tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χαλβάς Φαρσάλων ή παζαριώτικος!

Πόσο μου αρέσει αυτός ο χαλβάς δε λέγεται και πιστεύω ότι αρέσει και σε πολλούς ακόμα.  Βασίζεται στην καραμελωμένη ζάχαρη και δένει με νισεστέ , ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα συμπληρώνουν το καταπληκτικό αποτέλεσμα . Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές με αρκετή επιτυχία άλλα πάντα κάτι έφταιγε και το αποτέλεσμα δε με ικανοποιούσε απόλυτα , μέχρι που ανακάλυψα τη συνταγή της εξαιρετικής κι αγαπημένης φίλης , Αρετής Βαρδάκα στο διαδίκτυο. Είναι εξαιρετική και πανεύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία και πολλή-πολλή νοστιμιά…

Σας την παρουσιάζω , έχοντας κάνει μια πολύ μικρή τροποποίηση:

halvas farsalon1
Υλικά :


1 κούπα νισεστέ
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (ολόκληρα ή φιλέ)
1 κουταλιά βούτυρο
4-5 κ.σ. ηλιέλαιο
4-5 κ.σ. επιπλέον ζάχαρη

Προαιρετικά για το τέλος : Καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα

halvas farsalon2halvas farsalon3halvas farsalon4halvas farsalon5halvas farsalon6halvas farsalon7halvas farsalon8halvas farsalon9
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη (2 κούπες) και το νισεστέ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις 4-5 κ.σ. ζάχαρη και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να καραμελώσει και να σκουρύνει. Θέλουμε να πάρει ένα γλυκό , καστανό χρώμα.
Ρίχνουμε μέσα στην καραμελωμένη ζάχαρη το μίγμα του νισεστέ , χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να πήξει το μίγμα , να γίνει λείο και βελούδινο και να στεγνώσει . Δε σταματάμε το ανακάτεμα. ( Στην αρχή θα έχει κομμάτια καραμέλας αλλά στην πορεία θα διαλυθούν).
Τέλος προσθέτουμε τα  καβουρδισμένα αμύγδαλα , το βούτυρο και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά τελείως.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα αντικολλητικό ή πυρίμαχο στρογγυλό  σκεύος διαμέτρου 28-30 εκ. ανάλογα με το πόσο παχύ τον θέλουμε! Σ' αυτό το σημείο , αν θέλουμε , μπορούμε να   πασπαλίσουμε την επιφάνειά του με καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα !
Περιμένουμε να κρυώσει και είναι έτοιμος να τον κόψουμε σε κομμάτια και να σερβίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά στο γκριλ για λίγο ή να χρησιμοποιήσουμε φλόγιστρο για να αποκτήσει μια καραμελωμένη κρούστα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...