tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Όταν έρχεται η ώρα που θα φτιάξω τα μελομακάρονα για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω πάντα πολύ θετική διάθεση . Ξεκινάω με κέφι , απολαμβάνω να ετοιμάζω τα αγαπημένα , χειμωνιάτικα υλικά  ( μέλι , λάδι , καρύδι , πορτοκάλι ) , φουρνίζω και ξεφουρνίζω , μελώνω και μοσχοβολάει το σπίτι…. Αυτή η μέρα είναι γιορτή. Η καλύτερή μου στιγμή μάλιστα είναι όταν τελειώσω με το μέλωμά τους και τα αραδιάζω σαν πύργο στην πιατέλα πασπαλίζοντάς τα γενναιόδωρα με τριμμένο καρύδι και κανέλα. Κάποιες φορές ξεφεύγω ωστόσο από το παραδοσιακό τους  σερβίρισμα κι αποφασίζω να τα λούσω με σοκολάτα…

melomakarona me sokolata1

Υλικά:

1 κούπα ελαιόλαδο

1κούπα ηλιέλαιο

1/2 κούπα κονιάκ

1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι 

4 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. μέλι

3 κ.σ. καρύδια χοντροτριμμένα 

1 κ.γλ. σόδα

Ξύσμα από δύο πορτοκάλια 

1/2 κ.γλ. γαρύφαλο και λίγη κανέλα

1/2 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών (σμυρνιό)

1 κ. αλέυρι (περίπου)  γ.ο.χ.

1 κ.γλ. μπέικιν

Για το σιρόπι :

2 κούπες μέλι

1 κούπα  ζάχαρη

2 1/2 κούπες νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

1 στικ κανέλας 

1 φέτα λεμόνι

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

500 γρ. κουβερτούρα

4 κ.σ. ηλιέλαιο

Μπόλικο τριμμένο καρύδι για το τελικό σερβίρισμα

melomakarona me sokolata2melomakarona me sokolata3melomakarona me sokolata4melomakarona me sokolata5melomakarona me sokolata6melomakarona me sokolata7melomakarona me sokolata8melomakarona me sokolata9melomakarona me sokolata11melomakarona me sokolata12melomakarona me sokolata13melomakarona me sokolata14

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο , το ηλιέλαιο με το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατευόυμε πολύ καλά με το σύρμα. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε το ξύσμα και τα μπαχαρικά . Ανακατεύουμε συνεχώς και τότε προσθέτουμε τη σόδα καλά διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού (προσοχή γιατί αφρίζει πολύ) και συνεχίζουμε με το μέλι και τα καρύδια. Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι το οποίο έχουμε ανακατέψει  με το μπέικιν ζυμώνοντας με το χέρι . Θέλουμε η ζύμη μας να είναι αφράτη , μαλακή και εύπλαστη . Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά του φούρνου κι αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα : `παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης  και το πλάθουμε ανάμεσα  στις χούφτες μας ώστε να πάρει την τελική μορφή του. Αφού τα αραδιάσουμε όλα στο ταψί , τρυπάμε κατά μήκος τους με ένα μικρό πιρούνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 20΄περίπου μέχρι να ροδίσουν. Όταν τελειώσουμε με το ψήσιμο και έχουν κρυώσει , ξεκινάμε να τα σιροπιάσουμε.

-Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Τότε χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και  βουτάμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι . Τα γυρίζουμε κι από τις δύο πλευρές , τα αφήνουμε να"ποτίσουν" για λίγα λεπτά και τα αφαιρούμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και περιμένουμε να κρυώσουν. 

Ρίχνουμε τότε σε ένα κατσαρολάκι τη σοκολάτα με το ηλιέλαιο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας επίμονα με μι μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά , να λιώσει εντελώς η σοκολάτα να να πετύχουμε μια βελούδινη παχιά σοκολατένια σάλτσα. Δεν θέλουμε να έρθει σε βρασμό το μίγμα!

Τότε αποσύρουμε από την εστία και βουτάμε ένα ένα τα μελομακάρονα μέσα στη ζεστή σοκολάτα και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών τα ανασηκώνουμε , περιμένουμε να στραγγίσει η περιτή ποσότητα σοκολάτας και με προσοχή τοποθετούμε τα σοκολατένια μελομακάρονα σε λαδόκολλα. πασπαλίζουμε αμέσως με το τριμμένο καρύδι όσο είναι ζεστή ακόαμ η σοκολάτα για να κολλήσει πα΄νω στην επιφάνειά του. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να καλύψουμε όλα τα μελομακάρονα. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Καλές γιορτές!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...