tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Πόσο ενθουσιασμένη είμαι με αυτή τη συγκλονιστική μηλόπιτα δε λέγεται! Η γεύση της είναι αξεπέραστη , η υφή της αέρινη και αφράτη , η αίσθηση της κρέμας βελούδινη και υπέροχη…Όχι , δεν υπερβάλλω καθόλου. Όποιος δε δοκιμάσει αυτή τη μηλόπιτα θα έχει χάσει μια σπουδαία γευστική εμπειρία. Και να φανταστεί κανείς πως την δοκίμασα σε μια προσπάθεια της στιγμής όπου θέλησα να γεμίσω ένα "άδειο" απόγευμα επιλέγοντας αυτά τα αγαπημένα και απλά υλικά πιστεύοντας πως έτσι θα προσεγγίσω τη γεύση ενός cheese cake  με καραμελωμένα μήλα! Νομίζω πως όχι μόνο την προσέγγισα αλλά την ξεπέρασα. Καμμιά φορά τα όμορφα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένουμε.

mhlopita filadelfia1

Υλικά:

Σιροπιαστά , παιχνιδιάρικα , δίχρωμα , παραδοσιακά , γιορτινά κι αγαπημένα! Αυτά είναι τα γνωστά σε όλους μας ροξάκια. Κάθε νοικοκυρά που “σέβεται” τον εαυτό της έχει στα κιτάπια της τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνταγές με μικρές παραλλαγές για το συγκεκριμένο γλύκισμα…Η πρώτη μου επαφή με τα ροξάκια ήταν  πριν πολλά χρόνια…στην κουζίνα της πεθεράς μου. Ο “έρωτας” ήταν κεραυνοβόλος ,  a prima vista και οι δοκιμές δεν έπαψαν από τότε…Έχοντας πειραματιστεί πάρα πολύ μέχρι να καταλήξω στη συγκεκριμένη πρόταση , και με την τελική  συμβολή δυο καλών μου φίλων , της Παγώνας και της Μαρίας , με χαρά μοιράζομαι μαζί σας τα αξιολάτρευτα δικά μου ροξάκια!

roxakia22

Υλικά :

Είναι το χρώμα , είναι το άρωμα , είναι η γεύση , είναι η ομορφιά , είναι η Άνοιξη…όλα τα έχει αυτό το μαγικό , ζουμερό , μικρό θαύμα της φύσης. Είναι η φράουλα και την αγαπάμε πολύ….Γι’ αυτό θα εκμεταλλευτούμε αυτή την εποχή που η φύση μας τη χαρίζει απλόχερα και θα την κλείσουμε σε ένα βάζο ελαφρά “δεμένη” για να μη χάσει το υπέροχο χρώμα της και βυθισμένη στο ρουμπινί σιρόπι της που ξυπνά όλες τις αισθήσεις…Η ομορφιά της απλότητας βρίσκεται σε αυτό το γλυκό…σκέτο , σερβιρισμένο μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή συνοδεία ενός παγωτού βανίλια γαρνιρισμένο με δυο-τρεις φράουλες , λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο και το σιρόπι τους να κυλά ηδονικά….
Υλικά:

fraoyla1
Υλικά :

Αυτό το γλύκισμα , κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πολυφτιαγμένο , το πιο “must" επιδόρπιο των δεκαετιών ΄70-΄80. Σχεδόν κάθε γιορτινό , επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα έκλεινε μ’ αυτό , σχεδόν κάθε εστιατόριο το σέρβιρε σαν επιδόρπιο , σχεδόν κάθε νοικοκυρά ήξερε να το φτιάχνει αλλά και να το προσφέρει…Γνωστή εταιρία μάλιστα το καθιέρωσε με τα έτοιμα "προς παρασκευή” φακελάκια με το μίγμα σε σκόνη , το νάυλον φακελάκι και την έτοιμη καραμέλα…Ποιό σπίτι , πείτε μου , δεν είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα περίφημα , ατομικά αλουμίνια φορμάκια και μετά τα “επώνυμα" πλαστικά με το αποσπώμενο κούμπωμα για εύκολο ξεφορμάρισμα…Κι όμως , παρόλη την εκλαϊκευση του γλυκού αυτού…όχι μόνο δεν “ξεθώριασε” η αίγλη του, αλλά το λατρεύουμε , γιατί η ανάλαφρη , καραμελένια γεύση του ήρθε για να μείνει…

karamele1
Υλικά :

Το γλυκό του κουταλιού , αυτό τό απολαυστικό , σιροπιαστό κέρασμα με φρούτα ή άλλους καρπούς της γης αποτελεί ένα υπέροχο , παραδοσιακό γλυκό που μας παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και στα χρόνια των γιαγιάδων μας…Νομίζω πως ξεκίνησε από την  ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τους καρπούς εκείνους που εποχιακά έκαναν την εμφάνισή τους…παράλληλα ήταν ένα γλυκό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή , τις εποχές που δεν υπήρχαν δυνατότηες για άλλα κεράσματα όπως σήμερα ενώ τελικά ταυτίστηκε με τη νοικοκυρωσύνη και την αρχοντιά…Το νεράντζι είναι ένα αρωματικό φρούτο που κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του χειμώνα και αποτελεί ένα από τα κορυφαία του είδους…Θα το ξεπικρίσουμε , θα το δέσουμε με ζάχαρη και θα κλείσουμε μέσα στο βάζο όλο το άρωμα του υπέροχου αυτού φρούτου!

nerantzi1
Υλικά :

Με αυτόν τον καρπό δηλώνω γοητευμένη. Τολμώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου φυτό και έχω την τύχη να έχω ένα δικό μου δεντράκι που το φύτεψα πριν λίγα χρόνια. Όσο το βλέπω να μεγαλώνει νιώθω τεράστια ικανοποίηση και όταν βλέπω του ανθάκια να “δένουν” σε καρπό νιώθω πραγματικά ευγνώμων…Γραντζουνίζω συνέχεια με το νύχι μου τη σάρκα τους όσο βρίσκονται ακόμα πάνω στο δέντρο για να μυρίζω το μεθυστικό άρωμα που αναδύουν και με περισσή χαρά κόβω τους καρπούς όταν ωριμάσουν τους οποίους σχεδόν ευλαβικά φτιάχνω γλυκό του κουταλιού. Την αγάπη για το δέσιμο αυτού του γλυκού μου έχει μεταδόσει η πεθερά μου , καθώς και όλη τη γνώση για την παρασκευή του…

pergamonto1
Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...