Σαλάμι γλυκό με φυστίκια Αιγίνης και σοκολάτα
- Hits: 1730
Σαλάμι γλυκό με φυστίκια Αιγίνης και σοκολάτα
Μάλιστα , μάλιστα! Αυτό το γλυκό σαλάμι είναι τόσο αγαπημένο και τόσο υπέροχο , τόσο μαμαδίστικο και μοναδικό που ξυπνάει όλες τις παιδικές μνήμες…Ακόμα και το μπισκότο πτι-μπερ που περιέχει μέσα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο υλικό , παρόλο που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα άλλο μπισκότο ίσως πιο δελεαστικό και με πιο πλούσια γεύση. Ακόμα κι αυτή η ελαφρά γεύση που παίρνει από το ποτό με το οποίο ραντίζουμε τα μπισκότα είναι κλασικό χαρακτηριστικό αυτού του γλυκού. Κλείνοντας θα αναφέρω το μαγικό κι αξεπέραστο , το αρχοντικό και πανέμορφο φυστίκι Αιγίνης που με το σπάνιο μωβ-πράσινο χρώμα του ξεδιπλώνει έναν μοναδικό και ανεπανάληπτο κεντημένο καμβά σε κάθε τομή που θα κάνει το μαχαίρι…
Υλικά:
200 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
70 γρ. κακάο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. φυστίκια Αιγίνης
50 γρ. καρύδια
50 γρ. κορινθιακή σταφίδα
2 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
200 γρ. κουβερτούρα υγείας
200 γρ. βούτυρο
Λίγη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη , σπάζουμε τα μπισκότα στα δύο ή στα τέσσερα και τα ρίχνουμε μέσα. Χοντροκόβουμε πολύ ελαφρά τους ξηρούς καρπούς ( δε θέλουμε τρίμματα αλλά μεγάλα κομμάτια) και τους ρίχνουμε κι αυτούς στη λεκάνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και την άχνη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά. Τότε ραντίζουμε με το ποτό και σκορπίζουμε από πάνω τις σταφίδες.
Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομματιασμένη και το βούτυρο. Ανακατεύουμε διαρκώς με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσουν τα δυο υλικά και να ομογενοποιηθούν σχηματίζοντας μια βελούδινη , παχιά σοκολατένια σάλτσα(δε θέλουμε να βράσουν , μόνο να λιώσουν τα υλικά).
Αδειάζουμε τότε τη σάλτσα αυτή στη λεκάνη με τα υλικά που έχουμε ετοιμάσει κι ανακατεύουμε απαλά αλλά επίμονα μέχρι να εισχωρήσει ομοιόμορφα , παντού η σοκολατένια σάλτσα.
Παίρνουμε τότε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί , το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το μίγμα με ένα κουτάλι σχηματίζοντας γραμμή από τη μια άκρη του ως την άλλη ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά. Θα φαίνεται πολύ το μίγμα αλλά όσο το δουλεύουμε και το συμπιέζουμε θα αποκτήσει το τέλειο μέγεθος. Τυλίγουμε λοιπόν τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού και κάνουμε κυλινδρικές κινήσεις πιέζοντας ελαφρά το μπαστούνι που σχηματίσαμε ώστε να του δώσουμε ομοιόμορφο σχήμα και συμπαγές σώμα.
Το τυλίγουμε και με μια μεμβράνη ώστε να το μεταφέρουμε με μεγαλύτερη σταθερότητα και το τοποθετούμε στο ψυγείο γαι 2-3 ώρες.
Ξετυλίγουμε τότε το σαλάμι και το πασπαλίζουμε ολόγυρα με άχνη ζάχαρη. Κόβουμε σε κομμάτια-ροδέλες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!