tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυδώνια "άρωμα" , ψητά στη γάστρα.

Τώρα για το κυδώνι τι να πω; πώς να το  προλογίσω; Είναι ένας φημισμένος καρπός με χρυσοκίτρινο χρώμα , περίεργη χνουδωτή σάρκα και πολύ ιδιαίτερη γεύση…το άρωμά του τόσο χαρακτηριστικό και τόσο διακριτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική και να κάνει θαύματα…
Λέγεται ότι ο Σόλων θέσπισε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι νεόνυμφοι έπρεπε να τρώνε κυδώνι για "βίον ευτυχή" αλλά και ότι ο Πάρις πρόσφερε καρπό κυδωνιού στη θεά Αφροδίτη…Εγώ σήμερα πάντως τα κυδώνια μου θα τα αρωματίσω , θα τα ψήσω και θα σας τα προσφέρω με ιδιαίτερη χαρά!

Δείτε τα :

kydonia1

Υλικά :


4 μεγάλα κυδώνια
1 1/2 κούπα νερό
5 κ.σ. κονιάκ
1 1/2 κούπα  ζάχαρη καστανή
2 ξυλάκια κανέλας
Λίγα καρφάκια γαρύφαλλο
Μισό λεμόνι (για να μη μαυρίζουν κατά το καθάρισμα)

kydonia5kydonia2kydonia3kydonia4kydonia7kydonia6

Εκτέλεση :
Πλένω τα κυδώνια και τα στεγνώνω. Τα καθαρίζω από τη σάρκα και τα εσωτερικά σπόρια και νεύρες και  τα κόβω στα τέσσερα . Κάθε κομμάτι το περνάω με το λεμόνι γύρω -γύρω και το τοποθετώ στη γάστρα . Όταν τελειώσω με όλα τα κομμάτια θέλω να είναι  στιβαγμένα το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στη γάστρα χωρίς μεγάλα κενά. Ρίχνω τότε το νερό  και το κονιάκ και στη συνέχεια τα πασπαλίζω με τη ζάχαρη . Προσθέτω και τα μπαχαρικά , σκεπάζω τη γάστρα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 50 λεπτά με 1 ώρα , στην τελευταία σχάρα , στις αντιστάσεις  . Στο τέλος τα ξεσκεπάζω και γυρίζω το φούρνο μου στο γκριλ όπου τα αφήνω για άλλα 10 λεπτά περίπου ώστε να πάρουν την όψη ροδοψημένου , μελωμένου καρπού!
-Για μένα είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα πολύ αρωματικό και ελαφρύ ιδανικό μετά από ένα χορταστικό γεύμα…..Σκέτο με το σιρόπι του είναι υπέροχο αλλά  συνοδεύει άριστα το γιαούρτι ή ακόμα σερβίρεται με παγωτό ή σαντιγύ….
Καλή απόλαυση...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...