tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαδοραβανί

Λαδοραβανί
Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό γλυκό το συναντάμε στην περιοχή μας πολύ συχνά. Ομολογώ πως στην οικογένειά μου δεν συνηθιζόταν αλλά όπου κι αν πήγαινα το συναντούσα μπροστά μου κι έτσι δεν το στερήθηκα ποτέ. Μου αρέσει αυτό το γλυκό, έτσι λαδένιο , στεγνό και ξεροψημένο που είναι , γαρνιρισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα και μπόλικο άρωμα βανίλιας (κάποιοι το συνηθίζουν με ξύσμα λεμονιού) και το έβαλα στόχο να βρω τη συνταγή για να το απολαμβάνω όσο συχνά θέλω. Μια εξαιρετική μου φίλη και συμπολίτισσα , η Γιάννα και μια εξίσου εξαιρετική διαδικτυακή μου φίλη , pastry chef η Μαρκέλα Παππά μου εμπιστέυτηκαν τη συνταγή τους η οποία ήταν σχεδόν ίδια…

ladoravani1
Υλικά :


700 ml. νερό
250 ml. λάδι (ελαιόλαδο και ελαφρύ σε αναλογία που προτιμάμε)
500 γρ. ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.σ. (πολύ γεμάτες) αλεύρι γ.ο.χ.
Χυμό από μισό λεμόνι
2-3 βανίλιες
80 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα

ladoravani2ladoravani3ladoravani4ladoravani5ladoravani6ladoravani7ladoravani8ladoravani9ladoravani10ladoravani11
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο σιμιγδάλια και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
Σε μαγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό , το λάδι , το χυμό λεμονιού , τις βανίλιες και τη ζάχαρη και περιμένουμε να βράσουν . Λίγο πριν έρθει το μίγμα σε βρασμό και αφού έχει λιώσει η ζάχαρη , ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μίγμα σιμιγδαλιών και ανακατεύουμε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα . Δε σταματάμε να ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και κυρίως το λάδι που μένει στο τέλος . Στα μισά της διαδικασίας χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Όταν η ζύμη γίνει πολύ συμπαγής και αρχίσει να κολλάει στην κατσαρόλα , αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε αλουμίνιο ταψί Νο 32. Λιαίνουμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα κουτάλι και το χαράζουμε μπακλαβαδωτά . Αν έχουμε ολόκληρα αμύγδαλα τοποθετούμε ένα σε κάθε κομμάτι αλλιώς σκορπίζουμε τα ψιλικομμένα αμύγδαλα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού . Πιέζουμε λίγο να βυθιστούν ελαφρά στη ζύμη .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην τελευταία σχάρα , στους 190ο για μια ώρα. Τότε τοποθετούμε τη σχάρα στον πάτο του φούρνου και ψήνουμε εκεί το γλυκό για 15 λεπτά ακόμα ώστε να ξεροψηθεί κι από κάτω.
Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Σημ. : Η φίλη Μαρκέλα Παππά προτείνει να τοποθετούμε και ένα  καρφάκι γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι μαζί με το αμύγδαλο και λίγο σουσάμι. Επίσης να πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με άχνη και κανέλα στο σερβίρισμα.  Δοκιμάστε το!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...