Clafoutis (κλαφουτί) με κεράσια
- Hits: 5129
Από τη μια είναι τα κεράσια , αυτά τα ζουμερά , υπέροχα , κατακόκκινα φρουτάκια που περιμένουμε πώς και πώς να κάνουν την εμφάνισή τους και να τα απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μιας και η εποχή που ευδοκιμούν είναι σχετικά περιορισμένη κι από την άλλη είναι αυτή η υπέροχη , παραδοσιακή , γαλλική συνταγή που θυμίζει κάτι από γαλατόπιτα με φρούτα . Πρόκειται για μια παραδοσιακή κατασκευή , κάτι σαν ψητή κρέμα η οποία παίρνει χρώμα και άρωμα , γλύκα και χυμούς από τα ζουμερά , φρέσκα κεράσια που ξεφυτρώνουν ομοιόμορφα και φανταχτερά από μέσα της…Κατά τ’ άλλα , είναι τόσο απλή που γίνεται λατρεία…Φυσικά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα (φράουλες , βερύκοκα , βατόμουρα , δαμάσκηνα κλπ.) αλλά η αυθεντική πρόταση είναι αυτή με τα λατρεμένα μας κεράσια…
Υλικά :
4 αυγά
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ μπέικιν
1 κούπα ζάχαρη
300 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα ολόπαχη)
500 γρ. κεράσια
3 βανίλιες
Για το σκεύος:
Μπόλικο βούτυρο για το σκεύος
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Μπόλικη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κεράσια , τα στεγνώνουμε και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους (πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε τα κουκούτσια αφού κι αυτά κατά το ψήσιμο δίνουν υπέροχους , μοναδικούς χυμούς ). Τα αφήνουμε σε τρυπητό κι ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά με τις βανίλιες και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα . Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη , το γάλα , την κρέμα γάλακτος , το μπέικιν και τέλος το αλεύρι. Τα ενώνουμε όλα με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα υγρό , ομοιογενές μίγμα .
Βουτυρώνουμε με το βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος 26εκ. (να μην είναι πολύ ρηχό), πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνειά του τα κεράσια . Αδειάζουμε με προσοχή από πάνω το μίγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 45-50 λεπτά μέχρι να “ σφίξει” το γλυκό και να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά (αν το πειράξουμε όσο είναι ζεστό θα μας διαλυθεί) , το πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!