Σαντιγύ με κρέμα γάλακτος
- Hits: 4500
Η πιο αγαπημένη , η πιο διάσημη ,η πιο πολυχρησιμοποιημένη κρέμα στη ζαχαροπλαστική είναι η σαντιγύ. Μια κρέμα-θρύλος με πολλές χρήσεις που με την απλότητά της και την παχιά , γεμάτη γεύση της στολίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε γλυκό. Γαρνίρει τούρτες , γεμίζει κορμούς και παντεσπάνια , ομορφαίνει κέικς και μάφινς , συνοδεύει φρούτα , εμπλουτίζει ή ισορροπεί τη γεύση σε ένα κομμάτι σοκολατόπιτα ή σε ένα μπράουνι και φυσικά αποτελεί τη βάση για ένα σωρό άλλες κρέμες. Το μυστικό της είναι η καλά παγωμένη κρέμα γάλακτος και το σύντομο χτύπημα…Από ‘κει και πέρα λίγη ζάχαρη άχνη ή λίγο άρωμα βανίλιας είναι ό,τι χρειάζεται για την επιτυχία της.
Υλικά:
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι καλά παγωμένη . Αν θέλουμε το τελευταίο μισάρωρο πριν τη χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη. Βάζουμε και το μπωλ ανάδευσης στην κατάψυξη επίσης (καλό είναι να χρησιμοποιούμε μεταλλικό μπωλ) . Όταν βεβαιωθούμε ότι και η κρέμα γάλακτος αλλά και το μπωλ είναι καλά παγωμένα , ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στο μπωλ και τη χτυπάμε για 2 λεπτά με το μίξερ . Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε για άλλο λίγο μέχρι να πήξει η κρέμα και να αποκτήσει γραμμώσεις από τους δάρτες του μίξερ. Η υφή της θα πρέπει να είναι σαν αυτή του γιαουρτιού. Αν θέλουμε να την απλώσουμε πάνω σε μια επιφάνεια γλυκού (π.χ.παντεσπάνι) μπορούμε να το κάνουμε αμέσως και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε το γλυκό στο ψυγείο οπότε η σαντιγύ θα σφίξει και θα σταθεροποιηθεί εντελώς. Αν θέλουμε όμως να γαρνίρουμε ένα γλυκό με το κορνέ τοποθετούμε πρώτα τη σαντιγύ στο ψυγείο ώστε να παγώσει και τότε τη μεταφέρουμε στο κορνέ και γαρνίρουμε το γλυκό όπως επιθυμούμε.
Καλή επιτυχία.