tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κερασόπιτα με βουτυρένια βάση

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και απολαμβάνουμε όλες του τις χάρες…Τον καταγάλανο ουρανό και τη θάλασσα, τα δροσερά βραδάκια στην αυλή και το καρπούζι , τα ουζάκια με τους θαλασσινούς μεζέδες στην ακροθαλασσιά , τις βόλτες στις πλατείες και στα δρομάκια τις πόλης και του χωριού όπου σφύζουν από ζωή και τις παιδικές φωνές να χαλούν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ  , τα ανοιχτά πορτοπαράθυρα και τις κουρτίνες να ανεμίζουν ανέμελα! Αν πάλι ζούμε σε μεγαλόπολη , απλά κλείνουμε τα μάτια κι ονειρεύομαστε….Αφησα για το τέλος τα ζουμερά , κατακόκκινα κεράσια που τα απολαμβάνουμε έτσι τραγανά και υπέροχα σα να δίνουν ακόμα πιο δυνατό  χρώμα στο ήδη ολοζώντανο καλοκαίρι….Αυτό το μικρό θαύμα θα το κάνουμε μια υπέροχη πίτα σήμερα και θα το απολαύσουμε συνδυασμένο με το άρωμα του βουτύρου και μια τραγανή κρούστα που θυμίζει έντονα σπιτική σφολιάτα…

kerasopita1

Υλικά για τη ζύμη:

1/2 κούπα παγωμένο νερό

1 3/4 κούπας αλεύρι μαλακό

2 κ.γλ. κορν φλάουρ

Λίγο αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη

210 γρ. βούτυρο παγωμένο

Για τη γέμιση:

850 γρ. κεράσια

4 κ.γλ. κορν φλάουρ

2/3 κούπας ζάχαρη

2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

2 κ.σ. βούτυρο

Για την επιφάνεια:

1 αυγό

Λίγη ζάχαρη

kerasopita2kerasopita3kerasopita4kerasopita5kerasopita6kerasopita7kerasopita8kerasopita9kerasopita10kerasopita11kerasopita12kerasopita13kerasopita14kerasopita15kerasopita16kerasopita17kerasopita18kerasopita19kerasopita20kerasopita21kerasopita22kerasopita23kerasopita24kerasopita25kerasopita26kerasopita27kerasopita28kerasopita29kerasopita30kerasopita31kerasopita32kerasopita33

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι , το κορν φλάουρ , το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας ώστε να σχηματίσουμε χοντροκομμένα βουτυρωμένα ψίχουλα και τότε προσθέτουμε το παγωμένο νερό. Κάνουμε ένα βιαστικό ζύμωμα γιατί δε θέλουμε να ζεσταθεί το βούτυρο που περιέχει  η ζύμη , σχηματίζουμε μια μπάλα , την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τότε τη γέμιση: πλένουμε τα κεράσια , αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα ρίχνουμε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Βάζουμε την κατσαρλόλα στη φωτιά κι όταν έλθει το περιεγχόμενο σε βρασμό χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να στεγνώσει και να δέσει η γέμιση. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει κι ετοιμάζουμε τη βάση.

Παίρνουμε την παγωμένη ζύμη και την τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο . (Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να είναι και ο πάγκος παγωμένος  κι αυτό το πετυχαίνουμε τοποθετώντας  μια σακκούλα κατεψυγμένα λαχανικά από την κατάψυξη για λίγα λεπτά). Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και αφού πασπαλίσουμε με αλεύρι το ένα κομμάτι ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο διαμέτρου 30 εκ. περίπου.  Με προσοχή ρολάρουμε το φύλλο  γύρω από τον πλάστη και το τοποθετούμε σε ταρτιέρα 28 εκ. Αδειάζουμε τότε μέσα τη γέμιση που στο μεταξύ έχει κρυώσει και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το βούτυρο.

Κατα τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δέυτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 2,5 εκ. Τοποθετούμε τις λωρίδες πάνω από τη γέμιση σταυρωτά και κόβουμε τα περισσεύματα περιμετρικά ώστε να σχηματίσουμε ένα όμορφο "τελείωμα". Αφού αραιώσουμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό αλείφουμε τις λωρίδες με ένα πινέλο. Τέλος πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο μέχρι να ροδοψηθεί (περίπου 1 ώρα).

Βγάζουμε από το φούρνο την πίτα και περιμένουμε να κρυώσει καλά. Τότε την ξεφορμάρουμε , την τοποθετούμε σε πιατέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε τη συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι!

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...