Γλυκά ρολάκια γεμιστά με κρέμα και σταφίδες
- Hits: 5612
Τα θυμάμαι αυτά τα γλυκάκια όταν ήμουν μικρή! Κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή στο εμπόριο και με είχαν τρελάνει. Ήταν στριφτάρια με φύλλο σφολιάτας και γεμιστά με κρέμα και σταφίδες…Τα κατανάλωνα μετά μανίας. Μέχρι που σταμάτησε να με ενθουσιάζει η “έτοιμη” σφολιάτα και να τη θεωρώ λύση ανάγκης. Άρχισα να υπολογίζω και τις θερμίδες , άρχισα να αποφεύγω και τα πολλά λιπαρά…για να μην τα πολυλογώ άρχισα να ψάχνω για αντικατάσταση τους με κάτι πιο ανάλαφρο και φυσικά “χειροποίητο” . Εδώ και καιρό έχω βρει την τέλεια συνταγή και απολαμβάνω το λατρεμένο μου γλύκισμα χωρίς τύψεις. Ήρθε η ώρα να τη μάθετε κι εσείς.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
500γρ. αλεύρι μαλακό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
60γρ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
220 ml γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
70 γρ. κορν φλάουρ
750 ml γάλα
100γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
Λίγη κανέλα
1 χούφτα κορινθιακές σταφίδες
Για το σερβίρισμα: Μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερύκοκο ή ροδάκινο) ή σιρόπι σφενδάμου και λίγη άχνη
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα για να κρυώνει: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα αλλά κρατάμε σε ένα μπωλ τα 150ml. Εκεί προσθέτουμε το κορν φλάουρ , τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα διαλύουμε προσεκτικά στο γάλα. ¨Οταν αρχίσει να αχνίζει το γάλα της κατσαρόλας προσθέτουμε το μίγμα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα. Όταν έρθει σε βρασμό συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τότε τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε πρόχειρα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά , το βούτυρο και το γάλα και ζύμώνουμε δυνατά με τον γάντζο για 10 λεπτά περίπου. Η ζύμη θα γίνει αφράτη , λεία και λιπαρή και δε θα κολλάει καθόλου. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε εκεί για 20-30 λεπτά.
Λαδώνουμε τότε τον πάγκο εργασίας , αδειάζουμε πάνω τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο 55x40. Αδειάζουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλο την ήδη κρύα κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα αφήνοντας μόνο ένα κενό στη μία μεγάλη πλευρά. Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τις σταφίδες , πασπαλίζουμε με λίγη (ή πολλή) κανέλα και ρολάρουμε ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά μέχρι να σχηματίσουμε ένα μεγάλο ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι και απαλές κινήσεις κόβουμε το ρολό σε φέτες 2εκ. και τις ξαπλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους. Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 180ο για 30 λεπτά. ΔΕν τα παραψήνουμε γιατί θα ξεραθούν. Όταν βγούν από το φούρνο απλώνουμε σε όλη τους την επιφάνεια μαρμελάδα η οποία φροντίζουμε να μην είναι πολύ σφιχτή αλλιώς την αραιώνουμε με λίγο νερό. Εναλλακτικά τα αλείφουμε με σιρόπι σφενδάμου και τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη…Τρώγονται μετά μανίας…
Καλή επιτυχία.