tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυδώνι , γλυκό του κουταλιού

Δεν το αγαπώ απλώς το συγκεκριμένο γλυκό , το λατρεύω και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο καιρό δεν έχω καταγράψει τη συνταγή μου στο site. Προφανώς η εξήγηση είναι απλή: Μου είναι τόσο οικείο και απλό , μου είναι τόσο δεδομένο , κάτι σαν τα τηγανιτά αυγά που θεωρείς ότι δεν υπάρχει λόγος να καταγράψεις τη συνταγή…γιατί ο καθένας τη γνωρίζει…Πόσο λάθος έκανα! Το κυδώνι , το γλυκό του κουταλιού είναι το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό , το απόλυτο κέρασμα , το αξεπέραστο φίλεμα , το κορυφαίο επιδόρπιο , το μοναδικό συνοδευτικό του γιαουρτιού , η παντοτινή μου αγάπη που έπρεπε να κοσμεί το site και να αποτελεί κορυφαία επιλογή στα παραδοσιακά γλυκά εδώ και καιρό…Ωστόσο “κάλλιο αργά παρά ποτέ”! Αποφάσισα να το ανεβάσω φέτος αφού ομολογουμένως μου έγινε υπέροχο…

kydoni glyko toy koytalioy1

Υλικά:

800 γρ. κυδώνια (καθαρό βάρος)

1 κιλό ζάχαρη

750 ml νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

1 βανίλια (προαιρετικά)

Μια χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα (ή ολόκληρα)

kydoni glyko toy koytalioy2kydoni glyko toy koytalioy3kydoni glyko toy koytalioy4kydoni glyko toy koytalioy5kydoni glyko toy koytalioy6kydoni glyko toy koytalioy7kydoni glyko toy koytalioy8kydoni glyko toy koytalioy9kydoni glyko toy koytalioy10kydoni glyko toy koytalioy11kydoni glyko toy koytalioy12kydoni glyko toy koytalioy13

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κυδώνια. Τα κόβουμε στα τέσσερα κατά μήκος και τα  καθαρίζουμε από φλοίδες και κουκούτσια. Πάνω σε βάση τοποθετούμε τα κομμάτια και τα κόβουμε σε μικρές , μακρόστενες λωρίδες. Πολλοί τα τοποθετούν σε νερό με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν αλλά ακόμα κι αν μαυρίσουν , όταν αρχίσει ο βρασμός με τη ζάχαρη επανέρχονται στο φυσικό τους χρώμα οπότε δεν υπάρχει λόγος για αυτή την επιπλέον διαδικασία. Τοποθετούμε  τις λωρίδες κυδωνιού σε μια μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βάζουμε τη φωτιά στο δυνατό κι όταν αρχίσει ο βρασμός αφού “ξαφρίσουμε” χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βράζουμε για 30 λεπτά. (Ενδεικτικά αναφέρω ότι το μάτι της κουζίνας μου φτάνει μέχρι το 12 κι εγώ το βράζω στο 7 για 30 λεπτά). Στη συνέχεια δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά (εγώ τη βάζω στο 10) και βράζουμε  άλλα 15 λεπτά. Στις τελευταίες βράσεις , προσθέτουμε τη βανίλια , το χυμό λεμονιού και τέλος το αμύγδαλο.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και σκεπάζουμε το γλυκό με μια πετσέτα. Μετά από 12 ώρες ελέγχουμε το γλυκό κι αν χρειάζεται (πράγμα σπάνιο) βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Όταν κρυώσει τοποθετούμε  στα βάζα και σερβίρουμε κατά περίπτωση!

Καλή επιτυχία.

Σημ. : Πολλοί βράζουν το κυδώνι σε λίγο νερό και προχωρούν μετά στη διαδικασία προσθήκης της ζάχαρης και δεσίματος του γλυκού. Θεωρώ πως αν επιλέξουμε κυδώνια καλής ποιότητας η διαδικασία αυτή είναι περιττή.

Ωστόσο αν καταλάβουμε ότι οι καρποί είναι σκληροί βράζουμε τις λωρίδες κυδωνιού σε νερό για λίγη ώρα και μετά προχωράμε  στη διαδικασία που περιγράφω πιο πάνω.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...