Βασιλόπιτα
- Hits: 4906
Οι ιστορίες και οι παραδόσεις γι' αυτή την πίτα είναι πάρα πολλές . Το σίγουρο πάντως είναι ότι η προετοιμασία και η κοπή της αποτελούν ένα από το πιο δυνατά έθιμα της παράδοσής μας. Όλοι περιμένουμε την αλλαγή του χρόνου με συγκίνηση και όλοι κρυφά μέσα μας ελπίζουμε , να είμαστε οι τυχεροί , να μας "πέσει" το φλουρί…σα να είμαστε οι βασιλιάδες της βραδιάς….σα μια ελπίδα ότι η τύχη της βραδιάς αυτής θα μας ακολουθεί όλο το χρόνο…
Και φυσικά το άρωμά της…. αυτό το υπέροχο άρωμα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών που προσθέτουν λίγη μαγεία ακόμα στην πρώτη βραδιά του νέου χρόνου…
Ας τη δούμε , ας τη φτιάξουμε κι ας είμαστε καλότυχοι και ευλογημένοι :
Υλικά:
100 γρ. μαργαρίνη +150 γρ. βούτυρο αγελάδος (ανάλατο)
250 γρ ζάχαρη
5 αυγά
80 γρ. φαρίνα κόκκινη
200 γρ. αμυγδαλόσκονη (ασπρισμένα αμύγδαλα χτυπημένα στο μπλέντερ)
2 κ.γλ. μπέικιν
Μίγμα μπαχαρικών (2-3 βανίλιες , 1/2 κ.γλ. κανέλα , 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο , 1/4 κ.γλ. γαρύφαλο , λίγο γλυκάνισο σε σκόνη)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε στη συνέχεια ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε το αρωματικό μίγμα και το ξύσμα και μετά το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε για λίγο , στη χαμηλή σκάλα , απαλά και τέλος προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη την οποία ενσωματώνουμε με σπάτουλα. . Αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα 22 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο για 45΄. Κάνουμε οπωσδήποτε το τέστ με τη λάμα του μαχαιριού. Όταν είναι έτοιμη η πίτα μας , περιμένουμε για λίγα λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει . Τότε προσθέτουμε απαλά και με προσοχή το "φλουρί" έτσι ώστε όταν τη γυρίσουμε στην πιατέλα να μη φαίνεται η σχισμή . Την τοποθετούμε στην πιατέλα , την πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη , τη στολίζουμε σύμφωνα με το γούστο μας ( ωραία ιδέα είναι και το στόλισμα με ρόδια που φέρνουν τύχη) και την κόβουμε μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 !!!
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά …..