε να κρυώσει αργά και σταδιακά.

Ετοιμάζουμε τότε την κρέμα λεμονιού , τη σαντιγύ και τη σάλτσα για μύρτιλα σύμφωνα με τις βασικές συνταγές (τα links υπάρχουν στο τέλος του άρθρου).

Όταν πρόκειται να σερβίρουμε την pavlova τοποθετούμε τη μαρέγκα στην πιατέλα μας και αδειάζουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού. Την απλώνουμε με σπάτουλα και συνεχίζουμε με τη σαντιγύ. Τέλος σκορπίζουμε στην επιφάνεια τη σάλτσα από μύρτιλα , τα καβουρδισμένα αμύγδαλα , πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημ. - Η σάλτσα από μύρτιλα δεν είναι καθόλου γλυκιά αλλά δροσερή και ανάλαφρη οπότε δε χρειάζεται να φοβηθούμε να πασπαλίσουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη.

-Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι αυστηρά σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό είναι να βρίσκονται πολλές ώρες εκτός ψυγείου πριν εκτελέσουμε τη συνταγή.

-Τους κρόκους που θα ξεχωρίσουμε δεν υπάρχει λόγος να τους πετάξουμε. Τους 3 από αυτούς μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή της κρέμας λεμονιού προσθέτοντας ένα ολόκληρο αυγό. Τους υπόλοιπους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για πανάρισμα κάποιου κρεατικού.

-Αν δεν προτιμάμε την παχιά στρώση σαντιγύ μπορούμε να μειώσουμε τη δοσολογία και να φτιάξουμε μόνο μια δόση σαντιγύ (με 200 ml κρέμα γάλακτος).

-Την lemon curd και την σάλτσα από μύρτιλα μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα από την προηγούμενη μέρα και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσουμε.

-Καλό είναι να ολοκληρώσουμε την Pavlova αμέσως πριν το σερβίρισμα ώστε να είναι ολόφρεσκη και τραγανή.

Ωστόσο αν ακολουθήσουμε ακριβώς τις οδηγίες ψησίματος  της μαρέγκας και την αφήσουμε να κρυώσει σταδιακά , δύσκολα προσβάλλεται από υγρασία.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Συνταγή για την κρέμα λεμονιού (lemon curd) θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

Συνταγή για σαντιγύ με κρέμα γάλακτος θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

Συνταγή για σάλτσα με μύρτιλα θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...