tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκά ρολάκια γεμιστά με κρέμα και σταφίδες

Τα θυμάμαι αυτά τα γλυκάκια όταν ήμουν μικρή! Κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή στο εμπόριο και με είχαν τρελάνει. Ήταν στριφτάρια με φύλλο σφολιάτας και γεμιστά με κρέμα και σταφίδες…Τα κατανάλωνα μετά μανίας. Μέχρι που σταμάτησε να με ενθουσιάζει η “έτοιμη” σφολιάτα και να τη θεωρώ λύση ανάγκης. Άρχισα να υπολογίζω και τις θερμίδες , άρχισα να αποφεύγω και τα πολλά λιπαρά…για να μην τα πολυλογώ άρχισα να ψάχνω για αντικατάσταση τους με κάτι πιο ανάλαφρο και φυσικά “χειροποίητο” . Εδώ και καιρό έχω βρει την τέλεια συνταγή και απολαμβάνω το λατρεμένο μου γλύκισμα χωρίς τύψεις. Ήρθε η ώρα να τη μάθετε κι εσείς.

rolakia me krema1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

500γρ. αλεύρι μαλακό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
60γρ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
220 ml γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα
70 γρ. κορν φλάουρ
750 ml  γάλα
100γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

Λίγη κανέλα

1 χούφτα κορινθιακές σταφίδες

Για το σερβίρισμα: Μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερύκοκο ή ροδάκινο) ή σιρόπι σφενδάμου και λίγη άχνη

rolakia me krema2rolakia me krema3rolakia me krema4rolakia me krema5rolakia me krema6rolakia me krema7rolakia me krema8rolakia me krema9rolakia me krema10rolakia me krema11rolakia me krema12rolakia me krema13rolakia me krema14rolakia me krema15rolakia me krema16rolakia me krema17rolakia me krema18rolakia me krema19rolakia me krema20rolakia me krema21

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα για να κρυώνει: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα αλλά κρατάμε σε ένα μπωλ τα 150ml. Εκεί προσθέτουμε το κορν φλάουρ , τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα διαλύουμε προσεκτικά στο γάλα. ¨Οταν αρχίσει να αχνίζει το γάλα της κατσαρόλας προσθέτουμε το μίγμα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα. Όταν έρθει σε βρασμό συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τότε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε πρόχειρα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά , το βούτυρο και το γάλα και ζύμώνουμε δυνατά με τον γάντζο για 10 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα γίνει αφράτη , λεία και λιπαρή και δε θα κολλάει καθόλου. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε εκεί για 20-30 λεπτά.

Λαδώνουμε τότε τον πάγκο εργασίας , αδειάζουμε πάνω τη ζύμη  και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 55x40. Αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλο την ήδη κρύα κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα αφήνοντας μόνο ένα κενό στη μία μεγάλη πλευρά. Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τις σταφίδες , πασπαλίζουμε με λίγη (ή πολλή) κανέλα και ρολάρουμε ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά μέχρι να σχηματίσουμε ένα μεγάλο ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι και απαλές κινήσεις κόβουμε το ρολό σε φέτες 2εκ. και τις ξαπλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία  σχάρα , στους 180ο για 30 λεπτά. ΔΕν τα παραψήνουμε γιατί θα ξεραθούν. Όταν βγούν από το φούρνο απλώνουμε σε όλη τους την επιφάνεια  μαρμελάδα η οποία φροντίζουμε να μην είναι πολύ σφιχτή αλλιώς την αραιώνουμε με λίγο νερό. Εναλλακτικά τα αλείφουμε με σιρόπι σφενδάμου και τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη…Τρώγονται μετά μανίας…

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...