Τσουρέκια νηστίσιμα γεμιστά (με 4 διαφορετικές γεμίσεις)
- Hits: 4072
Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!
Υλικά για το προζύμι:
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. μέλι
120 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ. αλεύρι (για τσουρέκια)
Για τη ζύμη:
250 ml χυμό πορτοκάλι
130 γρ. ζάχαρη
100 ml ηλιέλαιο
Ξύσμα από 1 ή 2 πορτοκάλια (ανάλογα με την προτίμηση)
1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη
1 φακελάκι κακουλέ σε σκόνη
600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια (+ 1-2 κ.σ. αν χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
-3 κ.σ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας+λίγο σουσάμι
-Τρούφα σοκολάτας και λίγη κανέλα
-Νιφάδες σοκολάτας+ πολύ ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού λεμόνι ή πορτοκάλι
-Δυο χούφτες σταφίδες και χοντροτριμμένο καρύδι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι: Σε ένα μπωλάκι ρίχνουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε άλλο λίγο. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να δούμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά , έχει φουσκώσει το μίγμα κι έχει μεγάλες φουσκάλες στην επιφάνεια.Ετοιμάζουμε τότε τη ζύμη για τα τσουρέκια:
Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο για τα ζυμώματα. Ρίχνουμε στον κάδο το φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε (με το γάντζο) για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι και αμέσως μετά το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρώματα. Συνεχίζοντας την ανάδευση προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τέλος τα 600 γρ. αλεύρι. Αφήνουμε να ζυμωθούν τα υλικά αρκετή ώρα (τουλάχιστον 7-10 λεπτά) και θα παρατηρήσουμε ότι στην πορεία η ζύμη αρχίζει να γίνεται συμπαγής , με ενιαίο σώμα και να ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα του μίξερ. Όσο περισσότερο τη ζυμώνουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχουμε. Αν ωστόσο δούμε ότι η ζύμη κολλάει πολύ προσθέρουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι ακόμα (όχι περισσότερο).
Λαδώνουμε τότε ελαφρά μια λεκανίτσα και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη μας. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε τότε τα χέρια μας και την επιφάνεια εργασίας μας και αδειάζουμε πάνω τη ζύμη. Τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια κάνοντας διπλώματα και τέλος αφού σχηματίσουμε μια μπάλα την χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη. Παίρνουμε τότε το πρώτο μέρος , το δουλεύουμε κάνοντας πάλι λίγα διπλώματα και το απλώνουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο (35x25) . Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρούφα σοκολάτας και λίγη κανέλα. Γυρίζουμε τότε την άκρη του φύλλου από τη μεγάλη πλευρά κλείνοντας σε ρολό. Σχηματίζουμε έτσι ένα μπαστουνάκι το οποίο περιστρέφουμε και τυλίγουμε σε στριφτάρι. Το τοποθετούμε σε λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δέυτερο μέρος ζύμης στο οποίο αυτή τη φορά απλώνουμε μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το τοποθετούμε κι αυτό στη λαμαρίνα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σκορπίζοντας αυτη τη φορά σταφίδες και καρύδι στην επιφάνεια. Τοποθετούμε κι αυτό το τσουρέκι στη λαμαρίνα ενώ στο τέταρτο σκορπίζουμε νιφάδες σοκολάτας και ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού.
Τότε σκεπάζουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν άλλη μια φορά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 175ο , στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα περίπου.
Όταν κρυώσουν , αν δεν τα εξαφανίσουμε αμέσως , τα φυλάμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Καλή επιτυχία!