Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 1391
Κι εκεί που δεν το φαντάζομαι , προκύπτει μια δελεαστική πρόταση για γλυκό που είναι ακριβώς στα μέτρα και ικανοποιεί τις γευστικές μου προτιμήσεις . Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο γλύκισμα προσεγγίζει πολύ την πάστα φλόρα η οποία αποτελεί ένα από τα γλυκίσματα που λατρεύω και μη με ρωτάτε γιατί. Ίσως γιατί μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια και τις κλασικές αξίες του κεράσματος της εποχής εκείνης , ίσως γιατί αγαπώ τα γλυκά που περιέχουν μαρμελάδα και μπισκότο. Κι αυτό το γλυκό περιέχει μια μπισκοτένια-βουτυρένια βάση , περιέχει μια γενναία στρώση μαρμελάδα και τελειώνει με μια τριφτή ζύμη πιο μπισκοτένια και πιο βουτυρένια από ποτέ…Φτιάξτε το οπωσδήποτε…
Υλικά:
- Details
- Hits: 1255
Πάντα λιγούρευα αυτή τη συνταγή με το μπαγιάτικο τσουρέκι που περισσεύει μετά τις γιορτές και αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο καθώς μετατρέπεται σε μια ζουμερή και βουτυρένια πουτίγκα . Οι περιγραφές των σχετικών συνταγών μου κέντριζαν την προσοχή και ξεσήκωναν τη φαντασία μου. Έλεγα πως θα τη δοκιμάσω μα ποτέ δε μου περίσσευε τσουρέκι τόσο που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα του εμπορίου . Μα ήρθε η ευκαιρία: Έφτιαξα τις προάλλες ένα panettone το οποίο έγινε ανάρπαστο και σχεδόν δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω . Την επόμενη αναγκάστηκα να φτιάξω ένα ακόμα…Στη συνέχεια σχεδόν απαγόρευσα την επιδρομή στο μισό από αυτό το panettone το οποίο επιτέλους μετατράπηκε σε μια ζουμερή και απολαυστική πουτίγκα που μας ξετρέλανε. Την εμπλούτισα με ψητά μήλα και σταφίδες , την πασπάλισα με καστανή ζάχαρη και με άρωμα κανέλας και την καταευχαριστηθήκαμε!
Υλικά:
- Details
- Hits: 1332
Ήταν να μην τα δοκιμάσω αυτά τα μελομακάρονα. Μια καλοσερβιρισμένη πιατέλα γεμάτη μελομακάρονα , κέρασμα από μια φίλη , καμάρωνε στην τραπεζαρία της μητέρας μου και η δοκιμή με ξετρέλανε. Τι κι αν έχω ήδη αρκετές συνταγές για μελομακάρονα…Τι κι αν έλεγα μέχρι τότε ότι τη συνταγή μου δεν την αλλάζω με τίποτε…Αυτή η συνταγή έπρεπε να προστεθεί οπωσδήποτε στα αρχεία μου. Την επομένη , τηλεφωνήσαμε στην ευγενέστατη και άξια κυρία Μαριάννα η οποία μας έδωσε τη συνταγή της και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά της. Η συνταγή εκτελέστηκε άμεσα και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα.
Υλικά:
- Details
- Hits: 6019
Λατρεύω τα μήλα και τα απολαμβάνω σε κάθε μορφή , με κάθε πρόταση σερβιρίσματος. Αγαπώ τον τραγανό καρπό τους και το υπέροχο άρωμά τους. Οι δοκιμές μου σε συνταγές μηλόπιτας ξεπερνά κάθε δεδομένο και τείνει να θεωρείται συλλεκτική μανία. Μου αρέσουν όλες! Όμως αυτή είναι πάνω απ’ όλες , είναι ένας πραγματικός θησαυρός , είναι το καμάρι μου και η αδυναμία μου. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα είναι αυτή που με αντιπροσωπεύει όσο καμμιά άλλη γιατί τα έχει όλα: μια απλή αλλά αρωματική και ζουμερή γέμιση , μια υπέροχη βουτυρένια ζύμη να την περιβάλλει και που θυμίζει έντονα σφολιάτα και μια δημιουργική διαδικασία που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Φίλοι μου με πολλή αγάπη και χαρά μοιράζομαι μαζί σας την παραδοσιακή , τυπική , κορυφαία Αμερικάνικη μηλόπιτα!
Υλικά:
- Details
- Hits: 19848
Πολλοί την ονομάζουν πουτίγκα Τυρνάβου γιατί συνηθίζεται εκεί και αποτελεί παραδοσιακό , γιορτινό γλύκισμα της περιοχής , άλλοι πάλι την ονομάζουν μελαχρινή με κρέμα για ευνόητους λόγους , λίγο πιο πέρα στην περιοχή της Καρδίτσας την ονομάζουν “κοφτή” Καρδιτσιώτικη….Μα τι αξιολάτρευτο γλυκό είναι αυτό! Τολμώ να πω ότι δεν το αγαπώ απλώς μα το λατρεύω και οι αντιστάσεις μου απέναντί του είναι μηδενικές. Στην καρυδένια βάση δεν προσθέτω καθόλου αλεύρι ή σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ μόνο τριμμένη φρυγανιά και χοντροτριμμένα καρύδια με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αίσθηση αφράτου παντεσπανιού και να κυριαρχεί η μεστή , βαριά σιροπιαστή υφή. Αυτό ακριβώς είναι που με τρελαίνει σε αυτό το γλυκό το οποίο έρχεται να ισορροπήσει με την απόλυτη , τη μοναδική βελούδινη κρέμα….Με πολλή χαρά μοιράζομαι μαζί σας ένα απο τα κορυφαία μου γλυκά…
Υλικά:
- Details
- Hits: 4532
Αυτή τη γνωστή μέθοδο που ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας και το χρησιμοποιούμε σαν “σώμα” για να ψήσουμε κάθε λογής πίτα τη μάθαμε , την καθιερώσαμε , τη δοκιμάσαμε σε ένα σωρό παραλλαγές…Φτιάξαμε πορτοκαλόπιτα , φτιάξαμε λεμονόπιτα , ενίοτε προσθέσαμε και αρώματα από μανταρίνι και περγαμόντο και την ονομάσαμε εσπεριδοειδόπιτα , φτιάξαμε “πατσαβουρόπιτα” , φτιάξαμε πλισέ τυρόπιτα σε αλμυρή εκδοχή….Σοκολατόπιτα λοιπόν , ήταν δυνατόν να μη φτιάξουμε; Πειραματίστηκα λιγάκι με τα υλικά , βασίστηκα στην επιτυχημένη συνταγή της πορτοκαλόπιτας , πρόσθεσα μπόλικη σοκολάτα στο μίγμα και κακάο στο σιρόπι και το αποτέλεσμα , απλά με ενθουσίασε. Η σοκολατόπιτα με φύλλο κρούστας ήρθε για να μείνει και για να μας βασανίσει “γλυκά” όπως όλοι οι σοκολατένιοι "πειρασμοί"...
Υλικά: