tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαζαράκια

Ομολογώ πως με αυτό το κομμάτι της παράδοσης και μ’ αυτή τη συνταγή δεν είχε ασχοληθεί ποτέ. Έβλεπα αναρτήσεις φίλων, έβλεπα βιντεάκια και προτάσεις με τα περίφημα λαζαράκια που αναπαριστούν τον αναστημένο Λάζαρο και ουσιαστικά είναι ένα νηστίσιμο σταφιδόψωμο με ξεχωριστό σχήμα που το κάνει συμπαθητικό και τρελαίνει τα πιτσιρίκια. Το γλυκό μου “βασανάκι” λοιπόν, ο εγγονός μου που πλέον αισίως πηγαίνει στο νηπιαγωγείο, διδάχτηκε από τη δάσκάλα του την παράδοση αυτή…σε μένα δεν έμενε παρά να σηκώσω τα μανίκια και να πλάσω μαζί του λαζαράκια…

Για τη συνταγή δεν είχα πρόβλημα, ανέτρεξα αμέσως στα αρχεία της ομάδας της φίλης Ελευθερίας Μπούτζα!

lazarakia1

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι σκληρό+ 2 κ.σ. 

1 κ.γλ. ξηρή μαγιά

120 ml χλιαρό νερό

1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη + 1 κ.σ. 

1/4 του φλιτζανιού σταφίδες ξανθές

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Κανέλα, γαρύφαλλο και γλυκάνισο

Μερικά ολόκληρα γαρύφαλλα

sokolatopswmakia4sokolatopswmakia10lazarakia2lazarakia3lazarakia4lazarakia5lazarakia6lazarakia7lazarakia8lazarakia1

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη μια κουταλιά ζάχαρη και τις δύο κουταλιές αλεύρι. Τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.

Σε μια λεκάνη προσθέτουμε τα 250 γρ. αλεύρι, το 1/4 κούπας ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και το λάδι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα λείο ζυμάρι (προσθέτουμε λίγες κουταλιές νερού ακόμα αν χρειαστεί). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τη χωρίζουμε τότε σε 6 ίσα μέρη. Από το κάθε κομμάτι κρατάμε μια μικρή μπάλα, πλάθουμε μακρόστενο το ζυμαράκι, κάνουμε τη μικρή μπάλα κορδονάκι , την τυλίγουμε γύρω από το μακρόστενο ζυμαράκι ώστε να σχηματιστεί το σχέδιο, καρφώνουμε γρυφαλλάκια για μάτια και στόμα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 κομμάτια. Αραδιάζουμε τα λαζαράκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε περιμένοντας να φουσκώσουν άλλη μία φορά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για μισή ώρα περίπου.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...