tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

American apple pie (Αμερικάνικη μηλόπιτα)

Λατρεύω τα μήλα και τα απολαμβάνω σε κάθε μορφή , με κάθε πρόταση σερβιρίσματος. Αγαπώ τον τραγανό καρπό τους και το υπέροχο άρωμά τους. Οι δοκιμές μου σε συνταγές μηλόπιτας ξεπερνά κάθε δεδομένο και τείνει να θεωρείται συλλεκτική μανία. Μου αρέσουν όλες! Όμως αυτή είναι πάνω απ’ όλες , είναι ένας πραγματικός θησαυρός , είναι το καμάρι μου και η αδυναμία μου. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα είναι αυτή που με αντιπροσωπεύει όσο καμμιά άλλη γιατί τα έχει όλα: μια απλή αλλά αρωματική και ζουμερή γέμιση , μια υπέροχη βουτυρένια ζύμη να την περιβάλλει και που θυμίζει έντονα σφολιάτα και μια δημιουργική διαδικασία που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Φίλοι μου με πολλή αγάπη και χαρά μοιράζομαι μαζί σας την παραδοσιακή , τυπική , κορυφαία Αμερικάνικη μηλόπιτα!

american apple pie1

Υλικά:

320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.σ. ζάχαρη

Μια τσιμπιά αλάτι

210 γρ. παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κύβους

1 αυγό χτυπημένο

3-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

6 μέτρια μήλα

2 κ.σ. χυμό λεμοιού

100 γρ. ζάχαρη

30 γρ. κορν φλάουρ

Μπόλικη κανέλα

Κι έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για την επιφάνεια

american apple pie2american apple pie3american apple pie4american apple pie5american apple pie6american apple pie7american apple pie8american apple pie9american apple pie10american apple pie11american apple pie12american apple pie13american apple pie14american apple pie15american apple pie16american apple pie17american apple pie18american apple pie19american apple pie20american apple pie21american apple pie22american apple pie23american apple pie24american apple pie25american apple pie26american apple pie27american apple pie28american apple pie29american apple pie30american apple pie31american apple pie32american apple pie33american apple pie34american apple pie35american apple pie36american apple pie37

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και το αλάτι . Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο . Δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα μέχρι να “βουτυρωθεί” το αλεύρι και να σχηματιστούν χοντρά , βουτυρένια ψίχουλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αυγό και το παγωμένο νερό. Ζυμώνουμε γρήγορα , χωρίς περιττές κινήσεις ώστε να ομογενοποιήσουμε τα υλικά και αφού σχηματίσουμε μια μπάλα , την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα τους και τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τότε κόβουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε τις φέτες σε ένα μπωλ και προσθέτουμε εκεί το χυμό λεμονιού , τη ζάχαρη , την κανέλα και το κορν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και η γέμιση είναι έτοιμη.

Βγάζουμε τότε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στα δύο (κλέβουμε λίγο στο ένα κομμάτι αφού το θέλουμε λίγο πιο μεγάλο για να γίνει η βάση). Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας και τοποθετούμε εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι. Το πασπαλίζουμε κι αυτό με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε φύλλο 34 εκ. Ρολάροντάς το στον πλάστη το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε σε αντικολλητική φόρμα διαμέτρου 30 εκ. Φροντίζουμε να υπερκαλύψει και τα τοιχώματα της φόρμας και κόβουμε με το μαχαίρι γύρω-γύρω τις περιττές άκρες που περισσεύουν. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε σε φύλλο και το δεύτερο κομμάτι ζύμης! Το τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση και κόβουμε κι από αυτό τις άκρες που περισσεύουν. Πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας και  κάνουμε την χαρακτηριστική κίνηση ώστε να κολλήσει το πάνω με το κάτω φύλλο και να “στρίψει” περιμετρικά.  Χαράζουμε ακτινωτά την πίτα μας με ένα μυτερό μαχαίρι . Μαζεύουμε τότε τα κομματάκια που περίσσεψαν από τη ζύμη και τα απλώνουμε σε ένα μικρό φύλλο. Με το μαχαίρι σχεδιάζουμε φυλλαράκια και αφού αλείψουμε τα σημεία της επιφάνειας της πίτας με νερό με ένα πινέλο , κολλάμε πάνω τα φυλλαράκια που σχηματίσαμε. Αλείφουμε τότε όλη την επιφάνεια της πίτας και τα φυλλαράκια με τον αραιωμένο κρόκο του αυγού με το πινέλο και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδοψηθεί. Περιμένουμε να κρυώσει καλά και την ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς την . Την τοποθετούμε σε μια πιατέλα , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

-Στην τελευταία φωτογραφία δίνω μια αγαπημένη πρόταση σερβιρίσματος για ένα τέλειο πρωινό: Ένα κομμάτι μηλόπιτα συνοδευμένο με δυο κουταλιές της σούπας γιαούρτι , πασπαλισμένο με μια κουταλιά μούσλι και λουσμένο με μια κουταλιά σιρόπι σφένδαμου! 

-Πηγή συνταγής εδώ

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...