tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Τάρτα με κρέμα σοκολάτας

Πολλές φορές οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις στην κουζίνα μας αποπροσανατολίζουν από τις απλές , κλασικές κι αγαπημένες συνταγές και από τις παραδοσιακές , γνώριμες γεύσεις.

Με αγάπη και σχεδόν νοσταλγική διάθεση , λοιπόν ένα πρωινό έφτιαξα αυτήν εδώ την τάρτα , ετοιμάζοντας πρώτα μια βουτυρένια , τραγανή και ξεροψημένη βάση. Ετοιμάσα μια πληθωρική , σοκολατένια γέμιση  με απλά υλικά δένοντας  την κρέμα σοκολάτας στην κατσαρόλα και τελικά τη γαρνίρισα  με σαντιγύ σχηματίζοντας ροζέτες με το κορνέ…Η απλότητά της με γοήτευσε και την απόλαυσα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ετοιμάζω τα υλικά της μπισκοτένιας βάσης μέχρι τη στιγμή που γεύτηκα την τελευταία κουταλιά!

tarta sokolatenia1

Υλικά για τη βάση:

Κεράσι γλυκό του κουταλιού.

Αν δεν έχει γλυκό κεράσι το ντουλάπι μου το θεωρώ κενό και φτωχό . Κατά τη γνώμη μου είναι το απόλυτο , παραδοσιακό , αρχοντικό γλυκό του κουταλιού . Αν κλείσω τα μάτια φέρνω τόσες πολλές εικόνες στο μυαλό μου και μια νοσταλγία με κυριεύει...το καφενείο του χωριού μας , το σπίτι της γιαγιάς μου με τα παραδοσιακά , μικρά πιατελάκια καλοσερβιρισμένα στο δίσκο με το κεντητό κοφτό δισκόπανο , τα τεράστια βάζα στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς και ένα σωρό άλλες… είναι τόσο νόστιμο , τόσο αρωματικό , τόσο απολαυστικό! Συνοδεύει άριστα τον ελληνικό , απογευματινό καφέ αλλά είναι κι ένα υπέροχο γαρνίρισμα στο παγωτό βανίλια . Είναι ταυτόσημο με τις πρώτες καλοκαιρινές στιγμές και το σχήμα του σε συνδυασμό με το υπέροχο χρώμα του αναντίλεκτα φτιάχνουν τη διάθεση...
Δείτε το :

kerasi4
Υλικά :

Η πάστα φλόρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!

pasta flora mhstisimh1
Υλικά:

Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω για τις αναμνήσεις μου , τις εικόνες και τις γευστικές μου μνήμες , ακόμα και για το καλό σερβίτσιο “πάστας" της γιαγιάς  που μέσα η πάστα φλόρα φάνταζε σαν κόσμημα…όμως όχι! Σήμερα θα αναφερθώ στον προβληματισμό μου : πώς γράφεται επιτέλους αυτό το γλυκό ; πάστα φλΟρα ή πάστα φλΩρα; Αυτό το ερώτημα με βασάνιζε από μικρή και η σκέψη μου πηγαινε πάντα σε κάποια κυρία Φλώρα η οποία προφανώς θα έφτιαχνε εξαιρετικά το συγκεκριμένο γλυκό. Ωστόσο η απάντηση βρίσκεται στη γειτονική μας χώρα , την Ιταλία όπου το φημισμένο αυτό γλυκό είναι η περίφημη pasta frola. Οπότε συμπερασματικά η ελληνική ονομασία είναι αποτέλεσμα αναγραμματισμού και σωστότερη θεωρώ την εκδοχή με όμικρον! Κατά τ' άλλα , λατρεύω αυτό το γλυκό και ομολογώ πως είναι το πιο πολυφτιαγμένο γλυκό στην κουζίνα μου. Λατρεύω την υπέροχη γεύση της και το συνδυασμό βουτυρένιου μπισκότου-μαρμελάδας. Ακόμα λατρεύω τη χειροτεχνία και το κέντημα που κάνουμε στην επιφάνειά της από τα κλασικά , σταυρωτά κορδονάκια μέχρι τα φυλλαράκια , τις καρδούλες και ό,τι άλλο επιβάλλει η έμπνευση της στιγμής!

pasta flora15

Υλικά :

Ξεφυλλίζοντας ένα μικρό βιβλιαράκι συνταγών του έτους 2009 βρήκα μια συνταγή που μου κίνησε το ενδιαφέρον ! Ούτε φωτογραφία δεν είχε αλλά κάτι μ’ έκανε να την προσέξω και να θελήσω να τη δοκιμάσω…Ήταν το τριμμένο φουντούκι στη ζύμη , ήταν και η μαρμελάδα βατόμουρο που πρότεινε , ήταν και η αφοπλιστική απλότητα της εκτέλεσης…. Έτσι ακριβώς όπως τη διάβασα την έφτιαξα την πρώτη φορά . Το αποτέλεσμα , άψογο…Και μετά ήρθαν οι πειραματισμοί…Κατέληξα λοιπόν σ’ αυτή την εκδοχή η οποία έγινε η αγαπημένη μου και  είναι πργαματικά  υπέροχη και ιδιαίτερη!
Δείτε την :

pasta flora foyntoyki1
Υλικά :

Αυτό το γλυκό το προτιμώ και το αγαπώ για πολλούς λόγους : Ο πρώτος και βασικός  (συναισθηματικός) λόγος  είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω πριν κάμποσα χρόνια και αισθανόμουν τόσο περήφανη για το αποτέλεσμα  αυτό! ΚΑι  άρεσε σε όλους τόσο πολύ ώστε η περηφάνεια μου μαζί με την αγάπη μου για γλυκιές δημιουργίες μπλέχτηκαν τόσο παραγωγικά , με πλάνεψαν και με οδήγησαν με μαεστρία στον υπέροχο και τόσο λατρεμένο κόσμο της ζαχαροπλαστικής...Πόσο πειράματα και πόσες εφευρέσεις , αλήθεια , ακολούθησαν από εκείνη την ημέρα!...Τόσες που έχω χάσει το μέτρημα... Ένας δευτερος λόγος είναι ότι περιέχει κρέμα ζαχαροπλαστικής αγνή κι αγαπημένη που με παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αγνά παραδοσιακά γλυκίσματα "της γιαγιάς". Επιπλέον  η κανέλα και το σιρόπι χαρίζουν αυτό το διακριτικό και μαγικό άρωμα "ανατολής" που  ασκεί , όπως και να το κάνουμε , μια γοητεία... Τέλος ένας ακόμα  λόγος για τον οποίο το ξεχωρίζω ,  είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό  μοιάζει με έναν  καμβά που το σερβίρει ο καθένας με ό,τι προτιμάει και μπορεί να του δώσει ένα σωρό μορφές , αρώματα , χρώματα και γεύσεις.

Δείτε το :

politiko1

Yλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...