tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κουλούρια Πασχαλινά

Κάποιες φορές σκέφτομαι πως τα κουλούρια το Πάσχα τα φτιάχνουμε όχι γιατί θέλουμε να γευόμαστε κάτι γλυκό αλλά γιατί μέσα από αυτή την παραδοσιακή διαδικασία μπαίνουμε στο κλίμα των ημερών , μοσχομυρίζει το σπίτι και απολαμβάνουμε τα υλικά που διαθέτει άφθονα αυτή η εποχή...χώρια οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων…πολλές φορές φτιάχνω τα κλασικά , καθιερωμένα μου κουλούρια αλλά νοσταλγώ και κάποια άλλα… και έτσι μπαίνω στον πειρασμό να φτιάξω και την συνταγή των κουλουριών της μου Θοδώρας με τα οποία μας περίμενε το Πάσχα στο χωριό , όταν ήμαστε παιδιά…..  
Δείτε την :

koyloyria pasxalina1
Υλικά :


280 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο
25 γρ. αμμωνία
80 γρ. φρέσκο γάλα ζεστό
3 βανίλιες
5 αυγά + 1 για την επάλειψη
Αλεύρι γ.ο.χ. όσο πάρει (περίπου 800 γρ.)

koyloyria pasxalina2koyloyria pasxalina3koyloyria pasxalina4koyloyria pasxalina5koyloyria pasxalina6koyloyria pasxalina7

Εκτέλεση :
Φροντίζουμε να έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ δυνατά το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει . Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά τις βανίλιες . Προσθέτουμε το γάλα που μέσα έχουμε διαλύσει την αμμωνία και χτυπάμε στη χαμηλή σκάλα για λίγο . Τότε αφαιρούμε τους δάρτες απ’ το μίξερ και εφαρμόζουμε το γάντζο. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα . Προσθέτουμε τόσο αλεύρι , ώστε να πετύχουμε μια παχιά ζύμη που στην αρχή κολλάει στα χέρια . Δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε κι άλλο αλεύρι γιατί θα σφίξουν πολύ . Αφήνουμε τη ζύμη για μια τουλάχιστον ώρα να “ωριμάσει” και τότε αρχίζουμε το πλάσιμο . Αν η ζύμη κολλάει λίγο αλείφουμε τα χέρια μας με βούτυρο . Πλάθουμε μικρά κουλουράκια στο σχέδιο που προτιμάμε και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα . Αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό την επιφάνειά τους (με τη βοήθεια πινέλου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν τα κουλούρια μας .
Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!
Σημ. : φυσικά… η συνταγή της θείας ήταν σε οκάδες κι εγώ τη μετέτρεψα και την …”εκσυγχρόνισα”
Κάποια φορά , θυμάμαι ότι προσθέτοντας το γάλα στο μίγμα αυτό “έκοψε” . Όμως δεν πτοήθηκα και συνέχισα την έκτέλεση της συνταγής . Προσθέτοντας το αλεύρι το μίγμα θα στρώσει και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…μη διανοηθείτε να πετάξετε τα υλικά αν…παρ’ ελπίδα συμβεί αυτό! ;)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...