tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Η πιο απλή , η πιο παλιά , η πιο αγαπημένη μου συνταγή για μηλόπιτα που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , είναι αυτή! Την έχω συνδέσει με συναντήσεις “μαμάδων” σε απογευματινούς καφέδες , την έχω συνδέσει με τους πρώτους, αδέξιους πειραματισμούς μου στην κουζίνα και τις πρώτες μου μαγειρικές ανησυχίες,  μα πάνω απ’ όλα την έχω συνδέσει με ένα αγαπημένο πρόσωπο , που υπάρχει στην οικογένειά μας εδώ και κάμποσες δεκαετίες και έχει στην καρδιά μας θέση καλύτερη από συγγενή εξ αίματος. Σ’ αυτό το πρόσωπο αφιερώνω τη μηλόπιτα αυτή μιας και τη θυμάται πάντα και την αναφέρει με αγάπη και η γεύση της κουβαλάει αναμνήσεις και μας γυρίζει πίσω σε αξέχαστες  , όμορφες εποχές…Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι λοιπόν, αφιερωμένη στο Δήμο με όλη μας την αγάπη….

mhlopita dhmoy1

Υλικά:

Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας!

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό!

Δείτε τη:

fanoyropita19

Υλικά :

Να φτιάξουμε τσουρέκια που να είναι αφράτα , πεντανόστιμα , γεμιστά , χωρίς αυγά και βούτυρο που να είναι ΚΑΙ νηστίσιμα γίνεται; Όποιος απαντήσει ότι δε γίνεται θα έχει βιαστεί γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμάσει τα συγκεκριμένα τσουρέκια. Ο τρόπος τους απλός και ευχάριστος , το αποτέλεσμα σίγουρο και η γεύση τους εκπληκτική. Όσο για τη γέμιση , διαλέγουμε και παίρνουμε , κατά προτίμηση. Εγώ με τη συγκεκριμένη δόση φτιάχνω 4 μεγαλούτσικα στριφτάρια και τα γεμίζω με 4 διαφορετικούς τρόπους για να μην ξέρουμε ποιό να πρωτοδιαλέξουμε…Και τα τέσσερα είναι υπέροχα!

tsoyrekia nhstisima1

Υλικά για το προζύμι:

Μην περιμένεις προσεγμένες φωτογραφικές λήψεις σε αυτό το άρθρο. Ζητώ κατανόηση κι ενός λεπτού σιγή για όλο το bullying και την επιθετική συμπεριφορά που υπομένω από την οικογένεια μου όλα αυτά τα foodblogικά μου χρόνια αφού πρέπει πρώτα να φωτογραφίσω επιτυχημένα τα πιάτα που έχω σερβίρει και μετά να δώσω το πράσινο φως ώστε να ακουμπήσουν το εκάστοτε πιάτο και να χαλάσουν το σκηνικό που έχει στρωθεί πάνω στο τραπέζι. Μπορεί να βγαίνει ένα όμορφο και δελεαστικό αποτέλεσμα μα η ψυχή μου γνωρίζει το background , τις φωνες , τις αδημονίες , την αγανάκτηση και ενίοτε τις απειλές…

Αυτή η τάρτα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από την ώρα που ψηνόταν κατάλαβα πως θα περνούσα πολύ δύσκολες ώρες αφού το άρωμα της ήταν μεθυστικό και υποσχόταν στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Με συνοπτικές διαδικασίες , με διπλωματική ευελιξία κι έχοντας επιστρατεύσει όλη την ψυχραιμία , υπομονή και φωτογραφική εμπειρία όλων αυτών των χρόνων , το μόνο που μπόρεσα να καταφέρω είναι οι λήψεις που βλέπεις …

Για να μην τα πολυλογώ: Φτιάξε αυτή την ταρτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!

galette banana1

Υλικά για τη βάση:

Χρόνια τώρα το πρωινό γεύμα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μας και δίκαια…Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να ξεκινάς την ημέρα σου γεμάτος ενέργεια , καλή διάθεση και αίσθημα  υγείας και ζωντάνιας. Το συγκεκριμένο , μας καλύπτει από κάθε πλευρά  αφού διαθέτει υπερτροφές όπως είναι η βρώμη , τα αξεπέραστα μύρτιλα , τη μοναδική μπανάνα και βέβαια το αυγό. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υπέροχη γεύση και την απόλαυση που προσφέρει αυτό το δελεαστικό βουναλάκι , περιλουσμένο με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου τότε μιλάμε για ένα μικρό , καθημερινό θαύμα.

pancakes bromh myrtila1

Υλικά (για κάθε μερίδα δίνει 4 pancakes ή 6 μικρότερα):

Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα αγαπημένα , χειμωνιάτικα υλικά  ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα είναι γιορτή. Η καλύτερή μου στιγμή μάλιστα είναι όταν τελειώσω με το μέλωμά τους και τα αραδιάζω σαν πύργο στην πιατέλα πασπαλίζοντάς τα γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Κάποιες φορές ξεφεύγω ωστόσο από το παραδοσιακό τους  σερβίρισμα κι αποφασίζω να τα λούσω με σοκολάτα…

melomakarona me sokolata1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...