Καρυδάτο , σιροπιαστό με κακάο και κονιάκ
- Hits: 7043
Σήμερα φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό , σιροπιαστό , αφράτο και καρυδάτο γλυκό που υπάρχει! Είναι το γλυκό που σφραγίζει με τον πιο παραδοσιακό , κλασικό τρόπο όλες τις γιορτές , όλες τις χαρές και όλες τις επετείους και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να με διαψεύσει. Σε πoιο σπίτι πήγαμε , που υπήρχε γιορτή και δε μας σέρβιραν , ανάμεσα στ' άλλα και την παραδοσιακή καρυδόπιτα; Σήμερα , θα την πειράξουμε λιγάκι , θα αφαιρέσουμε το άρωμα των μπαχαρικών αλλά θα επιμείνουμε στο κακάο και στο κονιάκ που δίνουν μια άλλη γεύση και σφραγίζουν το γλυκό αυτό με μια άλλη πινελιά…. Σερβιρισμένο με μια μπάλα παγωτό βανίλια αλλά και με μπόλικο σιρόπι σοκολάτας μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή , γλυκιά απόλαυση....
Υλικά :
300 γρ. αλεύρι κοκ.
2 κ. γλ. μπέικιν
120 γρ. χοντροτριμμένο καρύδι
400 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1-2 βανίλιες
1 κ.γλ. (γεμάτο) κακάο
1/2 κ.γλ. σόδα
60 ml. κονιάκ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Για το σιρόπι :
500 ml. νερό
400 γρ. ζάχαρη
Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση :
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο και τα ενώνουμε σε μια λεκανίτσα μαζί με τα καρύδια.
-Χτυπάμε δυνατά στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τις βανίλιες .Συνεχίζουμε το χτύπημα στην πιο χαμηλή σκάλα και προσθέτουμε σταδιακά το γιούρτι και το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Εδώ σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε με μια σπάτουλα , προσθέτοντας στο μίγμα των αυγών το μίγμα του καρυδιού. Ενώνουμε με κυκλικές κινήσεις , μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα .
-Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί Νο 30 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μία ώρα.
-Όταν το γλυκό έχει κρυώσει , βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το σιροπιάζουμε με προσοχή.
Κόβουμε και σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας ή και με μια μπάλα παγωτό αλλά και σκέτο είναι απολαυστικό!
Καλή επιτυχία!