Βασιλόπιτα με σοκολάτα και αποξηραμένα σύκα
- Hits: 1507
Ένα από τα πιο δυνατά έθιμα της ελληνικής παράδοσης είναι η κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας . Ένα έθιμο που καλά κρατεί παρόλη τη φθορά και την κρίση των αξιών και των θεσμών. Είναι κι αυτή η αίσθηση του “παιχνιδιού” και η αγωνία να αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς που θα του “τύχει” το φλουρί , που κρατάει ζωντανή τη συγκεκριμένη παράδοση. Πόση ανάγκη έχουμε το παιχνίδισμα και το ξέγνοιαστο γέλιο των στιγμών…μα και πόση ανάγκη έχουμε την ποικιλία των γεύσεων και των αρωμάτων του χειμώνα και της γιορτής! Φέτος θα δοκιμάσουμε μια πρόταση με τη δυνατή γεύση του βουτύρου και του μοσχοκάρυδου αλλά και με τα χειμωνιάτικα κι αγαπημένα αποξηραμένα σύκα!
Υλικά :
200 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
250 γρ. βούτυρο
70 γρ. μαργαρίνη (μπορεί να είναι χαμηλών λιπαρών)
440 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ.κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλο
Μπόλικο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
8 αυγά
320 γρ. τριμμένα , ασπρισμένα αμύγδαλα
140 γρ. φαρίνα κοκ.
1 κ.γλ μπέικιν
300 γρ. αποξηραμένα σύκα
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα σύκα σε μικρά κυβάκια. Σε ένα μπωλ λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε μπαιν μαρί ή στα μικροκύματα. Τ΄ ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο , ομοιογενές μίγμα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά. Όταν το μίγμα σοκολάτας-βουτύρου είναι έτοιμο προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα χτυπημένα αυγά και τα ανακατεύουμε επιμελώς μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο , τη φαρίνα και το μπέικιν. Αδειάζουμε εκεί το μίγμα της σοκλάτας-βουτύρου-αυγών και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Όταν το μίγμα είναι έτοιμο προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα σύκα και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε αλουμίνιο στρογυλλό ταψί Νο 30 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Σε αυτό το σημείο τοποθετούμε μέσα το νόμισμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα και στους 160ο για άλλη μισή ώρα. Μόλις ψηθεί , την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και την ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα ενώ αφαιρούμε τη λαδόκολλα. Όταν κρυώσει την τοποθετούμε στην πιατέλα , την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη διακοσμούμε κατά προτίμηση.
Καλή επιτυχία κι ευτυχισμένη χρονιά με υγεία!
Πηγή: Τροποποιημένη συνταγή από εδώ.