tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κουμ κουάτ , γλυκό του κουταλιού

Όταν αναφερόμαστε  στο κουμ κουάτ , αυτό το πανέμορφο φυτό με τους μικρούς , αρωματικούς καρπούς και τα καταπράσινα φύλλα , το μυαλό μας πηγαίνει στην Κέρκυρα . Έχουμε πιει το περίφημο λικέρ και έχουμε δοκιμάσει το απίθανο γλυκό του κουταλιού που κατακλύζει το στόμα με μια ασύγκριτη γλύκα αλλά και τα αιθέρια έλαιά του… Εμένα όμως μου θυμίζει μια υπέροχη , καμαρωτή γλάστρα στη βεράντα του σπιτιού των παιδικών μου χρόνων ! Το μικρό , “ζημιάρικο” χεράκι μου , δεν άφηνε στο καημένο το φυτό ούτε για μια μέρα πάνω τους καρπούς του…Ο λόγος;…Μα μου άρεσε πάρα πολύ να  τους γεύομαι έτσι ωμούς και σπιρτόζικους όπως ήταν…Τις προάλλες μια γνωστή με “φίλεψε" μισό κιλό κουμ κουάτ και φυσικά δεν έχασα καθόλου χρόνο…να μην πω ψέματα…μια χουφτίτσα από αυτά είχαν την ίδια τύχη με τα κουμ κουάτ των παιδικών μου χρόνων!

koym koyat1
Υλικά:


500 γρ. κουμ κουάτ
500 γρ. ζάχαρη
250 ml. νερό
1 κ.γλ. γλυκόζη

{webgallery}

koym koyat2koym koyat3koym koyat4koym koyat5koym koyat6koym koyat7koym koyat8koym koyat9

{/webgallery}
Εκτέλση :
Κόβουμε τα κοτσανάκια και πλένουμε τους καρπούς . Τους στραγγίζουμε και με μια οδοντογλυφίδα τους τρυπάμε εδώ κι εκεί . Αυτό το κάνουμε για τραβήξουν σιρόπι στο εσωτερικό τους και να μη ζαρώσουν . Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα τα κουμ κουάτ και τα σκεπάζουμε με μπόλικο νερό . Τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά και τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδκασία αλλές δυο φορές για να ξεπικρίσουν αλλά τώρα τα βράζουμε για 5 λεπτά την κάθε φορά . Τα στραγγίζουμε για τελευταία φορά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να περιμένουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι : Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό , τα τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά . (Μετράμε τα 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κουμ  κουάτ και σιγοβράζουμε για αλλά 10 λεπτά , σε σιγανή φωτιά αυτή τη φορά γιατί φουσκώνει και υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει το γλυκό . Τέλος προσθέτουμε τη γλυκόζη και βράζουμε για άλλα 2 λεπτά . Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε το γλυκό με μια πετσέτα. Αν την επόμενη μέρα δούμε ότι το γλυκό έχει πολλά υγρά , το ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
Καλή επιτυχία...

Δυο λόγια ακόμα : -Καλό είναι , αν έχουμε τη δυνατότητα , να διαλέγουμε ποικιλία  που να μην έχει σκληρή σάρκα και κουκούτσια για πιο ευχάριστη υφή .

-Μπορούμε να παραλείψουμε την τελευαία φορά ξεπικρίσματος καθώς η "πίκρα" αυτή που μένει δεν είναι τόσο έντονη και αρέσει σε πολλούς. Μόνο που σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να αφήσουμε να βράσουν λίγα λεπτά παραπάνω  στη φάση του ζεματίσματος , πριν το σούρωμα  (όχι στο βράσιμο με το σιρόπι)!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...