Πάστα φλόρα νηστίσιμη
- Hits: 4477
Η πάστα φλόρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
1 κούπα ηλιέλαιο
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό
1/3 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
400 γρ. μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το ηλιέλαιο , το χυμό , το ποτό , τη ζάχαρη και τη βανίλια. Με προσοχή προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν σε τρεις δόσεις χτυπώντας πολύ λίγο , μόνο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι εύπλαστη και “λαδερη” .
Παίρνουμε τότε τα 2/3 της ζύμης και τα απλώνουμε σε ταρτιέρα 26 εκ. Φροντίζουμε να ανέβει λίγο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη κάνουμε κορδονάκια ή άλλα σχέδια που προτιμάμε και στολίζουμε την πάστα φλώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της φροντίζοντας να μην την παραψήσουμε. Παριμένουμε να κρυώσει καλά ώστε να “σφίξει” , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Σημ. : Εκτός από την πάστα φλόρα στη σελίδα της φίλης μου "ξετρύπωσα" και μια εύκολη και υπέροχη συνταγή για τσηζ κέικ με ζελέ...(coming soon...)