Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 6895
Τάρτα αμυγδάλου (παραδοσιακή Νορβηγική , χριστουγεννιάτικη συνταγή)
Είναι μαγικό αυτό που συμβαίνει με τη γιορτή των Χριστουγέννων! Δεν ξέρω αν είναι η συγκίνηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ή αν είναι η μεγάλη μας ανάγκη να ξεφύγουμε λιγάκι από τη ρουτίνα και από τα καθημερινά και να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα μάτια , να τραγουδήσουμε , να φωτίσουμε το σπίτι μας και την αυλή μας και την πόλη μας , να μαγειρέψουμε , να φτιάξουμε γλυκά , να μοσχοβολήσει το σπίτι μας , να σμίξουμε με συγγενείς και φίλους...Και να , που την ίδια ανάγκη έχουν κι άλλοι λαοί…χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας και από την κουλτούρα μας . Σήμερα θα ταξιδέψουμε στη Νορβηγία και θα "κλέψουμε" την παραδοσιακή τους χριστουγενιάτικη αμυγδαλένια τάρτα ή μάλλον κατα κυριολεξια την ονομάζουν "πρώτο κέικ" και προφανώς είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας βασιλόπιτα. Είναι κάπως διαφορετική στον ουρανίσκο , πέρα από τις δικές μας γνώριμες γεύσεις αλλά , πιστέψτε με , είναι ΘΕΪΚΗ!
Υλικά για τη ζύμη:
- Details
- Hits: 11156
Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα υλικά ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ!!!
Θυμάμαι σα να μην πέρασε μια μέρα τότε που , πιτσιρίκα , παρακολουθούσα τη γιαγιά μου να τα φτιάχνει μαζί με άλλες γειτόνισες και να τα ψήνουν όλες μαζί σε μεγάλες λαμαρίνες και να τα μελώνουν σε μια τεράστια αλουμινένια κατσαρόλα (αυτή με τα σιδερένια , καφέ χερούλια) και αργότερα τη μητέρα μου να ακολουθεί τα βήματά της κι εγώ να βοηθάω στο πλάσιμο….Όσα χρόνια κι αν περάσουν , όσο κι αν εξελιχθούμε….αυτές οι μοναδικές στιγμές μένουν ίδιες για να μας χαρίζουν κάτι από τη γέυση , το άρωμα και την ομορφιά μιας άλλης εποχής …
Υλικά :
- Details
- Hits: 505
Ονειρεμένες μπαλίτσες απόλαυσης είναι οι συγκεκριμένες κι εδώ θα αναφέρω μια φράση κλισέ , γιατί δε βρίσκω κάτι πιο κατάλληλο που να εκφράζει την γλυκιά ζημιά που προκαλούν: “Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα” τρουφάκι λοιπόν αφού το μίγμα είναι ακαταμάχητο και εκτός από την πλούσια γκανάς σοκολάτας περιέχει και την υπέροχη , τη μοναδική γλυκιά κρέμα κάστανου. Από εκεί και πέρα , το καρύδι , η σοκολατένια επικάλυψη , το διακριτικό άρωμα της κανέλας και το κακάο ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα και συνθέτουν το τέλειο κέρασμα.
Υλικά:
- Details
- Hits: 6751
Σήμερα φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό , σιροπιαστό , αφράτο και καρυδάτο γλυκό που υπάρχει! Είναι το γλυκό που σφραγίζει με τον πιο παραδοσιακό , κλασικό τρόπο όλες τις γιορτές , όλες τις χαρές και όλες τις επετείους και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να με διαψεύσει. Σε πoιο σπίτι πήγαμε , που υπήρχε γιορτή και δε μας σέρβιραν , ανάμεσα στ' άλλα και την παραδοσιακή καρυδόπιτα; Σήμερα , θα την πειράξουμε λιγάκι , θα αφαιρέσουμε το άρωμα των μπαχαρικών αλλά θα επιμείνουμε στο κακάο και στο κονιάκ που δίνουν μια άλλη γεύση και σφραγίζουν το γλυκό αυτό με μια άλλη πινελιά…. Σερβιρισμένο με μια μπάλα παγωτό βανίλια αλλά και με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή , γλυκιά απόλαυση....
- Details
- Hits: 524
Νομίζω πως ήμουν σαφής στην προηγούμενη ανάρτησή μου για μηλόπιτα: “μην επαναπύεσαι , δεν τελειώσαμε , ακολουθεί κι άλλη συνταγή” είπα! Να λοιπόν που ήρθε και μάλιστα ήρθε για να μείνει γιατί είναι εξαιρετική. Μια συνταγή για μηλόπιτα σε αφράτο ρολό παντεσπανιού της καλής μου φίλης Ελευθερίας Μπούτζα με την οποία συμπορευόμαστε εδώ και χρόνια στο μαγικό κόσμο των social media αλλά και του foodblogging. Την είδα , με δελέασε , τη δοκίμασα , πέτυχε , τη μοιράζομαι μαζί σας…
Μη χάσεις αυτή τη συνταγή , θα χάσεις…
Υλικά για τη γέμιση:
- Details
- Hits: 692
Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν έχω ποτέ δεν είναι αρκετές…Είναι αυτή η λατρεία που έχω για τα μήλα όπου το πάντρεμά τους με την κανέλα κι η γεύση που με παραπέμπει στο αγαπημένο μου φθινόπωρο με ξετρελαίνει. Πολλές , πάμπολλες συνταγές για μηλόπιτες κυκλοφορούν , πολλές έχουμε κληρονομήσει από μαμάδες και γιαγιάδες κι η καθεμιά έχει τη χάρη και την ιδιαιτερότητα της. Η σημερινή μου πρόταση , είναι η δική μου αγαπημένη “τριφτή μηλόπιτα” που την φτιάχνω εδώ και χρόνια με ζύμη βουτυρένια και την αγαπάμε πολύ.
Υλικά: