Ρολό με κρέμα πραλίνας
- Hits: 1516
Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχετε προγραμματίσει τίποτα περί γλυκών σήμερα . Κι αν ναι , αλλάξτε σχεδια γιατί σήμερα θα φτιάξουμε ένα ρολό με γέμιση πραλίνας. Αφήστε το γλυκάκι που πιθανόν να προετοιμάζατε για μια άλλη φορά…Εδώ που τα λέμε ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι γλυκό με αφράτο παντεσπάνι με άρωμα βανίλιας που κλείνει μέσα του μια γενναία στρώση πραλίνας και άλλη μια γενναία στρώση κρέμας αναμεμιγμένη με πραλίνα…”Της πραλίνας” έγινε εδώ πέρα σήμερα , όπως καταλάβατε και δε μας χαλάει καθόλου γιατί αυτή την φουντουκένια κρέμα την αγαπάμε όλοι μας από μικρά παιδιά και για να είμαστε ειλικρινείς τη θεωρούμε όλοι μας κάτι σα γιατρικό , σαν τη μαγική κρέμα που συνοδεύει όλες τις στιγμές μας.
Υλικά:
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ.μπέικιν
4 αυγά
2 βανίλιες
2 κ.σ. ποτό (εγώ έβαλα λικέρ μαστίχας)
Για τη γέμιση:
1 κουτί φυτική σαντιγύ τύπου morfat (στο τσίγκινο κουτί)
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. ποτό (κονιάκ ή λικέρ σοκολάτας ή baileys)
400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
1 χούφτα χοντροτριμμένα φουντούκια
Κακάο και άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά , τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι , το μπέικιν και το ποτό. Αναμιγνύουμε για λίγη ώρα ακόμα και όταν δούμε ότι το μίγμα είναι ομοιογενές κι αφράτο το αδειάζουμε στο μεγάλο ταψί-λαμαρίνα του φούρνου το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το ταψί κι έτσι όπως είναι με τη λαδόκολλα το τυλίγουμε σε ρολό μέχρι να κρυώσει και να πάρει το σχήμα του. Τυλίγουμε το ρολό αυτό με μια πετσέτα κουζίνας ώστε να κρατήσει το παντεσπάνι την υγρασία του και το αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα πραλίνας: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε στη συνέχεια την άχνη και το ποτό και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Όταν σχηματιστεί μια αφράτη κρέμα προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την πραλίνα φουντουκιού και χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτή στο μίγμα.
Ξεδιπλώνουμε τότε το ρολό με προσοχή και αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη πραλίνα φουντουκιού. Την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια. Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει και την απλώνουμε κι αυτή με τη σπάτουλα. Ρολάρουμε τότε ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά ώστε να σχηματίσουμε έναν κορμό που θα κλείσει μέσα του τη γέμιση. Μεταφέρουμε τον κορμό σε μια μακρόστενη πιατέλα και τον πασπαλίζουμε πρώτα με άχνη και μετά με κακάο κάνοντας σχέδια . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχηματισμούς από χαρτόνι ή κάποιο παλιό “κοφτό” εργόχειρο.
Περιμένουμε να σταθεί λίγες ώρες και να “νωτίσει” το παντεσπάνι , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε , καλό είναι να το κλείσουμε αεροστεγώς για να μη στεγνώσει.
Καλή επιτυχία!
Σημ. : Αν θέλουμε να θυμίζει πιο πολύ γλυκό ψυγείου μπορούμε να σιροπιάσουμε ελαφρά το παντεσπάνι με ένα σιρόπι που θα φτιάξουμε βράζονας για 3-4 λεπτά 1 κούπα νερό + 3/4 κούπας ζάχαρη +1κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό.
Στη συνέχεια ακολουθούμε τη διαδικασία της γέμισης όπως περιγράφω πιο πάνω.