Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 1506
Ένα από τα πιο δυνατά έθιμα της ελληνικής παράδοσης είναι η κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας . Ένα έθιμο που καλά κρατεί παρόλη τη φθορά και την κρίση των αξιών και των θεσμών. Είναι κι αυτή η αίσθηση του “παιχνιδιού” και η αγωνία να αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς που θα του “τύχει” το φλουρί , που κρατάει ζωντανή τη συγκεκριμένη παράδοση. Πόση ανάγκη έχουμε το παιχνίδισμα και το ξέγνοιαστο γέλιο των στιγμών…μα και πόση ανάγκη έχουμε την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων του χειμώνα και της γιορτής! Φέτος θα δοκιμάσουμε μια πρόταση με τη δυνατή γεύση του βουτύρου και του μοσχοκάρυδου αλλά και με τα χειμωνιάτικα κι αγαπημένα αποξηραμένα σύκα!
Υλικά :
- Details
- Hits: 5350
Το αφράτο , το εντυπωσιακό , το υπέροχο γλύκισμα των Χριστουγέννων με το χαρακτηριστικό , καμαρωτό του σχήμα έρχεται από την Ιταλία και θυμίζει το δικό μας τσουρέκι αλλά και το Γερμανικό στόλεν . Εκτός από το σχήμα του το χαρακτηρίζει και η παρουσία ψιλοκομμένων φρούτων σε φρουί γλασέ που μαζί με τα αρώματα των εσπεριδοειδών του χαρίζει φίνο , διακριτικό άρωμα. Τα Χριστούγεννα το συναντάμε παντού , από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων , μέχρι τα μικρά εμπορικά της γειτονιάς , τα ζαχαροπλαστεία , τα παντοπωλεία κλπ…Σπάνια όμως η γεύση του θα έχει αυτό το “κάτι” που θα κάνει τη διαφορά αφού αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν μια τυποποιημένη και αδιάφορη γεύση. Ωστόσο κυκλοφορούν κάμποσες συνταγές στο διαδίκτυο και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο γλύκισμα με έκανε να το ψάξω. Με πολλή χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το καλύτερο panettone που δοκίμασα ποτέ και το έχω καθιερώσει ασυζητητί!
Υλικά:
- Details
- Hits: 3653
Εδώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με το αξεπέραστο , το μοναδικό , το απολαυστικό , το απόλυτο γλυκό: την παραδοσιακή καρυδόπιτα λουσμένη με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας που την απογειώνει και τη μετατρέπει σε γλυκό πειρασμό. Ούτως ή άλλως γλυκό σαν την καρυδόπιτα δεν υπάρχει…Δεν είναι τυχαίο που όταν τη γευόμαστε ο νους γυρίζει πίσω στα παιδικά τα χρόνια μας , μας οδηγεί σε εικόνες παραδοσιακών γιορτών , μας θυμίζει γάμους και χαρές , μας φέρνει την εικόνα της “σάλας” εκεί όπου δέσποζε πάνω στη σερβάντα καλοσερβιρισμένη και καλοκομμένη η καρυδόπιτα…Κι ο τόπος να μοσχοβολά γαρύφαλλο και κανέλα…Εδώ λοιπόν , σήμερα θα την εμπλουτίσουμε με μπόλικη σοκολάτα , αν θέλουμε θα τη συνοδεύσουμε με λίγο παγωτό βανίλια…κι όποιος αντέξει…
Υλικά:
- Details
- Hits: 8503
Το εκμέκ καταϊφι είναι ένα γλυκό λαχταριστό , γεμάτο άρωμα και αρχοντιά "πολίτικη"! Θεωρείται κλασική αξία και κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά αλλά και με την πρώτη μπουκιά. To τραγανό , καλοψημένο φύλλο καταϊφι μαζί με το αρωματικό σιρόπι του , το άρωμα βουτύρου και η βελούδινη κρέμα του απογειώνονται με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και όλα αυτά μαζί... απογειώνουν όποιον το δοκιμάσει . Είναι ένα κλασικό γλυκό σχετικά εύκολο στην κατασκευή του που απαιτεί μεράκι για να φτιαχτεί και σίγουρα θα δώσει γεύση και άρωμα στην Κυριακή , στη γιορτή , στη χαρά μας αλλά και στην καθημερινότητά μας . Το αμύγδαλο ή το φυστίκι Αιγίνης είναι απλά το τελικό φινίρισμα που κάνει την εκλεκτή διαφορά.
Δείτε το :
Υλικά:
- Details
- Hits: 9653
Αυτό το γλυκό το αγαπώ ιδιαιτέρως και δε νομίζω ότι είμαι υπερβολική…Είναι οι μνήμες των παιδικών χρόνων στις οποίες ήταν πάντα εκεί , είναι το λατρεμένο άρωμα λεμονιού που δεσπόζει σε κάθε κουταλιά καθώς και το πλούσιο σιρόπι του που με κάνουν να καταλήγω σε αυτό το υπέροχο , κλασικό , παραδοσιακό , εύκολο και αγαπητό γλυκό κάθε φορά που έρχεται το ερώτημα "Τι γλυκό να φτιάξω;" σε μια γιορτή , σε ένα τραπέζι με φίλους , σε μια ξεχωριστή στιγμή που ζητάει "γλύκα" . Σερβίρεται μόνο του αλλά και παρέα με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού και είναι απλά ακαταμάχητο. Η γοητεία του οφείλεται στην απλότητά του , στο αφοπλιστικό άρωμά του καθώς και στην πλούσια , σπυρωτή , ζουμερή υφή του...
Δείτε το :
Υλικά:
- Details
- Hits: 2346
Εδώ μιλάμε για αγάπη μεγάλη , μιλάμε για λατρεία…Σιροπιαστό , βουτυρένιο , με βελούδινη , υπέροχη και ανάλαφρη κρέμα και το φύλλο καταΐφι στα καλύτερά του. Καλοψημένο , τραγανό και παιχνιδιάρικο , θα κλείσει μέσα την κρέμα και αφού καλοψηθεί θα σιροπιαστεί και θα μελώσει τόσο δελεαστικά που θα παρασύρει στην “αμαρτία” και τους πιο συγκρατημένους. Τη συγκεκριμένη κρέμα τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και την αγαπώ ιδιαιτέρως. Βασικό υλικό της είναι το τριμμένο ρύζι και αυτό είναι που την κάνει τόσο ανάλαφρη και τόσο ξεχωριστή. Δεν “πετρώνει” καθόλου ακόμα κι αν περάσουν μέρες αν και με το συγκεκριμένο γλυκό δε μετράμε μέρες αλλά ώρες μέχρι να καταναλωθεί…Το δε καταΐφι έχει το προνόμιο να μη μαλακώνει όπως το φύλλο αρκεί να καλοψηθεί ώστε να είναι τραγανό….
Υλικά :