Καριόκες με καρύδι και μανταρίνι
- Hits: 7522
Το γλύκισμα αυτό το θεωρούσα πολύ δύσκολο στην κατασκευή του. Νόμιζα πως χρειάζονται ειδικές ικανότητες για να το φτιάξει κανείς. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό θα ήταν και τόσο απλό. Από τότε που έφτιαξα αυτές τις καριόκες για πρώτη φορά δεν τις απαρνιέμαι ποτέ σε γιορτές , ξεχωριστές ημέρες , κεράσματα , επισκέψεις αλλά και στις ώρες της….. "υπογλυκαιμίας"
Να σημειώσω ότι είναι ένα γλυκάκι νηστίσιμο και πολύ ιδανικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων...Φτιάξτε τις και θα τις καθιερώσετε , είμαι σίγουρη!
5 μέτρια μανταρίνια
150 ml. χυμό μανταρινιού
130 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
150 γρ. καρύδι τριμμένο (όχι σκόνη)
100 ml. κονιάκ
400 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
-Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα μανταρίνια . Καθαρίζουμε τις φλοίδες τους και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ όπου τις αλέθουμε.
-Στίβουμε το χυμό τους (συμπληρώνουμε κι από άλλα μανταρίνια αν χρειαστεί) για να έχουμε τα 150ml που χρειαζόμαστε
-Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη , τις αλεσμένες φλοίδες και το χυμό και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι σα μαρμελάδα. Προσοχή μην παραβράσει και καραμελώσει , θέλουμε να δέσει αλλά να παραμείνει ανάλαφρο και δροσερό το μίγμα μας. Δοκιμάζουμε με την κουτάλα ώστε να αφήνει δρομάκι πίσω της στο πάτο της κατσαρόλας.
-Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και τότε προσθέτουμε το κακάο , τα καρύδια και τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά.
-Βουτάμε τότε τα χέρια μας στο κονιάκ και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα σε μέγεθος καρυδιού , το πλάθουμε ώστε να σχηματίσουμε οβάλ, πλακέ μπουκιές και τις αραδιάζουμε σε λαδόκολλα. Τα χέρια μας τα βουτάμε στο κονιάκ σε κάθε μια μπουκίτσα. Περιμένουμε να στεγνώσουν .
-Λιώνουμε τότε σε μπαίν μαρί ή στα μικροκύματα τη σοκολάτα και με τη βοήθεια λαβίδας , βουτάμε μέσα τις μπουκιές μανταρινιού . Τις στραγγίζουμε καλά και τις τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Περιμένουμε να παγώσει η σοκολάτα και τις τοποθετούμε στην πιατέλα μας …
Καλή επιτυχία..