Τάρτα με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού (galette)
- Hits: 705
Μην περιμένεις προσεγμένες φωτογραφικές λήψεις σε αυτό το άρθρο. Ζητώ κατανόηση κι ενός λεπτού σιγή για όλο το bullying και την επιθετική συμπεριφορά που υπομένω από την οικογένεια μου όλα αυτά τα foodblogικά μου χρόνια αφού πρέπει πρώτα να φωτογραφίσω επιτυχημένα τα πιάτα που έχω σερβίρει και μετά να δώσω το πράσινο φως ώστε να ακουμπήσουν το εκάστοτε πιάτο και να χαλάσουν το σκηνικό που έχει στρωθεί πάνω στο τραπέζι. Μπορεί να βγαίνει ένα όμορφο και δελεαστικό αποτέλεσμα μα η ψυχή μου γνωρίζει το background , τις φωνες , τις αδημονίες , την αγανάκτηση και ενίοτε τις απειλές…
Αυτή η τάρτα ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Από την ώρα που ψηνόταν κατάλαβα πως θα περνούσα πολύ δύσκολες ώρες αφού το άρωμα της ήταν μεθυστικό και υποσχόταν στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Με συνοπτικές διαδικασίες , με διπλωματική ευελιξία κι έχοντας επιστρατεύσει όλη την ψυχραιμία , υπομονή και φωτογραφική εμπειρία όλων αυτών των χρόνων , το μόνο που μπόρεσα να καταφέρω είναι οι λήψεις που βλέπεις …
Για να μην τα πολυλογώ: Φτιάξε αυτή την ταρτα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Υλικά για τη βάση:
210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. βούτυρο (κρύο , κατευθείαν από το ψυγείο)
2 κ.σ. ζάχαρη
Μία τσιμπιά αλάτι
3 κ.σ. κρύο νερό
Για τη γέμιση:
4 κ.σ. άλειμμα πραλίνα
2 μεγάλες , ώριμες μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
Για το ψήσιμο:
Λίγο γάλα
2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και δουλεύουμε τα υλικά πιέζοντας με τα δάχτυλα μας , κάνοντας ένα πρόχειρο ζύμωμα με γρήγορες κινήσεις για να μην προλάβει να ζεσταθεί το βούτυρο. Σκοπός μας είναι να σχηματίσουμε βουτυρωμένα , χοντρά ψίχουλα. Τότε προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αποκτήσει σώμα η ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη φαγητού και την τοποθετούμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι, τοποθετούμε την κρύα ζύμη , την πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο 32 εκ..Ρίχνουμε πάνω το άλειμμα φουντουκιού και το απλώνουμε στην επιφάνεια του φύλλου 3-4 εκ πιο μέσα από τα όρια του. Απλώνουμε πάνω τις ροδέλες μπανάνας και με τη βοήθεια του χαρτιού σπρώχνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε μέσα τη γέμιση. Με ένα πινέλο γλείφουμε τις άκρες με το γάλα και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Μεταφέρουμε με προσοχή την τάρτα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση.