Τάρτα με ξηρούς καρπούς και ταλιατέλες μήλου
- Hits: 1156
Είναι μερικές φορές που στέκεται κανείς μπροστά σε ένα γλύκισμα όπου η όραση χαίρεται πιο πολύ από τη γεύση κι αυτά συμβαίνουν μόνο στην κουζίνα. Εκεί όπου το πάθος “παντρεύεται” με το μεράκι , με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες , με την αγάπη και τη δημιουργικότητα , εκεί όπου η διάθεση για πειραματισμούς και για νεωτερισμούς χτυπάει κόκκινο και φαντάζουν όλα εύκολα και προσιτά. Το επόμενο βήμα είναι να μπει κανείς στη διαδικασία να αρχίσει τους πειραματισμούς , τις προσπάθειες , έστω κι αν αυτές κάποιες φορές είναι αποτυχημένες. Γιατί όταν αγαπάς κάτι η επιτυχία σε πεισμώνει , σε δυναμώνει σε κάνει να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ. Παλιότερα χαρακτήριζα κάποιες συνταγές δύσκολες ή ακατόρθωτες. Τώρα ξέρω πολύ καλά πως τίποτα δεν είναι αδύνατον αρκεί το εγχείρημα να συνοδεύεται από πολλή όρεξη και μεγάλο κέφι. Η συγκεκριμένη τάρτα προέκυψε από αυτοσχεδιασμό μόνο και μόνο επειδή μια φωτογραφία που έπεσε στην αντίληψή ήταν κάπως έτσι….
Υλικά για τη βάση:
300 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
120 γρ. βούτυρο
90 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 κ.σ. λευκό ρούμι (ή κονιάκ)
2 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα με το φλοιό τους
2 κ.σ. καρύδια
200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 ασπραδια αυγών
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
1 βανίλια
1 κ.γλ. κανέλα
Για τη διακόσμηση:
1 μήλο , λίγο χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να μαλακώσουν και να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους , το ποτό και το νερό. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά. Σχηματίζεται μια σφιχτή ζύμη αρκετά σβωλιασμένη. Τη δουλεύομε λίγο με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει συμπαγής και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια ετομάζουμε τη γέμιση: Τρίβουμε καλά στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Παράλληλα πλένουμε το μήλο , το κόβουμε στα δυο και καθαρίζουμε το εσωτερικό του , εκεί όπου υπάρχουν τα κουκούτσια.Τοποθετούμε τα κομμάτια σε βάση κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες όσο καλύτερα μπορούμε. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα μπόλικο νερό και λίγο χυμό λεμονιού και βράζουμε τις λεπτές φέτες μήλου για 5 λεπτά ώστε να μαλακώσουν καλά και να δουλεύονται εύκολα. Στραγγίζουμε κι αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπαμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν αρκετά. Προσθέτουμε τότε το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα. Εδώ σταματάμε το σύρμα και χρησιμοποιούμε μια μαρίζ. Κάνοντας κυκλικές κινήσεις προσθέτουμε τους τριμμένουνς ξηρούς καρπούς , την άχνη και τέλος τη βανίλια και την κανέλα και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τότε τη ζύμη της βάσης από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε τότε με τον πλάστη ένα χοντρό ,στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 26 εκ. Ρολάρουμε το φύλλο γύρω από τον πλάστη και το μεταφέρουμε με προσοχή σε μια ταρτιέρα 24εκ. φροντίζοντας να ανέβει το φύλλο και στα πλάγια της ταρτιέρας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα σημεία που προεξέχουν και διορθώνουμε το σχήμα του.
Αδειάζουμε τότε το μίγμα ξηρών καρπών πάνω στη βάση και χρησιμοποιώντας τρεις-τρεις ταλιατέλες τις οποίες τοποθετούμε δίπλα διπλα φροντίζοντας να μισοσκεπάζει η μία την άλλη , ρολάρουμε ώστε να δώσουμε το σχήμα του λουλουδιού. Συνεχίζουμε κατά την ίδια έννοια και τοποθετούμε τα “λουλούδια” που σχηματίζουμε περιμετρικά διακοσμώντας την τάρτα μας. Στο κέντρο χρησιμοποιούμε περισσότερες από τρεις ταλιατέλες ώστε να σχηματισουμε ένα μεγαλύτερο λουλούδι. Πασπαλίζουμε “τα λουλούδια” με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40-45 λεπτά.
Περιμένουμε να κρυώσει η τάρτα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. Αποτελεί το τέλειο συνοδευτικό για το τσάι.
Καλή επιτυχία.
Σημ. : Με τους κρόκους των αυγών που περισσεύουν και δε χρησιμεύουν στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να κάνουμε μια εξαιρετική lemon curd. Συνταγή θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ