Τριφτή ροδακινόπιτα
- Hits: 3573
Τώρα είναι η εποχή τους , τώρα θα τα απολαύσουμε , τώρα θα ομορφύνουμε με τα χρώματα και τα αρώματά τους αλλά κυρίως με τη γεύση τους στις στιγμές μας. Φτιάξαμε μαρμελάδα που μοσχοβολάει , φτιάχνουμε καθημερινά smoothies που το άρωμά τους βάζει τη σφραγίδα του , φτιάξαμε κέικς , τα απολαμβάνουμε φρέσκα και ζουμερά όλη την ώρα , φτιάξαμε τάρτα με κρέμα και ροδάκινα , ήρθε η ώρα να φτιάξουμε κι αυτή την υπέροχη ροαδκινόπιτα , με τη γνωστή μέθοδο της τριφτής ζύμης. Η συνταγή που συμβουλεύτηκα προτείνει κανέλα και μοσχοκάρυδο…Σε αυτό το σημείο δεν ακολούθησα τις οδηγίες της , προσθέτοντας μόνο βανίλια που μαζί με το αρωματικό βούτυρο δε σκεπάζει το αξεπέραστο άρωμά τους αλλά το υπογραμμίζει και το αναδεικνύει με τον πιο υπέροχο τρόπο!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. μπέικιν
3/4 κούπας ζάχαρη
2 βανίλιες
150 γρ. βούτυρο
2 αυγά
Για τη γέμιση:
1 κιλό νεκταρίνια ώριμα αλλά σφιχτά
1/2 κούπα ζάχαρη
3 κ.σ. κορν φλάουρ
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι , το μπέικιν , τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους και ζυμώνουμε με το χέρι μας πιέζοντας το βούτυρο μέχρι να σχηματίσουμε βουτυρένια ψίχουλα. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τότε τα αυγά και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί μια ζύμη σχεδόν συμπαγής που να εχει “σώμα”.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο ,τη μισή την τοποθετούμε στο ψυγείο και την άλλη μισή την αδειάζουμε σε φόρμα με αποσπώμενη βάση (32x22) ή σε πυρίμαχο σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και με τα χέρια μας πιέζουμε ώστε η ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε κυβους. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμιχθούν σωστά όλα τα υλικά αλλά με απαλές κινήσεις ώστε να μη λιώσουν τα φρούτα.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην προψημένη βάση.
Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από το ψυγείο και την τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη έτσι ώστε να σχηματίσουμε χοντρά ψίχουλα. Σκορπίζουμε τα ψίχουλα αυτά σε όλη την επιφάνεια πάνω από τη γέμιση και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα , περίπου 40-45 λεπτά , ανάλογα με τον φούρνο!
Τη αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά , την ξεφορμάρουμε με προσοχή , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!
Καλή απόλαυση.
Πηγή: Εδώ