tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα αγαπημένα , χειμωνιάτικα υλικά  ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα είναι γιορτή. Η καλύτερή μου στιγμή μάλιστα είναι όταν τελειώσω με το μέλωμά τους και τα αραδιάζω σαν πύργο στην πιατέλα πασπαλίζοντάς τα γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Κάποιες φορές ξεφεύγω ωστόσο από το παραδοσιακό τους  σερβίρισμα κι αποφασίζω να τα λούσω με σοκολάτα…

melomakarona me sokolata1

Υλικά:

Όταν λέμε “πίτα” το εννοούμε : Ανοίγουμε δυο φυλλαράκια , και στήνουμε μια γλυκιά και υπέροχη πιτούλα που στο εσωτερικό της κλείνει ζουμερά , καραμελωμένα μήλα , αρωματισμένα με κανέλα και κονιάκ . Είπαμε , από συνταγές για μηλόπιτες άλλο τίποτα…Καταλαβαίνουμε ότι το μήλο είναι λατρεία , ένα δώρο της φύσης που όλοι αγαπάμε και το έχουμε στη ζωή μας…μια απ’ τις πρώτες εικόνες που έχω στο μυαλό μου , σχεδόν μωρό ακόμα είναι ο γυάλινος τρίφτης-βαρκούλα με τον οποίο η μητέρα μου έτριβε μήλο , ένωνε με λίγη ζάχαρη και αυτό ήταν το αγαπημένο μου γλυκό κολατσιό…
Ας δούμε όμως την μηλόπιτά μας :

mhlopita fyllo1
Υλικά :

Κάθε χρόνο τον καλοδέχομαι το Νοέμβρη…Αγαπώ αυτό το μήνα , αγαπώ τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μου τέτοια εποχή , με την ψύχρα να είναι αισθητή , το σούρουπο να έρχεται νωρίς και να υπόσχεται στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης μέσα στο σπίτι το οποίο σιγά σιγά αρχίζει να φορά τα χειμωνιάτικά του και να μας γλυκαίνει με τη θαλπωρή του. Αγαπώ το διάκοσμο του σπιτιού αυτή την εποχή με τα απαλά , γήινα χρώματα και τις κολοκύθες με τα χαριτωμένα σχήματά τους και τα λατρεμένα χρώματά τους να έχουν τον πρώτο λόγο μαζί μα τα ρόδια , τα μήλα , τα κυδώνια. Εννοείται πως η κουζίνα μου δεν ξεφεύγει από το “θέμα”…Οι τηγανίτες μου λοιπόν , που ομορφαίνουν τα χαλαρά πρωινά των Κυριακών έχουν το χρώμα , τη γεύση και το άρωμα της αγαπημένης καλοκύθας!

pumpkinpancakes1

Υλικά:

Τώρα είναι η εποχή τους , τώρα θα τα απολαύσουμε , τώρα θα ομορφύνουμε με τα χρώματα και τα αρώματά τους αλλά κυρίως με τη γεύση τους στις στιγμές μας. Φτιάξαμε μαρμελάδα που μοσχοβολάει , φτιάχνουμε καθημερινά smoothies που το άρωμά τους βάζει τη σφραγίδα του , φτιάξαμε κέικς , τα απολαμβάνουμε φρέσκα και ζουμερά όλη την ώρα , φτιάξαμε τάρτα με κρέμα και ροδάκινα , ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κι αυτή την υπέροχη ροαδκινόπιτα , με τη γνωστή μέθοδο της τριφτής ζύμης. Η συνταγή που συμβουλεύτηκα προτείνει κανέλα και μοσχοκάρυδο…Σε αυτό το σημείο δεν ακολούθησα τις οδηγίες της , προσθέτοντας μόνο βανίλια που μαζί με το αρωματικό βούτυρο δε σκεπάζει το αξεπέραστο άρωμά τους αλλά το υπογραμμίζει και το αναδεικνύει με τον πιο υπέροχο τρόπο!

trifti rodakinopita100

Υλικά:

Κοιτάζω πάνω στο τραπέζι…Δυο μεγάλες αγάπες είναι εκεί: Ενα καλάθι με τραγανά , ολόφρεσκα , κόκκινα μήλα που  είναι η πρώτη μεγάλη αγάπη και το δοχείο με το αλεύρι , η δεύτερη αγάπη , που είναι η βάση για τα ζυμώματα. Αυτή η αγχολυτική και δημιουργική ενασχόληση με συναρπάζει κυριολεκτικά. Τρελαίνομαι να κλείνω στις χούφτες μου αυτό το εύπλαστο , μαγικό μπαλάκι που παίρνει τη μορφή , το σχήμα και τη διάσταση που θα του δώσω μετά από το πλάσιμο….Μετά από λίγες ώρες , μόλις έκοψα το πρώτο ζεστό κομμάτι στρούντελ και ξεχύθηκαν πλούσια τα αρώματά του , ως δια μαγείας διακτινίζομαι μαζί με την καλύτερή μου φίλη στη Βιέννη , σε ένα ατμοσφαιρικό caffe bistro όπου απολαμβάνομε μαζί με τον καφέ μας το υπέροχο , αυθεντικό , κορυφαίο γλυκό , σήμα κατατεθέν της Αυστρίας , ένα κομμάτι στρούντελ με τραγανό φύλλο βυθισμένο μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα βανίλιας…Γιατί ο νους κάπου-κάπου έχει την ανάγκη να δραπετεύει και να ζει το όνειρο...

stroundel fyllo1

Υλικά:

Μηλαράκια ζουμερά και αγαπημένα , μπερδεύονται γλυκά με την καστανή ζάχαρη και την αρωματική κανέλα , και τυλίγονται μέσα σε ρολό σφολιάτας , ροδοψήνονται και είναι έτοιμα να χορτάσουν και το πιο “δύσκολο” παιδάκι που δε θέλει να ακούει για φρούτα. Βασίζεται στην κορυφαία , παραδοσιακή συνταγή του στρούντελ. Πολλοί , αυτό το ρολό που φτιάχνουμε σήμερα το ονομάζουν “στρούντελ” , ωστόσο για μένα το αυθεντικό “στρούντελ” είναι απαραίτητα φτιαγμένο με χειροποίητο φύλλο και ενίοτε σερβιρισμένο με κρέμα βανίλας…Επιφυλάσσομαι για τη συνταγή του στο μέλλον...Προς το παρόν θα φτιάξουμε αυτή την απλή και “ταπεινή” μηλόπιτα , θα την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα και θα την απολαύσουμε με ένα φλυτζάνι ζεστό καφέ ή τσάι…

mhlopita sfoliata1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...