Φιρίκι γλυκό του κουταλιού.
- Hits: 3782
Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά , ξέρουν ότι η καταγωγή μου έιναι από την Αρκαδία…Τον τόπο αυτό εγώ τον έχω συνδυάσει με "λατρεμένους" , φιλόξενους και αγνούς ανθρώπους αλλά και με τη μεγάλη αγάπη για τη γη και τους καρπούς της. Η Αρκαδία παράγει πατάτες εξαιρετικής ποιότητας , καρύδια , κεράσια και βίσσυνα , αχλάδια , μήλα (τα περίφημα ντελίσιους) και φιρίκα….Αυτά τα τελευταία είναι τόσο απολαυστικά να τα γεύεσαι φρέσκα με την τραγανή και ζουμερή υφή τους αλλά γίνονται και υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Η θεία μου έφτιαχνε αυτό το γλυκάκι και δεν το έβαζα όταν ήμουν μικρή με όλες τις σοκολάτες και τις καραμέλες του κόσμου . Νόστιμο και μελωμένο με μπόλικο , ασπρισμένο αμύγδαλο , φυσικά έμαθα να το φτιάχνω από πολύ νωρίς……
Υλικά :
20-25 φιρίκια (καθαρισμένα 1400 γρ. περίπου)
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό (κλασικό νεροπότηρο)
3 βανίλιες
50 γρ. ασπρισμένα , ολόκληρα αμύγδαλα
Λεμόνι και αλάτι για το καθάρισμα
Εκτέλεση :
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φιρίκια από τη σάρκα τους και από τα κουκούτσια με τη βοήθεια μαχαιριού και του ειδικού εργαλείου. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό , λίγο αλάτι και χυμό ενός λεμονιού και κάθε φιρίκι που καθαρίζουμε το ρίχνουμε μέσα. Όταν τα καθαρίσουμε όλα , τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά και μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα σουρώνουμε…
Σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη . Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο δυνατό και όταν λιώσει η ζάχαρη και φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει βράσεις ρίχουμε μέσα τα στεγνά πλέον φιρίκια ένα-ένα. Όταν τα έχουμε ρίξει όλα , χαμηλώνουμε λίγο (τη θέλουμε μέτρια προς δυνατή) τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 50 λεπτά με μία ώρα…Κάπου κάπου ανακατεύουμε προσεκτικά.. Τέλος κλείνουμε το μάτι της κουζίνας , αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε το γλυκό με μια πετσέτα. Την επόμενη μέρα , βάζουμε πάλι το γλυκό να πάρει λίγες βράσεις για να δέσει το σιρόπι. Βράζουμε λοιπόν για 10 περίπου λεπτά. Στις τελευταίες βράσεις , ρίχνουμε τις βανίλιες και τα ασπρισμένα αμύγδαλα. Το γλυκό μας είναι έτοιμο… Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε σε καθαρό , γυάλινο βάζο.
Καλή επιτυχία… :)