tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτή τη συνταγή μου την έμαθε η αγαπημένη μου ξαδέρφη από την Τρίπολη…Τα καρύδια είναι μέρος της παραγωγής του τόπου τους και  έτσι ο μπακλαβάς ένα από τα παραδοσιακά που συνηθίζεται στην Αρκαδία . Είναι από τα γλυκά που χαίρομαι να φτιάχνω , όλοι το προτιμάμε και το τιμάμε . Ειναι άλλωστε ένα γλυκό με ιστορία  και παράδοση , συνυφασμένο με τις χαρές και τις γιορτές μας....Είναι και το μέλι που βάζουμε στο σιρόπι και "δένει" τόσο αρμονικά με τα καρύδια....κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια , προχωρώ στην περιγραφή της εκτέλεσης!

mpaklavas1

Yλικά:

Αγαπώ τα σιροπιαστά γλυκά!…Ο συνδυασμός του τραγανού , καλοψημένου φύλλου με το άρωμα του φρέσκου βουτύρου και το σιρόπι να το καραμελώνει , κυριολεκτικά με τρελαίνει. Ο Μπακλαβάς συγκαταλέγεται σε ένα από τα “αγαπημένα" μου και δε χάνω την ευκαιρία να φτιάχνω αυτό το έξοχο , αρχοντικό γλυκό σε κάθε γιορτή ή περίσταση που ζητάει τη γλύκα του…Αυτή τη φορά τον εκσυγχρόνισα και πρόσθεσα ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς και μπόλικη τριμμένη κουβερτούρα η οποία όταν ψήθηκε έλιωσε , μπερδεύτηκε γλυκά με το καρύδι , με το σιρόπι και τα αρώματα των μπαχαρικών και απογείωσε το αποτέλεσμα. Σε μια προσπάθεια να το μετατρέψω τη διαδικασία σε μυσταγωγία , τον συνόδεψα με παγωτό καϊμάκι και τον περιέλουσα με σως σοκολάτας….

baklavas sokolata1

Υλικά:

Οι ιστορίες και οι παραδόσεις γι' αυτή την πίτα είναι πάρα πολλές . Το σίγουρο πάντως είναι ότι  η προετοιμασία και η κοπή της αποτελούν ένα από το πιο δυνατά έθιμα  της παράδοσής μας. Όλοι περιμένουμε την αλλαγή του χρόνου με συγκίνηση και όλοι κρυφά μέσα μας ελπίζουμε , να είμαστε οι τυχεροί , να μας "πέσει" το φλουρί…σα να είμαστε οι βασιλιάδες της βραδιάς….σα μια ελπίδα ότι η τύχη της βραδιάς αυτής θα μας ακολουθεί όλο το χρόνο…
Και φυσικά το άρωμά της…. αυτό το υπέροχο άρωμα μπαχαρικών  και εσπεριδοειδών που προσθέτουν λίγη μαγεία ακόμα στην πρώτη βραδιά του νέου χρόνου…

Ας τη δούμε , ας τη φτιάξουμε κι ας είμαστε καλότυχοι και ευλογημένοι :

vasilopita1


Υλικά:

Ένα από τα πιο δυνατά έθιμα της ελληνικής παράδοσης είναι η κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας . Ένα έθιμο που καλά κρατεί παρόλη τη φθορά και την κρίση των αξιών και των θεσμών. Είναι κι αυτή η αίσθηση του “παιχνιδιού” και η  αγωνία  να αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς που θα του “τύχει” το φλουρί ,  που κρατάει ζωντανή τη συγκεκριμένη παράδοση. Πόση ανάγκη έχουμε το παιχνίδισμα και το ξέγνοιαστο γέλιο των στιγμών…μα και πόση ανάγκη έχουμε την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων του χειμώνα και της γιορτής! Φέτος θα δοκιμάσουμε μια πρόταση με τη δυνατή γεύση του βουτύρου και του μοσχοκάρυδου αλλά και με τα χειμωνιάτικα κι αγαπημένα αποξηραμένα σύκα!

vasilopita parliaroy40

Υλικά :

Το αφράτο , το εντυπωσιακό , το υπέροχο γλύκισμα των Χριστουγέννων με το χαρακτηριστικό , καμαρωτό του σχήμα έρχεται από την Ιταλία και θυμίζει το δικό μας τσουρέκι αλλά και το Γερμανικό στόλεν . Εκτός από το σχήμα του το χαρακτηρίζει και η παρουσία ψιλοκομμένων φρούτων σε φρουί γλασέ που μαζί με τα αρώματα των εσπεριδοειδών του χαρίζει φίνο , διακριτικό άρωμα. Τα Χριστούγεννα το συναντάμε παντού , από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων , μέχρι τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς , τα ζαχαροπλαστεία , τα παντοπωλεία κλπ…Σπάνια όμως η γεύση του θα έχει αυτό το “κάτι” που θα κάνει τη διαφορά αφού αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μια τυποποιημένη και αδιάφορη γεύση. Ωστόσο κυκλοφορούν κάμποσες συνταγές στο διαδίκτυο και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο γλύκισμα με έκανε να το ψάξω. Με πολλή χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το καλύτερο panettone που δοκίμασα ποτέ και το έχω καθιερώσει ασυζητητί!

panettone25

Υλικά:

Εδώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με το αξεπέραστο , το μοναδικό , το απολαυστικό , το απόλυτο γλυκό: την παραδοσιακή καρυδόπιτα λουσμένη με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας που την απογειώνει και τη μετατρέπει σε γλυκό πειρασμό. Ούτως ή άλλως γλυκό σαν την καρυδόπιτα δεν υπάρχει…Δεν είναι τυχαίο που όταν τη γευόμαστε ο νους γυρίζει πίσω στα παιδικά τα χρόνια μας , μας οδηγεί σε εικόνες παραδοσιακών γιορτών , μας θυμίζει γάμους και χαρές , μας φέρνει την εικόνα της “σάλας” εκεί όπου δέσποζε πάνω στη σερβάντα καλοσερβιρισμένη και καλοκομμένη η καρυδόπιτα…Κι ο τόπος να μοσχοβολά γαρύφαλλο και κανέλα…Εδώ λοιπόν , σήμερα θα την εμπλουτίσουμε με μπόλικη σοκολάτα , αν θέλουμε θα τη συνοδεύσουμε με λίγο παγωτό βανίλια…κι όποιος αντέξει…

 

karydopita sokolata

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...