tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Το άρωμα του λεμονιού είναι γοητευτικό και απ' όσο ξέρω πολλοί το λατρεύουν…Τολμώ να πω πως για κάποιους είναι λατρεία , παρόμοια μ' αυτή της σοκολάτας…Μια απ' αυτούς τους λάτρεις , μανιακούς του λεμονιού είμαι κι εγώ , όχι μόνο  του χυμού αλλά των αρωμάτων και των αιθέριων ελαίων του…Πόσο μου αρέσει να "ξύνω" τη σάρκα του και να μυρίζω τον καρπό του! Ακόμα και το άνθος του όταν μυρίζω…το απολαμβάνω  και με συνεπαίρνει το μεθυστικό άρωμά του το οποίο  θεωρώ αξεπέρστο . Όταν είναι η εποχή που βγαίνουν αυτά τα ωραία , χοντρόφλουδα , αρωματικά  λεμόνια δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα τιμήσω δεόντως . Θα φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό του κουταλιού , με την αρχοντιά και την διακριτική γεύση το οποίο καταναλώνω με φειδώ σα να πρόκειται για κάτι βαρύτιμο που μια-δυο μικρές πιρουνιές αρκούν ….

lemoni koytalioy1

Μακάρι να μπορούσα να “κλείσω” στον τίτλο , στην περιγραφή και στις φωτογραφίες , όσο επιτυχημένες και ζωντανές και να είναι , τη νοστιμιά και την μοναδική ελαφριά γεύση αυτής της τάρτας. Εκτός από το αγαπημένο , δροσερό βερύκοκο που όλοι αγαπάμε , είναι αυτή η βουτυρένια , αρωματική βάση ΚΑΙ αυτή η αέρινη , ασυναγώνιστη κρέμα με μαρέγκα και πούδρα αμυγδάλου που κάνει αυτή την τάρτα ξεχωριστή. Την έχω ανακαλύψει εδώ και χρόνια σε ένα περιοδικό με συνταγές (real taste / style 8/04/2012) και την έχω αγαπήσει…Είναι αυτή η αμυγδαλόκρεμα που με δελέασε , μου έκλεισε το μάτι κι εγώ υπέκυψα χωρίς πολλή σκέψη..Το απότέλεσμα μιλάει από μόνο του….

tarta verykoko1

Υλικά:

Όχι , σε αυτό το άρθρο δε θα γράψω για την Άνοιξη , δε θα περιγράψω τις χάρες της και τα δώρα που μας χάρίζει…ούτε για τις λατρεμένες φράουλες θα μιλήσω που μας χαρίζονται απλόχερα κάθε τέτοια εποχή και εμείς φροντίζουμε να τις απλαμβάνουμε με κάθε τρόπο , αντλώντας αισιοδοξία από το χρώμα τους και ευχαρίστηση από το άρωμα και τη γεύση τους…Σήμερα ωστόσο  , θα δανειστώ τις φράουλες και θα μιλήσω για ένα υπέροχο , απολαυστικό , σούπερ δυναμωτικό και πολύ υγιεινό πρωινό που δίνει ενέργεια , μπόλικες βιταμίνες , πρωτεΐνες και φυτικές ίνες…Bέβαια δε θα δυσκολευτεί κανείς να το καταναλώσει , γιατί το crumble με τις φράουλες , τις νιφάδες βρώμης και το τριμμένο αμύγδαλο είναι απλά υπέροχο…

crumble fraoyla1

Υλικά :

Καταλαβαίνετε τώρα…αυτό με τις συνταγές είναι κάτι σα συλλεκτική μανία. Όσο πιο πολύ μπαίνει κανείς  στο “χώρο" , τόσο πιο πολλά μαθαίνει , τόσο πιο πολύ θέλει να πειραματίζεται . Μια συνταγή για Πασχαλινά κουλούρια δεν είναι ποτέ αρκετή…Κι όταν μάλιστα  έρχεται η φίλη σου και σου εμπιστεύεται την αγαπημένη συνταγή της θείας Μάρως , είναι ποτέ δυνατόν να την περιφρονήσεις και να κλείσεις τα αυτιά σου;. Μάλλον όχι…Δεν περιφρόνησα κι εγώ τη συνταγή αυτή , ούτε τη θεία Μάρω…Το αποτέλεσμα ήταν αυτά  τα εξαιρετικά , τραγανά και πολύ γευστικά κουλούρια τα οποία κατέχουν μια σημαντική θέση στη λίστα των Πασχαλινών μου συνταγών…

pasxalokoyloyra fytinh1
Υλικά:

Πόσο μου αρέσει το αχλάδι! Αν μπορούσα να το χαρακτήριζα , θα του έδινα τον χαρακτηρισμό “ευγενές φρούτο” . Γιατί νομίζω πως είναι ένας από τους πιο “φίνους" καρπούς με διακριτική γεύση  και βελούδινη , ζουμερή υφή . Όσο για το χρώμα του , θεωρώ πως το δικό του πράσινο είναι το πιο απαλό και το πιο “γλυκό”. Σήμερα το έκλεισα μέσα σε μια τραγανή , τριφτή ζύμη με αλεύρι και λίγες νιφάδες βρώμης. Το βούτυρο το απογείωσε ενώ το πάντρεμά του με το μοσοκάρυδο , επιβάλλεται…Το συγκεκριμένο crumble το θεωρώ αξεπέραστο πρωινό συνοδευμένο με λίγο άπαχο γιαούρτι , ενώ αν θέλουμε να το ..επισημοποιήσουμε το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Είναι εξαιρετικό!

crumble axladioy17
Υλικά:

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιό  αγαπημένα γλυκίσματα των παιδικών μου χρόνων. Είναι από τα πρώτα γλυκά που θέλησα να μάθω να φτιάχνω…όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια!!! Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο……σαν ποιηματάκι θυμάμαι τη μητέρα μου να ''απαγγέλει'' την αναλογία των υλικών. Εκείνο που με ενθουσιάζει με το χαλβά είναι ότι θεωρείται το γλυκό …με τα χίλια πρόσωπα. Μπορούμε να του προσθέσουμε ποικιλία υλικών και αρωμάτων και να έχει  κάτι το διαφορετικό κάθε φορά , πότε με ξηρούς καρπούς , πότε με αποξηραμένα φρούτα , πότε με ξύσμα εσπεριδοειδών και πότε με μπαχαρικά με αποκορύφωμα την αγαπημένη κανέλα!

Ας τον δούμε :

halvas simigdali1

YΛΙΚΑ:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...